HASAN TAHSİN neden Yunan’a kurşun sıktı? Hasan Tahsin, asıl adı Recep oğlu Osman Nevres (d. 1888, Selanik - ö. 15 Mayıs 1919 İzmir) 15 Mayıs 1919'da Yunan ordularının İzmir'i işgali başladığı sıralarda silahını çekip ateşleyerek en öndeki Yunan bayraktarını başından vurmuş bir gazetecidir. 1973 Yılında anısına İzmir Konak Meydanı'nda "İlk Kurşun Anıtı" dikildi. Her yıl 15 Mayıs günü tören düzenlenir. Peki, Hasan Tahsin, ŞEHİT olacağını bile bile bu ilk kurşunu neden atmıştır. Bunun sırrı Hasan Tahsin’in yaşam hikâyesinde saklı. Hasan Tahsin’in gazetesinin adını bugün kaç tanemiz biliyor?

Hasan Tahsin’in “İnsan Hakları” adlı bir gazetesi vardır. Onun bir tek yazısını olsun merak ettik mi?.. Tarih, 22 Mart 1919... Hasan Tahsin’in “Alt Tabaka” başlıklı yazısından bir bölüm: “Umumi olması lazım gelen mektepler bile patronların çocuklarına mahsustur. Fakir, sabahtan akşama kadar kızgın güneşin altında çalışır, didinir. Fakat bu kadar say ve gayretiyle beraber ailesini yine bilhhakkın terfih edemez. Ve çocuğunun mesaisine de muhtaç olur. O sebepten çocuklarını da tarlada, yahut ki dükkanda çalışmaya sevk eder ve nihayet çocuklar tahsil çağını geçirirler. Bu suretle cahil kalanlar adedi, ekseriyeti teşgil eder.” Demektedir.

O DA BİR SELANİKLİ

Hasan Tahsin’in Babasının adı Recep'tir. Hasan Tahsin, ilköğretimine Selanik'te Mustafa Kemal Atatürk'ün de eğitim aldığı Şemsi Efendi Okulu'nda okumuştur. Fransa’da Sorbonne Üniversitesi'nde siyasal bilimler öğrenimi görmüştür. O yıllarda Trablusgarp’ı işgal eden İtalya'yı protesto etmek için Mısır'lı öğrenci lideri Şeyh Dayef ile birlikte mitingler düzenlemiştir. Yani Arap Baharını yıllar önce Avrupa’da estirmiştir.

İstanbul'a döndükten sonra, Osmanlı Devleti aleyhine Balkanları karıştıranlara karşı mücadele etmiştir. Bükreş’te 10 yıla mahkûm edilir. 1916'da Almanya'nın Balkanlara girmesi nedeniyle salıverilmiş ve İstanbul'a dönmüştür. Verem tedavisi için İsviçre'ye giderken pasaportuna Hasan Tahsin'i yazdırır.1918'de İzmir'e yerleşerek "Hatıra" isimli bir şirket kurar ve Hukuk-u Beşer (İnsan Hakları) gazetesini yayımlar. Yazılarında "Vatanperver Hasan Tahsin" lakabını kullanıyordu. Tahsin, yazdığı yazılarla Türkiye'de kadın haklarının savunuculuğunu yapan "İlk erkek"tir.

İLK KURŞUN

15 Mayıs 1919 sabahı saat yedi buçuk sularında İzmir’de Yunan askerlerini gören Hasan Tahsin’’"Olamaz, olamaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler" der ve RÖVOLVER’ın tetiğine basar ve İLK KURŞUN sıkar. 4 gün sonra Mustafa Kemal Samsun’a çıkar. Demirci Efe ayağa Ege Dağlarında ayağa kalkarak; "Bir genç düşmana ilk kurşunu sıkmış, bundan sonrası bize düşer!" der. Hasan Tahsin sonuna dek düşmanla vuruşur. Bir evin penceresinden ağlayarak kendisine bakan bir Türk anasına: "Nine, işte sen de gördün ya... Yarın tanrı katında tanığım ol; kurşunum tükendi de ondan geriliyorum..."!!! Bunlar Hasan Tahsin'in son sözleri olur.31 yaşındaki Hasan Tahsin şehit düşer. Türk Milleti şahlanır İLK KURŞUN Erzurum’da duyurlur, Sivas’tan ses verir, Ankara’da mecliste İLK SÖZ olur. Antep’den ŞAHİN BEY yetişir kıyarım canlara der.Maraştan Sütçü imam tutar bayrağı ilk kurşunla,İnönü önlerinde direniş olur İLK KURŞUN, Sakarya’da topçuların gürlemesi, İLK KURŞUN Dumlupınar’a süvarilerle yarışır ZAFER yolunda ve İzmir’de kurtuluşta SON KURŞUN olur.