KESTANE’NİN SU İLE BULUŞTUĞU YER (KROMNA)…



Bahsettiğimiz yer Osmanlı’dan bugüne kadar gelen ellerin ve beynin çalıştığı meslek. Bölgede zengin orman varlığının arasında buluna ve genellikle Kestane ağacı ile hayat bulan Ahşap Tekne ve yat yapımcılığı. Kurucaşile, Tekkeönü, Kapısuyu ve Cide kıyılarında yapılan kendine hayran bırakılan yer. Bugünlerde burada yaşayan halk o kadar umutsuz ki, bir kenara atıldığını sanıyor, ama ben tam tersini düşünerek, geleceğin parlayan yıldızı olacak. Neden mi? Öncelikli olarak görülen yol sorunu en fazla 1 yıla kadar çözüme kavuşacak. Çakraz – Göçgündemirci arasında başlayan tünel yolun kısa sürede biteceğinin ilk işaretlerini de veriyor. Sonrasında 2 tünel daha yapılarak, Kurucaşile ilçesine ulaşacak. Yol Sinop’a kadar uzanarak, Karadeniz sahil yolu ile birleşecek.



EVLERİN ALTINDA YAPILIYOR



Bölgede yaklaşık 30’a yakın Ahşap tekne ve yat yapım atölyeleri bulunmakta..hemen hemen hepsi ya bir evin altında yada sahil kenarında, aslında bu ata mesleği tekne yapımcılığının bir araya toplanmasıyla ilgili bir sanayi projesi var, ancak bürokrasi aşılamadığı için bir türlü sonuca kavuşamıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli noktalarına yapılan gemiler Batı Karadeniz bölgesindeki bu güzide yerden gidiyor. Aslında Kurucaşile ilçesindeki yerel yöneticilerin biraz daha gayret göstermesi gerekir, ama ben bu gayreti göremiyorum.



SINIRDA BİR KÖY “KAPISUYU”



Evet sınırda...Kapısuyu köyünün bir kısmı Bartın sınırlarında bir kısmı da Kastamonu sınırlarında…ırmağın denizle buluştuğu şirin köy Kapusuyu, Küre dağları milli parkı eteklerinden doğarak, denize ulaşan dere buraya eşsiz bir güzellik sağlıyor. Bir zamanların büyük Osmanlı teknelerinin yapıldığı köyde sadece yaz aylarında yerli turistlerin kalabalığı mevcut, onun dışında denizin dalga seslerini duyabileceğiniz bir yer.



KURUCAŞİLE ADLİYESİ KAPANDI



Tatil yaptığım süreçte Gazetecilik damarımız nedeniyle ilçe’deki gelişmeleri haliyle yakından takip ettik. Bir duyduk ki Kurucaşile adliyesi bazı Adliyeler gibi kapandı. Bana göre çok üzülmesi gerekilen bir konu değildi. Asıl eğilmesi gereken şudur. Yol inşaatının 1-2 yıla kadar bitirilmesi hedefleniyor. Turizm konusunda acaba Belediye’nin imar çalışması var mı? Ya da gerekli altyapı çalışmalarına başladı mı?



TEKNE YAPIMCILIĞINI TANITMALIYIZ



Tanıtmalıyız ki bu varlığımız herkes tarafından bilinsin. Örneğin Kastamonu’nun Cide ilçesindeki tersanelerde yapılan Osmanlı saltanat kayıkları geçtiğimiz haftalarda Amasya ilinde düzenlenen bir festivalde boy gösterdi. O anda canlı yayında bulunan TV kanallarının çoğunun ilgisi bu tekneye çevrildi. Aslında Cide ilçesinin güzel bir reklamı oldu. Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. Her yıl Kurucaşile Belediye’si kıt imkanlarıyla düzenlendiği Ahşap Tekne ve Yat Festivali’ne biraz daha önem verilmesi gerekir. İlçe’nin kendi kabuğunu kırması için mutlaka burada bir fuar düzenlenmesi gerekir. İstanbul’da düzenlen “Bot Show” fuarının birinin Kurucaşile ilçesinde yapılsa iyi olmaz mı? İşte bu önerilere birilerinin kulak kabartması gerekir. Kabartılır mı? onu da siz değerlendirin, her gününüzün bugünkünden güzel olması dileğiyle Hoşçakalın…



- - - - -