Bartın'ın 3 mavi bayrakİnkum plajında mavi bayraklar 2024 yılında da dalgalanmaya devam edecek.

İlgili Foto Galeriye Git

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Ülkemizden bu yıl 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yat mavi bayrak almaya hak kazandı. En çok mavi bayrak sahibi ülkeler sıralamasında dünya 3'üncülüğümüzü bu sene de koruyoruz" dedi.

Türkiye'de geçen yıl 551 olan mavi bayraklı plaj sayısına bu sene; İstanbul, Balıkesir ve Aydın'dan 3'er, Antalya ve Muğla'dan 2'şer, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bursa, Kırklareli ve Yalova'dan ise 1'er plaj eklendi. Samsun, Mersin, Kocaeli, Bartın, Ordu, Zonguldak ile Van ise mavi bayrak sayısı değişmeyen iller oldu.

9 Yıl Sonra Rekor 9 Yıl Sonra Rekor

Antalya 2024 yılında 233 plaj ile Türkiye'nin en çok mavi bayrak sahibi şehri olurken Muğla 112 plaj ile ikinci, İzmir 64 plaj ile üçüncü sırada yer aldı. Balıkesir, Aydın, Samsun, Çanakkale, Mersin, Kocaeli ve Tekirdağ ise İzmir’in ardından sırasıyla en çok mavi bayraklı plaja sahip olan iller arasında yer aldı.

İNKUM PLAJI

İnkum, Bartın Şehir Merkezine bağlı, ülkemizin Amasra ile birlikte eski turizm merkezlerinden biridir. Bartın şehir merkezine 17 km uzaklıkta bulunan plaja şahsi araç ile ya da Bartın merkezinde bulunan İnkum durağından hareket eden toplu taşıma araçlarına binilerek ortalama 15 dk ya da 20 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca şahsi araç ile gelmek isteyen kişiler için Bartın şehir merkezinden İnkum plajına kadar tabelaları takip ederek bu bölgeye rahatlıkla ulaşabilmektedir. İnkum plajı, çok uzun bir sınıra sahip olan plaj olmak üzere Karadeniz Bölgesinin en ünlü ve en güzel plajları arasında yer almaktadır. İnkum plajı oldukça geniş olmakla birlikte uzunluğu 3 km'dir. İnkumu'nda, kumsalın kuzeyini Karadeniz, güneyini de yemyeşil ormanlara bürünmüş İnkum Dağı çevreler. Yaz sezonu geldiğinde yani Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında en kalabalık dönem yaşanmaktadır. Tatil beldesi olan İnkum Plajında pek çok turistik gereksinimleri karşılayabilecek kaliteli konaklama alanlarına sahiptir. Boylu boyunca güzel bir şekilde uzanan bu plaj hiç şüphesiz ki berrak ve tertemizdir. Bu sebeple ile bazen denizde yüzerken küçük balık gibi canlılar ile karşılaşmak mümkündür.

İLK SIRADA İSPANYA, İKİNCİ SIRADA YUNANİSTAN

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mavi bayrak plajlarımıza çok yakışıyor. Ülkemizden bu yıl 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yat mavi bayrak almaya hak kazandı. En çok mavi bayrak sahibi ülkeler sıralamasında dünya 3'üncülüğümüzü bu sene de koruyoruz. Bu istikrarlı başarımız elbette gurur verici ama birincilik hedefimiz yolunda da kararlılıkla ilerliyoruz. Mavi bayraklı plaj sayımızı Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın iş birliğiyle sürdürdüğümüz başarılı çalışmalarla her geçen yıl daha da yükseltiyoruz. Bu sene ülkemizin 16 plajında daha mavi bayrak dalgalanacak. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, merkezi Danimarka Kopenhag'ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından bugün açıklanan mavi bayrak ödüllerine bu yıl Türkiye'den 16 plaj daha layık görüldü. Dünyanın en çok mavi bayraklı plajına bu yıl yine İspanya sahip olurken, ikinciliği Yunanistan elde etti. Türkiye'nin üçüncü olduğu listede İtalya dördüncü, Fransa da beşinci sırada yer aldı.

Türkiye'de geçen yıl 551 olan mavi bayraklı plaj sayısına bu sene; İstanbul, Balıkesir ve Aydın'dan 3'er, Antalya ve Muğla'dan 2'şer, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bursa, Kırklareli ve Yalova'dan ise 1'er plaj eklendi. Samsun, Mersin, Kocaeli, Bartın, Ordu, Zonguldak ile Van ise mavi bayrak sayısı değişmeyen iller oldu.

Antalya 2024 yılında 233 plaj ile Türkiye'nin en çok mavi bayrak sahibi şehri olurken Muğla 112 plaj ile ikinci, İzmir 64 plaj ile üçüncü sırada yer aldı. Balıkesir, Aydın, Samsun, Çanakkale, Mersin, Kocaeli ve Tekirdağ ise İzmir’in ardından sırasıyla en çok mavi bayraklı plaja sahip olan iller arasında yer aldı.

DÜNYADA 50 ÜLKEDE UYGULANIYOR

Türkiye'de mavi bayrak programı, Avrupa Birliği'nin 1987 yılını çevre yılı ilan etmesi ile başlatıldı. Halk sağlığını korumayı, çevre eğitimi ve bilinçlendirme faaliyetleri ile bunu devam ettirmeyi hedef alan program Türkiye'de 1993 yılında uygulanmaya konuldu. Program kapsamında, mavi bayraklı plajlar 33, marinalar 38, turizm tekneleri 51 ve bireysel yatlar 4 kriter ile 16 davranış kuralı içeriyor. Plajlarda sezon içinde 15 gün ara ile yüzme suyu analizlerinin yapılması, atık su arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilk yardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterler arasında yer alıyor. Marinalar ile turizm tekneleri için kurumsal sosyal sorumluluk ve halkın katılımı ile eğitimi de ayrıca beklenen kriterler arasında yer alıyor. TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen mavi bayrak programı, dünyada 50 ülkede uygulanıyor.

ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI

TÜRÇEV Başkanı ve eski Turizm Bakanı Doç. Dr. Abdulkadir Ateş, dünya genelinde insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri, küresel ticari ve göç hareketlilikleriyle, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi her türlü çevresel, sosyal ve uluslararası gelişmelerden olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizmin geldiğini söyledi. Doğal çevrenin korunmasının her daim cazibe merkezi olmanın temel unsurunu oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Ateş, “Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen mavi bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli rol üstlenmeye devam ediyor" diye konuştu.

'ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR AVANTAJ'

Açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlamasının yanında turizm ve sürdürülebilirlik alanlarında yerel yönetimler ve işletmecilerin çalışmalarına da destek olacağını söyleyen Doç. Dr. Ateş, “Çevre, sağlık, güvenlik ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu mavi bayraklı plajlarda yüzme suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olmaktadır. Ülkemizin mavi bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır. 'Çevre sağlığı olmadan insan sağlığı ve sürdürülebilir turizm olmaz' ilkesi ile 30 yılı aşkın süredir çalışan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak, kıyılarımızda dalgalanan mavi bayraklarımız ile sağlıklı ve başarılı bir sezon geçirilmesini dileriz" dedi.

Editör: TE Bilişim