START VERİLDİ KOZCAĞIZ BARAJI SU TUTMAYA BAŞLADI...

İlgili Foto Galeriye Git

Yaklaşık maliyeti 1 Milyar 820 Milyon TL, temelden itibaren gövde yüksekliği 54 metre ve biriktireceği 46 Milyon metreküp su ile  Kozcağız Barajı Bartın ilimizi sel riskinden koruyarak aynı zamanda Kozcağız Ovasındaki 24600 dekar araziyi de sulayacak.

Bugün itibari ile start verilen ve su tutmaya başlayan barajda Bartın Valisi Nurtac Arslan ve Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Orman Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider'in de katıldığı tören gerçekleşti ve Kozcağız Barajı artık su tutmaya başlayarak vatandaşların hizmetine girdi

Su tutma töreni için Bartın'a gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider'e Vali Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, DSi 23. Bölge Müdürü Yasin Devrim ve ilimiz protokol üyeleri eşlik etti.

İlk olarak 46 milyon m³ su depolama kapasitesiyle bölgemizin tarım ve hayvancılık sektörlerinde üretim ve verimliliği artırmasının yanı sıra bölgede yaşanması muhtemel taşkın risklerinin de önüne geçilmesinin amaçlandığı Kozcağız Barajı’nın su tutma programı gerçekleştirildi.

Programda konuşmalarını yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider ve Vali Arslan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve önceki dönem tarım bakanları ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç olmak üzere, projede emeği geçen mühendislerimize, işçilerimize ve bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileterek Kozcağız Barajının; bölgemizde yaşayan vatandaşlarımıza, Bartın'ımıza ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundular.

Açılış programı sonrası Kozcağız Belediyesini ziyaret eden Bakan Yardımcısı Gizligider ve Vali Arslan ardından Kozcağız Yenihamidiye yerleşim yeri ve arazileri ile Demirci deresi ve yan kolları inşaatında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldılar.

'ÜLKEMİZ 23 YILDA TARİH YAZDI'

BARTIN'ı büyük ölçüde sel taşkınlarından koruyacak ve tarımsal sulamaya destek verecek olan Kozcağız Barajı, su tutmaya başladı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, "23 yılda gerçekten tarih yazıldı. Sadece 2 rakamla bunu paylaşmak isterim ki; su ve sulama alanında 10 bini geçmiş proje bitti ve hizmete alındı. Baraj ve gölet anlamında bin 744 adet baraj ve göleti tamamladık" dedi.

Kocanaz Irmağı'nın Kozcağız beldesi girişine 2014 yılında yapımına başlanan 54 metre yüksekliğindeki Kozcağız Barajı, su tutmaya başladı. Bu kapsamda, 46 milyon metreküp su tutma özelliğiyle 21 bin dekarlık alanda tarımsal sulamaya katkı verecek Kozcağız Barajı'nda tören düzenlendi. Törene Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Devlet Su İşleri Genel Müdürü (DSİ) Mehmet Akif Balta, Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman ve protokol üyeleri katıldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, törende yaptığı konuşmada; 23 yılda savunma sanayisinden ulaşıma, eğitimden sağlık hizmetlerine kadar birçok kronik meseleyi çözdüklerini belirterek, "23 yılda gerçekten tarih yazıldı. Sadece 2 rakamla bunu paylaşmak isterim ki, su ve sulama alanında 10 bini geçmiş proje bitti ve hizmete alındı. Sadece baraj ve gölet anlamında 1744 adet baraj ve göleti tamamladık. Gerçekten bu bir tarihtir. Öbür taraftan çok ileri bir mühendislikle başka ülkelere de adeta örnek olacak düzeyde 127 adet yer altı barajı inşa ettik. Sadece yer üstünden değil, yer altında da bir depolama sisteminden bahsediyorum. Elbette bu hizmetlerin hepsinin olabilirliği bir tek şartla gerçekleşti, milletimiz bize güvenmeye ve inanmaya devam etti. İstikrarın devamını arzu etti ve biz de milletimize verdiğimiz sözleri, hamdolsun bir bir gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bartın'ı ve Kozcağız'ı sel taşkınlarından koruyacak, aynı zamanda tarımsal sulamada katkı verecek Kozcağız Barajı'nın hayırlı olmasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından barajın derivasyon tünelinin girişine beton atma işlemi gerçekleşti.