Amasra ile Foça (İzmir) ve Çandarlı (İzmir)’de yerel hareketler, Bangladeş’te projeye karşı mücadele eden yerel halka destek olmak ve Dünya Kültürel Mirasını korumak için bir araya geldiler.

İlgili Foto Galeriye Git

Bangladeş hükümeti, UNESCO Dünya Kültürel Miras listesinde bulunan Sundarbans Mangrov Ormanı’nın olduğu alana kömürlü termik santral yapmak istiyor. 1320 MWlık Rampal Termik Santral Projesi, dünyanın en büyük mangrov ormanı olan Sundarbans Ormanı’nı tehdit ediyor. Dünya kültürel mirasımızı korumak için yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşları projeye uzun süredir karşı çıkıyor.

Rampal Termik Santrali Projesi’nin bölgedeki su ve hava kalitesine etkisini değerlendirmek için UNESCO Dünya Kültürel Mirası Merkezi ve International Union for the Conservation of Nature (Doğa Koruma Birliği, IUCN) tarafından görevlendirilen izleme ekibi de Ekim 2016’da raporunu tamamlamıştı. Raportörler, Bangladeş Hükümeti’ne dünyanın en önemli orman alanlarından biri olan Sundarbans Mangrov Ormanlarını korumak için, hükümete, Rampal Kömür Santrali Projesi’ni iptal etme ya da yerini değiştirme tavsiyesinde bulunmuştu.

Dünyanın dört bir yanından yaşam savunucuları ve çevreciler de projenin iptal edilmesi için yerel hareketlerin mücadelesine destek veriyor. Bu kapsamda 7 Ocak 2017’de dünyanın dört bir yanından çevre hareketleri, Bangladeş’te mücadele eden ve geçimini ormandan sağlayan çiftçilere ve bölge sakinlerine destek olmak için eş zamanlı etkinlikler düzenledi.

Türkiye’den de çevre ve yaşam savunucuları bu destek çağrısı ile harekete geçerek etkinlikler düzenledi. Amasra’da ve İzmir’de yerel hareketler UNESCO Kültürel Mirası Geçici Listesinde yer alan 3 farklı tarihi kalede bir araya geldi. Çevreciler destek mesajlarını Sundarbans’ı korumak için mücadele edenler ile paylaştı.

Destek mesajı verenler arasında olan Amasra da Sundarbans Ormanları gibi dünyanın önemli kültürel ve doğal güzellikleri arasında gösteriliyor. UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde olan Amasra Kalesi ve çevresi,  aynı zamanda Sundarbans Mangrov Ormanları gibi kömür tehdidi altında. 1300 MW’lık Hema Termik Santrali Projesi eğer hayata geçerse, Amasra’da 43 bin ağacın kesilmesine neden olacak.

Bu yüzden, Amasralılar, bir yandan Bangladeş’teki mücadeleye destek verirken Hema Termik Santrali Projesini de protesto ettiler. Amasralılar Kasım 2016’da rekor sayıda katılımla, 2019 kişi bir araya gelerek bölgedeki termik santral projesine dava açmıştı.

İzmir’de ise Foça ve Çandarlı’da yerel hareketler bir araya geldi. Foça ve Çandarlı, Aliağa’daki termik santraller ve sanayi tesislerinin yarattığı kirlilikten doğrudan etkileniyorlar. Aliağa, Türkiye’nin sanayi kirliliğine en çok maruz kalan noktalarında biri. Onlarca sanayi ve petrokimya tesisinin yanında 1’i kömürlü olmak üzere 4 termik santralin olduğu Aliağa’da 3 yeni termik santral daha yapılmak isteniyor. Foça ve Çandarlı’daki yerel hareketler, bu projeler hayata geçmesin diye mücadele veriyorlar. Bölgede yerel halk tarafından tepki gösterilen SOCAR Termik Santrali Projesi ise Ekim 2016’da iptal edilmişti.

Foçalılar, Bangladeş’teki yerel halka UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde olan Foça Kalesi’nden, Çandarlılar ise Çandarlı Kalesi’nden destek mesajı verdiler. Çandarlı Kalesi de, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.