Basınla bir araya gelen Başkan Cemal Akın, aradan geçen 6 aylık süre zarfında yapılan Belediye çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz hafta sonu basınla bir araya gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, aradan geçen 6 aylık süre zarfında yapılan Belediye çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunurken hem projeler hakkında detaylı bilgiler verdi hem de devam eden çalışmalarla ilgili son durumu paylaştı. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Akın, seçim döneminde sözünü verdikleri projeleri 5 yıla yaydıklarını ifade ederken, 2020 yılında yapılacak olan 16 projeyi açıkladı.
Eylül Ayı Meclis Toplantısı’na damga vuran şirket tartışmalarına da açıklık getiren Başkan Akın, yine çokça eleştirilen yeni İmar Planı ve 18 uygulamalarının doğruluğunun da kanunen teyit edildiğini söyleyerek “Hani imardan bizi çok tenkit ettiler ya 7. ayda yeni bir yönetmelik geldi. ‘Niye 18 uygulaması yaptınız? Yanlış yaptınız’ dediler ya bize yeni kanunla 1 metrekare yeriniz bile olsa 18 uygulaması yapma mecburiyeti getirdi. Biz yüzde 40 yaparken bu şartlar yüzde 45 oldu. Bizim doğru yaptığımız kanunla teyit edildi. Ben 18 uygulamasının Hz. Ömer adaleti olduğunu söylemiştim. Bartın Belediyesi’nin bugün olduğu alan 18 uygulamasıyla yapılmıştır. Bu belediye tecrübeli bir belediyedir. Bu belediyenin hiçbir çalışanı, amiri, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi yanlışa imza atamaz.” dedi.
31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde 3. kez Bartın Belediye Başkanlığı görevine seçilen Cemal Akın, Başkan Yardımcıları ile birlikte hafta sonu Kemikzade Konağı’nda düzenlenen kahvaltı programında basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Aradan geçen 6 aylık süre zarfında yapılan Belediye çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak hem projeler hakkında detaylı bilgiler veren hem de devam eden çalışmalarla ilgili son durumu aktaran Başkan Akın, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
“11. Yılımızda Hizmetlere Devam Ediyoruz”
11 yıldır Bartın’a hizmet verdiğini belirten Başkan Akın, hava kirliliği, su ve altyapı gibi kentin temel sorunlarını çözdüklerini ifade ederek “Bugün burada hem gündemle ilgili hem de 2020 yılında yapacağımız çalışmalarla ilgili faaliyetleri ifade edelim istedik. 2019’daki Mahalli İdareler Seçimlerinde bize destek veren tüm halkımıza teşekkür ediyorum. 11’inci yılımızda hizmetlere devam ediyoruz. Bartın Belediyesi olarak özellikle 2. dönemimizde alt yapı ile ilgili bütün meselelerimizi bitirdik. Ama ilaveler yapmaya devam ediyoruz. Su meselemizi bitirdik çok şükürler olsun suyumuzda bir mesele yok. Kanalizasyon arıtmamızı bitirdik artık ırmağa kanalizasyon akmıyor. İnkumu kanalizasyonu foseptiklerdeydi, kumun altından denize gidiyordu çok şükürler olsun öyle bir sıkıntımız kalmadı. Suyuyla, yürüyüş yoluyla, aydınlatmalarıyla, yollarıyla, bisiklet yoluyla, kanalizasyonuyla, elektrik hattıyla, su şebekesinin yeniden değişmesiyle, kanalizasyon hattı derin deniz deşarj paket arıtmasıyla İnkumu’na gelmiş geçmiş en büyük yatırımı yaptık. Sokağa çıktığımızda artık neredeyse bu aylarda kaloriferler yanmaya başlıyordu yandığı zamanda sokağa çıkılmaz haldeydi hava kirliliğinden dolayı. Bartın’da 437 kilometrelik bir hatta doğalgazı vermiş olduk, yol yapmış olduk, 600 kilometre kaldırım yaptık. İlaveler oldukça devam ettiriyoruz. Artık Bartın’da hava kirliliği çok minimum seviyede kalmıştır. Doğalgaz Bartın’da 26 bin aboneye ulaşmıştır. Bu müthiş bir rakamdır. Resmi daireleri de sayabiliriz.” dedi.
Uygulanacak 16 Proje
Ardından da seçim döneminde sözünü verdikleri projeleri 5 yıla yaydıklarını kaydeden Başkan Akın, 2020 yılında yapılacak olan çalışmaları anlattı. 2020 yılında üst yapı ile ilgili olarak çalışmalar yapılacağını dile getiren Başkan Akın, hayata geçirilecek olan 16 projeyi de açıkladı.
Gasilhane Yapılacak
Belediye Başkanı Akın, “Yaptığımız bu çalışmaların üzerine ilave olarak üst yapı ile ilgili neler yapabiliriz diye bakıyoruz. Tabi verdiğimiz sözleri 5 yıla yayıyoruz. İlk 2020 yılında yapmamız gereken 16 tane projemiz var. Bunlardan biri Gasilhane. Bildiğiniz gibi göreve geldiğimizdenbu tarafa aracıyla, taburesiyle kefeniyle tahtasıyla ikramlarla hizmetlerimiz devam ediyor. Bunların hiçbirinden de ücret almadık. Şimdi de Sanayi Bölgesinde Bartın Belediyesi Gasilhanesi yapıyoruz. Orada da yıkaması dahil herşey bizim tarafımızdan gerçekleştirilecek. 2020 yılında bunu gerçekleştirmek istiyoruz.
Toprak Kokan Çocuklar Projesi
Karaçay’da şu anda Bilim ve Teknoloji Kursumuzla beraber belki Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de katılacağı bir proje gerçekleştiriyoruz. ‘Toprak Kokan Çocuklar Projesi’ de inşallah 2020 yılında gerçekleştirilecek.
Hürriyet Mahallesi Yaşam Merkezi
Hürriyet Yaşam Merkezi için çalışmalarımız sürüyor, 280 metre karelik TOKİ’nin yapmış olduğu en son Milli Emlak’ta bulunan yerin tahsisini aldık. Şimdi yeniden düzenlemesine başladık. Orada kursların olacağı, etkinliklerin yapılacağı bir yaşam merkezi yapacağız.
Yerel Ticaret Geliştirilecek
Yerel Ticaretin Geliştirilmesi Projesi’ne de Nisan ayında başlayacağız. Cumhuriyet Meydanı’nda Bartın’da esnaflık yapan dostlarımızın zaman zaman yazdan kışa, kıştan yaza geçerken, evlerinde kışlık ve yazlıkların yapılacağı şekilde ürünleri satışa sunacağız. Bu konuda da esnaf odaları ile görüşüyoruz.
İskele Düzenleniyor
Tarihi İskele düzenlemesi devam ediyor. 103 yıllık bir iskelemiz var burayı yeniden canlandıracağız. Düzenleme çalışmalarımızda taş eksikliği vardı ama o da bulundu. Çalışmalar yeniden devam edecek. Tarihi iskele ile birlikte 103 yıllık tarih sergilenecek.
Müze’nin İhalesi Yapıldı
Bartın’a kazandıracağımız Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi’nin proje ihalesi geçtiğimiz hafta yapıldı. Şu anda Kültür Müdürlüğümüzün bulunduğu yerde 4 katlı binamızda 2020 yılında başlayıp 2021 yılında bitireceğiz.
Ücretsiz Wifi Uygulaması
Yine güneş enerjili şarj istasyonları ve aydınlatmalarına başladık. Bunun bir tanesini Cumhuriyet Meydanı’nda yaptık. Buna devam edeceğiz. Amatör spor kulüplerine ve sporcularımıza destek olmaya devam ediyoruz. Zaten kendi spor kulübümüz de var. Ücretsiz Wifi’ye geçiyoruz.
Taşev Emeklilerimizin Dinlenme Evi Olacak
Elmalık Parkımız için 8 bin metrekarelik bir alanda çalışmalara başladık. 2020 yılında faaliyete geçireceğiz. Emekliler Dinlenme Evi’ni Taşev dediğimiz yerde iskele düzenlemesiyle beraber oradaki Emekliler Dinlenme Evi Projesini gerçekleştireceğiz. Emeklilerin oturabileceği, kütüphanesinin olduğu ve diğer etkinliklerin yapılabildiği bir yer haline getireceğiz.
Meydan Meydana Çıkacak
Şu anda eski Endüstri Meslek Lisesi’nin arkasında Öğretmen Evinin orada Minibüs Durak Merkezi yapıyoruz. Kemerköprü’deki durakları gerekirse Ulus Durağı’ndaki durakları alarak orada bir terminal meydana getireceğiz. Çünkü hergün Kemerköprü’de ortalama 500 minibüs girip çıkıyor, trafik felç oluyor. Artık meydanı meydana çıkarmamız gerekiyor. Durakları oraya getirmekle halkı da mağdur etmemiş oluyoruz. Artık orada resmi daireler var. Belediye, Valilik, SGK, Emniyet bir sene içerisinde Adliye de oraya gelecek. Tarım Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Müdürlüğü yine orada. Halkın ihtiyaçlarını görebileceği yerler artık orada oluşmaya başladı. İnşallah daha rahat olacak. Bununla beraber Kemerköprü’de meydan düzenlemesi yapacağız. Durakların olmayacağı, araç parkının bulunmayacağı belki turizm için bir iki otobüsün konaklayabileceği ama her iki ırmak kenarında rahatlıkla oturulabildiği yine Bartın’a has olan belki tel kırmayı, çileği ifade eden ibarelerin yer aldığı düzenlemelerle orayı yeniden düzenleyeceğiz.
Rutin Çalışmalarımız Aralıksız Devam Ediyor
Tüm bu projelerin yanında rutin çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Başkan Akın, “Bunları yaparken ayrıca çeşitli etkinlikler de yapıyoruz. Etkinliklerimizden bir tanesi Avrupa Hareketlilik Haftası. Biz 3 yıldır bu etkinliği düzenliyoruz. Pazartesi günü (bugün) açılış töreni ile başlayacak hafta boyunca devam edecek. Rutin hizmetlerimiz devam ediyor. Yeni yollar açılıyor. Yollara asfaltlar yapıyoruz tamiratlar yapmak gerekiyor. Yeni kanalizasyon hatları yapıyoruz mesela şu anda yeni Endüstri Meslek Lisesi’nden şehir merkezine kanalizasyon hattı döşüyoruz. Bunu yaparken de oranın üzerinde kanalizasyona girmemiş binaları daha yeni mahalle olması dolayısıyla kanalizasyon hatlarını bağlıyoruz. Bunun yanında 4 tane arıtmamız var. Bu sefer büyük bir revizyona soktuk. 1 milyon 100 bin TL civarında bir revizyon. Şu anda ana hattımız ayın 15’inde bitiyor. Kavşak suyu da olmak üzere diğer hatlara geçeceğiz. İnşallah 10-15 sene daha elimizi sürmeden arıtma devam etmiş olacak.” diye konuştu.
“Suyu Dikkatli Kullanmakta Fayda Var”
Kuraklık nedeniyle önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek olan su sıkıntısına karşı Bartın halkını uyaran Başkan Akın, “Bu sene çok fazla kuraklık var. Halkımıza şunu söylemek istiyorum; su hayattır onun için suyu harcarken dikkatli olalım. Belki 2025’lerde bölgede su sıkıntısı olmaya başlayacak. Suyu dikkatli kullanmakta fayda var. Şu anda belki bir sıkıntı yok ama inanın Ulupınar’dan gelen su hattı ancak doluyor. Yağmur çok az oldu daha doğrusu kar çok yağmadı. Yer altı sularında sıkıntı var o yüzden dikkatli olmak lazım. Ama şu anda sıkıntımız yok. İnşallah bundan sonrada hizmetlerimize devam edeceğiz” dedi.
“Şirket Kanunlar Çerçevesinde Kuruldu”
Eylül Ayı Meclis Toplantısı’na damga vuran ve tartışmalara neden olan şirket meselesine de açıklık getiren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın yaptığı açıklamasında, “Meclis toplantısında Meclis Üyelerinin şirkete dahil olması şeklinde bir şey söylendi. Bu şirket 2011 yılında kanunlarla kurulmuş bir şirket. 2011 yılında bu şirketin kurulmasının sebebi de şuydu; biz nihayetinde cankurtaran gibi bazı işlerimizi ihaleye veriyoruz. Biz bu tür ufak tefek işlerimizi kendi şirketimizle yapalım ve buradan da Bartın Belediyesi kazanç sağlasın dedik. Burada Belediye Başkanı veya Belediye Meclis Üyesi buna ortak olursa belediyenin hiçbir işine giremez. 2017 yılının 4 Aralık günü Türkiye genelinde bütün taşeronluklar kalktı. Şirket kurulma mecburiyeti geldi. Bu şart geldikten sonra zaten bizim şirketimiz mevcut olduğu için biz de taşeronları bu şirkete dahil ettik. Bu şirket dolayısıyla bazı yanıltmalar oluyor. Bu yanıltmalar da çok iyi değil. Bu şirketin içerisinde doğru milyonlar var. Niye milyonlar var? Daha önce Belediyenin bütçesinden taşeron firmalarına paralar verirken kanun bundan sonra taşeronluğun olmadığını ve taşeronluktaki herkesin şirkete geçeceğini söyledi. Bu noktadan sonra biz belediye olarak parayı şirkete ödüyoruz. Şirkette çalışan 367 arkadaşımıza para ödüyor. Bunun içinde vergisi ve sigortası da var. Kazası belası olduğunda da bu şirket karşılayacak. Mesela ağustos ayında 521 bin TL sigorta belediye şirkete belediye tarafından yatırılmış, şirkette bu parayı sigortaya yatırmış. 161 bin TL belediye bütçesinden şirkete yatıyor, şirket bu parayı vergi dairesine ödüyor. 1 milyon 72 bin 912 TL bu şirkete ödeniyor, o da ücret ödüyor. Brütüne baktığımızda 1 milyon 754 bin 759 TL, sözleşme gideri, KDV’si içerisinde 1 milyon 914 bin TL’yi Ağustos ayında belediye şirkete ödemiş, şirkette vergi dairesine, sigortaya ve 367 kişiye ödemiş. Bu olmayacak mı? Nereden ödeyeceksin? Şirketin Türkiye’de kuruluş gayesi bu. Bu şirket yine ufak tefek işler yaparak da Bartın Belediyesi’ne 1 milyon 323 bin TL’lik malzeme alarak bu malzemeleri Bartın Belediyesi’ne kazandırmış. Bu şirketin yetkisinin de başkanda mı, belediyede mi, Mecliste mi kimse olacağını kanunlar belirlemiş. 18 maddede Belediye Meclisinin işleri belirtilmiş. Burada belirtilen işlerin dışında atamalarla ilgili işler Belediye Başkanının görevleri arasında. Belediye Meclisinin görevi değil. ‘Gündeme alınsın’ dediler. Ben de ‘Sayıştay’a bir daha sorayım’ dedim. Geçtiğimiz Çarşamba günü Sayıştay’daydım. Bölüm Başkanına ve Bartın’ı 2 defa denetleyen başdenetçi bir hanımefendiye gittik. Ar-Ge Başkanımız Aykut Bey de yanımdaydı. Özelikle sordum. Bunu yapmak belediyenin işi, kurmak belediye meclisinin işi, yetki ise tamamen belediye başkanında. Bu şirketin kontrolü de vergi denetmenleri ile Sayıştay’da. Sayıştay denetçileri her sene 2-3 ay Bartın Belediyesi’nin hesaplarla ilgili A’dan Z’ye ne varsa kontrol ediyorlar. Allah’a şükürler olsun Bartın Belediyesi olarak 11. Yılımıza girdik. Tenkit bile almadık.
“Doğru yaptığımız kanunla teyit edildi”
Mülkiye müfettişleri de zaman zaman imara bakar. Allah’a şükürler olsun ki bu konuda da hiçbir sıkıntı yaşamadık. Hani imardan bizi çok tenkit ettiler ya 7. ayda yeni bir yönetmelik geldi. ‘Niye 18 uygulaması yaptınız? Yanlış yaptınız’ dediler ya bize yeni kanunla 1 metrekare yeriniz bile olsa 18 uygulaması yapma mecburiyeti getirdi. Biz yüzde 40 yaparken bu şartlar yüzde 45 oldu. Bizim doğru yaptığımız kanunla teyit edildi. Ben 18 uygulamasının Hz. Ömer adaleti olduğunu söylemiştim. Bartın Belediyesi’nin bugün olduğu alan 18 uygulamasıyla yapılmıştır.
“Bu Belediye Tecrübeli Belediyedir”
Bu belediye tecrübeli bir belediyedir. Bu belediyenin hiçbir çalışanı, amiri, belediye başkanı, belediye meclisi yanlışa imza atamaz. İmza attığında herkes ekmeğinden olur, adı lekelenir. Bunun için ne belediye başkanının, ne belediye meclisinin, ne de müdürünün hiçbir yanlışa imza atmadığı Sayıştay ayrıca mülkiye müfettişlerince denetlenmektedir. Biz kanunlarla yönetiliyoruz, bizim para meselelerimizi inceleyen Sayıştay’dır. İmar işleriyle ilgili bütün her şeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlığı inceler. Bunun için biz yetkilerimizi biliyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesinin de bu konuda ‘Belediye şirketine atama yetkisi başkana aittir’ diye daha yeni bir mahkeme kararı da var. En kolay şey demagoji yapmak. Biz demagoji yapmadan belediyeyi yöneteceğiz. Biz belediyenin içerisinde ve belediye meclisinde huzursuzluk istemiyoruz. Biz Bartın’a hizmet ediyoruz ve huzursuzluğa da fırsat vermeyiz. Nasıl vermediğimizi de göreceksiniz. Bize halk tarafından Bartın’ı ve Bartın Belediyesini iyi yönetmek için görev verilmiş, şov yap, demagoji yap denilmemiş. Bunun için biz görevlerimizi bileceğiz ve layıkıyla yapacağız.”
“Realiteye bakmak lazım”
Sonrasında da yine CHP Grubu’nun Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri öğrenci taşıma ücretinin 0.75 kuruşa indirilmesi konusundaki önerisiyle ilgili de bir değerlendirmede bulunarak “Halk otobüsleri ulaşım ücretleriyle ilgili olarak da CHP bir teklifte bulundu. Öğrenci ulaşım ücretlerinin 75 kuruş olması önerildi. Ama realiteye bakmak lazım. Beni ilgilendiren bir şey değil aslında çünkü Özel Halk Otobüsleri ama onları da kurtarıyor mu kurtarmıyor mu diye de bir bakmak lazım. Bakmadan hareket etmek olmaz. Yani geçim standardını ve maliyetlere bakmak gerekir. Halk Otobüsleri’nin 75 kuruş ya da 1.25 kuruş olması bize kar ya da zarar vermiyor. Ama orada çalışan arkadaşlara da maliyeti bir sormak lazım ve ona göre hareket etmek lazım” dedi.
“Dengeyi korumak lazım”
Zabıta Müdürlüğü’nün dükkan önleri ve kaldırımlarla ilgili çalışmalarının sorulması üzerine de Başkan Akın, “Biz dükkan önleri için 55 santim kararını 2011 yılında tüm esnaf odalarıyla birlikte aldık. O zaman da dağıtmıştık. Ama o zaman da gördük bazı esnaflarımızı 1 metre çıktığını bazı esnafımızı da hiç çıkmadığını gördük. CİMER’e, Valiliğe ve Belediyemize yapılan şikayetlerle bu durum zaman zaman soruşturmaya müdahil olabilecek noktaya kadar geldi. Biz esnafımıza yeni alınan bir kararı değil 2011 yılında alınan kararı hatırlatma amacıyla gönderdik. Bazı restoranların dükkanlarının önüne masalar atması konusunda çok şikayetler alındı. Ben testere gibiyimdir. Bir sana bir bana yaparım. Esnafı asla ezmem ama yayaya da yol vermek ve dengeyi iyi korumak lazım. Pazaryerindeki bazı dükkanlarla ilgili de sıkıntılar vardı. Bunlarla ilgili tedbirler almaya başladık ama. 55 cm meselesinde olduğu gibi serzenişler oluyor bu durumda da görüyorsunuz. Ama bizim yaptığımız kapalı Pazar yerinde görüyorsunuz her şey derli toplu. Şimdi oranın içerisine bir tane de zabıta merkezi koyduk. Daha sonra orada esnaf ile bir toplantı yaptım ve orayı vatandaşların tezgahların arasında rahatlıkla geçebileceği ve alışveriş yapabileceği bir yer haline getirdik. Şimdi de karşı tarafta bu işi yapmaya başladık. Başkan Yardımcıların Ahmet Kömeç ve Necmi Balık bundan sorumlu, zabıtadan sorumlu arkadaşım da Erol Bey. Şimdi şehir merkezinden sonra oralara giriyoruz. Belediye bu uygulamayı yapmak zorunda. Şimdi esnaf diyor ki’ Benim dükkanım 10 metrekare burası olmasaydı ben burayı almazdım’. Ben de ona diyorum ki, ‘burayı alırken önündeki alanı kullanacağına dair belediyeden elinde bir şeyin var mı?’ ‘Yok abi’ dedi. O zaman niye çıkarıyorsun? Kime sordun da aldın orayı? Buna rağmen yine bizim iyi niyetle yaptığımız bir şeyler var. Zaten sıkıntı var Türkiye’de, esnafla ilgili ekonomik sıkıntı var. Çok hırpalamak istemem, hırpalamam da zaten. Çünkü benim ömrüm esnaflıkla geçti. Ama bunu yaparken de halkın isteklerine duyarlı kalmamız gerekiyor” dedi.
“Yağmur olmaması büyük sıkıntı”
Bazı noktalarda Bartın Irmağı’na akan kanalizasyon ve zaman zaman yaşanan balık ölümlerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Başkan Akın,“Yağmur suları hatları yapılırken bazıları kanalizasyonu da bu hatlara bağlamış. Buraları tespit etmeye çalışıyoruz ve tespit ettiğimiz yerler de var. Şuan çok fazla yoktur ama daha evvel Bartın’da günde 12 bin ton kanalizasyon ırmağa gidiyordu. Belki şuanda 1-2 kilodur. Bartın Irmağı’ndan söz etmişken, zaman zaman yaşanan balık ölümlerinin önüne geçmek için de çalışıyoruz. Biz zaman zaman DSİ Bölge Müdürlüğüyle de görüşerek barajlardan su alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde 2 kez barajlardan su saldık. Çünkü gerçekten kuraklık var ve bu nedenle de ırmaklarda su seviyesi çok azaldı. Hatta bazı yerlerde hiç su yok. DSİ Müdürlüğü yetkililerine de durumu bildirdik onlar da hassasiyet gösterdiler ve barajlardan suyu akıttılar. Biz de ırmakta yaşayan balıklar da ölmesin diye su takviyesi yaparak onlara oksijen vermeye çalışıyoruz. Asma’da da bir ağaç yıkılmış, balıklar oraya takılmasınlar diye ağacı kaldırmak için çalışma yapıyoruz. Ama yağmur olmaması büyük bir sıkıntı yaratıyor”
“Elbette Rehabilite Edilmesi Lazım”
İnkumu tepeesindeki çöplüğün tamamen kapatılıp sonrasında da taşınması ile birlikte o bölgenin turizme kazandırılması yönünde bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağının sorulması üzerine de Başkan Akın, şunları söyledi:
“Buranın projesi bitti ve proje Çevre Bakanlığı’na verildi. Yüzde 50 hibe olmak üzere ihalesi de yapılmak üzere. Geri kalan yüzde 50’yi de ortaklar dediğimiz belediyeler ve Özel İdare buna katkı sağlayacak ve orayı bitireceğiz. Bitti zaman da orayı rehabilite ederiz biz sıkıntı yok. O çok kolay bir mesele ama şimdiki asıl meselemiz oradaki çöp. Oradaki çöp belediyenin değil. Ama orası Orman Genel Müdürlüğü’nün yeri. Buraya Bartın Belediyesi, Özel İdare vasıtasıyla bütün köyler, bazen Hasankadı, bazen Ulus, Amasra, Kurucaşile yani belediyeler geliyor. Burasıyla herkesin ilgilenmesi lazım. Ben bir kamyon veriyorsam onların da 1 kamyon vermesi lazım. Ama burası bizim, Bartın bizim, ben hizmeti yapacağım. Biri kirletecek, ben de temizleyeceğim. Bunu zaten belediye olarak yapıyorum. Farkında mısınız hiç yanmıyor çöplük. Biz 300 metre mesafedeki ırmaktan 300’lük borularla oraya motor koyarak su çekiyoruz, İnkumu’nun tepesine ve oranın yanmasını engelliyoruz. Orada orayı toparlayan 10 tane eleman var. Zaman zaman yanmayan kısımlarına da kireç ve toprak döküyoruz. Bakın 2 senedir hiç yanmıyor. Ama hiç yanmıyor diye öyle de kalması gerekmiyor. Rehabilite edilmesi lazım elbette” dedi.
Belediye Başkanı Cemal Akın, basın açıklaması sonrasında basın mensuplarıyla birlikte Yüksek Mimar Cahit Kemik’in işletmeciliğini yaptığı Kemikzade Konağını gezdi. Başkan Akın, Bartın turizmine katkıda bulunan Cahit Kemik’i tebrik ederek, işletmenin hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.