Aşağıdaki grafik , Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan şehirlerde toplam konut satışlarını ve ülkemizdeki yıllık enflasyon oranlarını göstermektedir.

Mavi renkli sütunlar farklı şehirlerde satılan toplam konut sayılarını, kırmızı renkli çizgi, yıllık enflasyon oranlarını göstermektedir.

Yüksek enflasyona ile, konut satışları arasında bir ilişki var mı, bir bakalım;

1. Yüksek enflasyonun yaşandığı ülke ve dönemlerde,özellikle ücretli çalışan ve dar gelirli insanların satın alma gücü azalır, bu da potansiyel alıcıların konut satın almasını zorlaştırır ve sonuç olarak, konut satışları düşer.

2.Bununla birlikte, bazı kişiler (genellikle üst gelir seviyesine sahip olanlar) gayrimenkulü enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görebilir ve fiyatlar daha da yükselmeden önce emlak yatırımı yapmaya çalışabilir.

3. Yüksek enflasyona önlem olarak, merkez bankaları genellikle faiz oranlarını arttırırlar. Yüksek faiz oranları, borçlanma maliyetini artırdığından konut alımına olan talep azalabilir.

4. İnsanlar enflasyonun yükselmeye devam etmesini bekliyorsa, gelecekteki yüksek fiyatlardan kaçınmak için daha erken konut satın almaya çalışabilirler, bu da konut satışlarında geçici bir artışa neden olabilir.

5."İnşaat maliyetleri"nin yükselmesi de, konut satışlarını etkileyen bir başka faktördür. Mal ve hizmetlerin fiyatlarının yükselmesi maliyetleri ve dolayısıyla konut fiyatlarını artırır; bu da konut talebinin daralmasına neden olur.

...Özetle enflasyon ve konut satışları arasındaki ilişki karmaşık ve çok yönlüdür.Genel olarak yukarıdaki nedenler dışında, sayamadığımız daha birçok faktör, konut piyasasında arz ve talep yönünde belirleyici olabilir.

Kaynak: TÜİK-TKGM- TCMB

Bu bilgiler gösterge niteliğindedir ve başka bilgi kaynakları olmadan karar verme amacıyla kullanılmamalıdır.