Bartın ‘ın Amasra İlçesine tatil amacıyla gelen turistleri rip akıntıya (çeken akıntıya) karşı özel olarak hazırlattığı el broşürleriyle bilgilendirme faaliyeti gerçekleştiren Bartın Polisi, yerli turistin takdirini kazandı.
Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri vatandaşları geçtiğimiz yıllarda yaşanan boğulma olaylarının bu yıl yaşanmaması için özel olarak hazırlattığı el broşürleri ile bilgilendirmeye devam ediyor. Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü koordinesinde son olarak Amasra İlçesinde bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü koordinesinde Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile ortaklaşa gerçekleştirilen etkinlikte özel olarak rip akıntı (çeken akıntı) konusunda hazırlanan el broşürleri vatandaşlara takdim edilerek, bilgilendirme faaliyeti de gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen bilgilendirme faaliyetinde Bartın ‘ın Amasra İlçesine tatil amacıyla gelen yerli turistler bilgilendirilirken, Bartın Polisi yerli turistlerin haklı takdirini kazandılar. Rip akıntı (çeken akıntı) konusunda gerçekleştirilen bilgilendirme faaliyetlerinin aynı kararlılık içerisinde yoğun bir şekilde devam edeceği öğrenildi.
BARTIN EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü UYARIYOR
Değerli Vatandaşlarımız:
Karadeniz Bölgesi tabii güzellikleri, tarihi, misafirperver zeki ve neşeli insanları ile yerli ve yabancı turistlerin her zaman ilgisini çekmiştir. Son yıllarda deniz turizmi için de Karadeniz bölgesi tercih edilmektedir.
Karadeniz’in kayalık yapısı, tuzluluk oranının azlığından kaynaklanan suyun kaldırma kuvvetinin düşüklüğü, sık gerçekleşen dip akıntıları, deniz zemininde gel-git olayları nedeniyle oluşan ani değişiklikler, fırtınalı havalarda denizden gelen ani dalgaların doğurduğu iteklemeler gibi nedenler sonucu Karadeniz Bölgesinde boğulma olaylarına çok sık rastlanmaktadır.
Sahil yapısı, dalga durumu ve iklim şartları nedeni ile de kıyılarımızda “Çeken Akıntı” görülmekte ve her yıl bir çok kayıp vermemize neden olmaktadır.Çeken akıntıların tüm tehlikelerinden çok kolay bir bilgilendirme ve alınacak basit önlemler ile kurtulmak mümkündür.
SORUN YÜZMEYİ BİLMEMEK DEĞİL, ÇEKEN AKINTI’YI BİLMEMEKTİR
Çeken akıntılar, Karadeniz sahilinde özellikle güçlü kuzey rüzgarlarının estiği zamanlarda oluşan büyük dalgalarda dip yapısının topuk dalyan ve topuk şeklinde olduğu yerlerde oluşur. Karadeniz bölgesinin uzun ve el değmemiş kıyılarındaki cankurtaranların bulunmadığı, ya da gözleyemeyeceğiniz ıssız yörelerde hiçbir önlem almadan denize giren, uyarılara kulak asmayan, tehlikeleri görmezden gelen insanlar için yapılabilecek tek ve en önemli yardım iyi bir bilgilendirmedir.
Çok iyi yüzücüler için dahi çok ciddi bir tehlike olan çeken akıntıların oluşumunu sağlayan dip yapısı ve dalga şartları hakkında bilgi verilecek ve dışarıdan gözlemle nasıl tespit edileceği anlatılacaktır.
Çeken akıntılar sahil şeridine dik doğrultuda ve sahilden derin suya doğru hareket eden çok kuvvetli akıntılardır. Boğulmalar güvenli sığ sulardan açığa ve derine çekildiğini fark eden insanların korku ve panikle çırpınarak kıyıya doğru yüzmeye çabalamaları nedeniyle yorgun düşmeleri ve kendilerini su yüzeyinde tutamamaları nedeniyle gerçekleşmektedir.
Bilimsel yayınlarda çeken akıntıların ortalama saatte 5 km.hızında olduğu ve saatte 10 km.ye varan hızların ölçüldüğü belirtilmektedir. Bu süratler şampiyon yüzücülerin bile aşamayacağı süratlerdir.
Çeken akıntıların oluşması için topuk- dalyan- topuk yada anlaşılabilir deyimlerle tepe- yarık -tepe şeklinde bir dip yapısı şarttır.
Fırtınalı havalarda kıyı bölgesindeki kumun güçlü dalgalarla yer değiştirmesi sonucu oluşan kum tepecikleri yarıldığında ortaya çıkan kum tepeciği- yarık -kum tepeciği oluşumu çeken akıntı için gereklilik yapısını sağlamaktadır.
Bilimsel araştırmalara göre çeken akıntıların 6 – 30 metre eninde olabileceği boyunun en fazla 300 mt.ye ulaşabildiği ölçülmüştür.
Çeken akıntının genişliği yarık ya da dalyanın genişliği kadar olacaktır. Boyu ise ani derinleşen kıyılarda kısa yavaş yavaş derinleşen kıyılarda uzun olacaktır. Esas bilinmesi gereken husus dalgalar ile topuğun kıyı tarafına geçen su kütlesinin geri dönüşte dalyan yada yarıktan geçmeye zorlanması ve bu nedenle denize doğru süratli bir akıntıyı yani çeken akıntıyı oluşturmasıdır.
Bu akıntı denize doğru bir miktar devam edecek ve sahile pekde uzak olmayan bir mesafede muhakkak sona erecektir.
ÇEKEN AKINTIYA KAPILAN KİŞİLERİN
-Öncelikle suyun üzerinde durmaya gayret etmeleri,
-Kesinlikle paniğe kapılmamaları,
-Kurtulmak için akıntıya karşı değil, sahile paralel yüzmeleri,
GEREKTİĞİNİ BİLMELERİ YETERLİDİR.
Dışarıdan bir gözlemcinin çeken akıntıyı görebilmesi çok kolay olmamakla birlikte gelen dalgaların bazı kısımlarının daha erken kırılması o kısımlarda topuk olduğunu, kırılmayan kısımların daha derin yani dalyan ya da yarık olduğunu gösterir. Bu çeken akıntı için uygun dip tabiatı demektir. Belirli bir bölgeden düzenli biçimde denize doğru ilerleyen köpükler Çeken Akıntı olabilir. Belirli bir bölgede suyun renginin bariz bir biçimde değişmesi dipteki kumları da hareketlendirirken çeken akıntıyı aklımıza getirmelidir. Sanki bir kanal boyunca devam eden bir birine karışmış düzensiz ilerleyen su kütleleri de çeken akıntı olabilir. Kıyıya doğru gelen dalgalardaki bozulma ve düzensizlik kesinlikle çeken akıntı belirtisidir. Saydığımız durumlardan biri ya da birkaçı çeken akıntının varlığına işarettir ve çok dikkatli olunması gerekir.
ÇEKEN AKINTI TEHLİKESİNE KARŞI
-Denize yalnız girmemeliyiz,
-Dikkatli olmalıyız,
-Kesinlikle yüzme öğrenmeli ve tekniğimizi geliştirmeliyiz.
Çeken akıntıya yakalanırsak paniğe kapılmamalıyız. Burada anlatılanları hatırlayıp, enerjimizi dikkatli kullanmalıyız. Akıntıya karşı değil sahile paralel yüzerek çeken akıntıdan kurtulabiliriz. Eğer sahile yüzemeyecek kadar yorgun isek ya da akıntı kuvvetli ise su üstünde kalarak kendimizi akıntıya bırakabiliriz. Nasıl olsa akıntı az sonra bitecektir. Akıntı bittikten sonra sahile akıntısız bir rotadan çıkabiliriz. Akıntı bittikten sonra sahilden çok uzaklaştığımızı kıyıya kadar yüzemeyeceğimizi düşünüyorsak yardım istemeliyiz. Yanlız yüzmediğimize göre yakınımızda ya da sahilde bize yardım edecek iyi yüzücü dostlarımız var öyleyse sorunda yok demektir. Bu filmi izleyip öğrendikten sonra çeken akıntıya kapılmış bir kişiyi gördüğünüzde sizden şunları da yapmanız da beklenecektir.
ÇEKEN AKINTIYA KAPILAN BİR KİŞİYİ GÖRDÜĞÜNÜZDE
-Mümkünse en yakın cankurtarana haber verin,
-Yardım isteyin,
-Kişinin su üstünde kalması için can yeleği, can simidi, plaj topu, deniz yatağı gibi yardımcı cisimler atın.
Çeken akıntıya kapılmış kişiye yapması gerekenleri bağırarak anlatmaya çalışın. Denizde can kurtarma eğitimi almayanların akıntıya kapılanlara suya girerek yardımcı olması nerede ise imkansızdır. Çeken akıntıların özelliğini ve can korkusu ile paniğe kapılmış kişilere denizde yardım konusunu çok iyi bilmeyen bir çok kişinin kurtarmaya çalıştığı kişilerle birlikte akıntıya kapılıp hayatını kaybettiğini asla unutmayın. Burada anlattıklarımızı aklınızdan çıkarmazsanız Karadeniz’in hiçbir tehlikesi yoktur. Neşeli az tuzlu serin bir deniz sizi bekliyor. Çok eğlenecek ve iyice dinleneceksiniz. Ama sakın unutmayın denize yalnız girmeyeceksiniz. Hem kendiniz hem yakınlarınızdakiler için hep çok dikkatli olacaksınız. Çeken akıntı olduğunda sakin olacaksınız. Bu artık çok iyi bildiğiniz bir doğa olayıdır. Suyun üzerinde kalın yeter. Akıntı müsait ise, sahile paralel yüzerek akıntıdan çıkabilirsiniz. Akıntının etkisi kalmadığında sahile yüzün ya da yardım isteyin hepsi bu iyi tatiller.
POLİS DOSTUNUZ ARKADAŞINIZDIR