Ramazan bayramı geride kaldı. Dokuz günlük tatilin ardından artık resmi kurumlar işbaşı yaptı. Artık pazar yerinde çanta taşıyan makam şoförlerini yazmayacağım. Sanırım taşıtana değil de taşıyanlara ceza yazılmış. Okullara kayıtların başladığı şu günlerde kayıt parası almayan okul müdürlerini takdir ederek bir konuya dikkat çekeceğim. Ödenek yetersizliğinden müdürlerimiz kırtasiye giderleri için velilere alışveriş yaptırıyorlar. Türkiye’de devlet kurumlarında ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim parasız. Ama bir öğrencinin okul aidatı ne hikmetse bitmiyor. Durumu iyi olup verebilen var ,veremeyen var.
 
1644 yeni B.Ü’liler
 
Bartın Üniversitemize yeni akademik yılda yeni bölüm ve öğrencileri ile girecek. Toplam Bartın Üniversiteli sayımız 5 400 civarı  olacak. Merkez ilçemiz bir yana Amasra, Kuruçaşile, Ulus ilçemizin nüfusundan fazla bir Üniversite ilçemiz oldu. Ama Bartın bunun hala farkında değil. Peki Bartın buna hazır mı? Her şey öğrenciye verilecek yurt, pansiyon ya da kiralık evden ibaret değil. Alt yapısıyla, sosyal hayatıyla Bartın beyin olarak Bartın Üniversitesine gelişmesine ayak uydurabiliyor mu? Vilayet, belediyelerimiz, BTSO, STK’larımız ‘’benim üniversitem’’kampanyasını başlatabildik mi?B.Ü rektörü arı gibi çalışıyor diye Bartınlılar sadece izleyecek mi?İş dünyası, hayırseverlerimiz nerede?
 
Müdürlerimizin özgün projeleri
 
Son dönemlerde AB projelerinde yavaşlama yaşanıyor. Bunun birinci nedeni Bartın’ın proje üretememesi. Müdürlüklerimiz bu konuya duyarsız kalıyorlar. Belediyelerimizde bu konuda yetersiz seviyede. STK lar zaten proje kültürünü yakalayamadı. Bartın 2023 projesi benim kanaatimce sizin Bartın’dan ayrılışınızdan sonra yetim kalıp rafa kaldırılacak. Bartın’da Türkiye Cumhuriyetimizin 100. yıl vizyonu oluşturulamadı. Eleştiri kültürü olmayan bir kentte yaşadığımız için basın olarak ne kadar yazsak çizsek olumlu yönde bir değişim yok. Kafa ve zihniyetler değişmedikçe bu düzen devam edecek.
 
Öğrenci yurdu lazım
 
Üniversitemiz gelişirken ortaöğretimde ciddi bir yurt sorunu var.İl merkezine kayıt yaptıran aileler yana yana öğrencilerine kalacak yer arıyorlar.Eğitim dernekleri nispeten bu öğrencileri kayıt zamanı kendi bünyelerinde barındırsa da açıkta kalanlar ne olacak.Devlet yurtları dolu.Yeni yurt inşaatımızda yok.Bu konu üstüne kafa yoranlarda az.Örneğin Kurucaşile’nin uzak köyünden Bartın’da bir liseye kayıt yaptırılan öğrenci nerede kalacak.Ailesinin sorunu diyorsanız o zaman devlet neden var?
 
Toplumsal Gönüllüleri özledik
 
Geçen gün Arıt’aydım. Bayramlaşmada bir teyze Emine Küçük ve toplumsal gönüllüleri sordu. Bir akrabası oradaki toplantıdan sonra okuma imkânına kavuşmuş. Duacılar emeği geçenlere. Ama nerde arkası diye sordular. Rüzgar gibi  geldiler geçtiler. Vatandaş unutmaz.Anadolu kadını unutmaz.Deniz yıldızları kıyıya vuruyor.Tutup maviliklere kavuşturmak lazım.Gözler gönüllüleri bekliyor.Aslında yaz aylarında bir programda yapılabilirdi.Okulların dışına da taşımak lazım bu güzel çalışmaları.Biz halkımıza elçi olduk.
 
Basın ve hakla ilişkiler
 
Bartın Valiliği kendine bağlı kurumları, belediyelerimiz ilgili birimlerini basın mensuplarının çalışmalarında yardımcı olunması konusunda uyarmalı. Bartın İl Emniyet Müdürlüğünün basın bürosu ve Bartın Belediyesi bu konu da  örnek ve takdir edilecek şekilde çalışıyor. Ama diğer kurumlarımız yetersiz. Bakan gelince ildeki en yavaş araç basına tahsis edilirse, konferans salonlarında dar ve yetersiz yer ayrılırsa, önemli olaylarda basında belirli ve torpilli birkaç gazeteci aranırsa artın BGD susmaz. Bekledik. Artık susmayacağız. Başta biz görevimizi yapıp haddimizi bileceğiz. Ama Türkiye ve Bartın’daki diğer kurum ve kişilerde basının ağırlığını ve toplumsal fayda açısından verdiği hizmeti bilecek.
 
Bartın, Somali sınavından geçti İftar şovlardan kaldı
 
Ramazan ayında Türkiye ve Bartın iki konuda sınavdan geçti. Afrika’da yaşananlara karşı yapılan yardım çalışmaları diğeri ise İftar programları. Bartın Müftülüğü, BAKİAD, İHH Bartın, Kızılay başta olmak üzere yardım seferberliği yapıldı. Bartın basını yazdı. Bartın’a yakışan bir rakamla destek verildi.Rakam netleşmesede 280 bin TL Ramazan ayımda müftülük tarafından toplandı.Bu rakama Kadir gecesi, son Ramazan Cuması ve Bayram namazı toplanan ikinci dalga kampanya dahil değil. Bir 150 bin TL daha yardım bekleniyor. Yani 400 bin TL aşılacak.BAKİAD açıkla masalarda 30 bin TL’yi geçtiler.İHH ise yardım çalışmalarını yaptı.Yaklaşık Bartın’daki rakam 500 bin TL civarında olacak.Öte yandan toplu iftarların bütçesi ise 250 bin TL civarındaydı.Keşke bu rakam da eğitime burs olarak verilseydi.Ama Bartın’da bu oluşum hala sağlanamadı.
 
Vali yapsın demekle olmaz
 
İşin kolayını bulduk. İlin valisi var, vekili var, belediye başkanı var, amiri, memuru var demekle topu taca atıyoruz. Sorumluluk almıyoruz. Sanki bu kentte yaşamıyoruz. Devlet var koskoca çözsün her şeyi.Zaten vergi veriyoruz.Ne gereği var bizimde çalışmamıza.Sorun orda yetkililer orda.Peki birey olarak bizim sorumluluğumuz nereye kadar.Sadece tribünden izlemek mi, yoksa sahaya inip tam saha pres yapmak mı.Sonuçta hepimiz BARTINPSORLUYUZ.
 
Güngör Yavuzaslan