Bartın’da Ulus ilçesi ile Karabük ili Safranbolu ilçesi sınırlarında Ovacuma Çayı üzerinde kurulması planlanan ORSA 1 regülatörü ve Hidroelektrik Santrali” projesi ile ilgili toplantı halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı. Santralin yapım ihalesini alan ORSA ve bakanlık yetkilileri halkı bilgilendirme adı altında Abdipaşa Belediyesi Sosyal Tesisler Bahçesi’nde toplantı düzenlemek istedi. Toplantı öncesinde belediye önünde toplanan belde sakinleri köylerinde HES istemediklerini ve toplantıyı yaptırmayacaklarını belirttiler. Köylülerin tepkisi üzerine İl Çevre ve Orman Müdürü Ercan Yeni başkanlığında yapılması planlanan toplantı yapılamadı. Bartın Platformu Üyesi Erdoğan Atmış, söz konusu alanda toplantı düzeneği olmadığını, toplantının yapılmadığını ancak bakanlık yetkilerinin toplantıyı yapılmış gibi göstermeye çalıştıklarını söyledi. Yine toplantı alanına gelen Bartın Belediyesi Su İşleri yetkilisi de Bartın’ın su ihtiyacını karşılayan derelerde santral yapılmasının kendilerini de olumsuz etkileyeceğini ancak söz konusu projeden kendilerinin haberdar edilmemesini eleştirdi. Bahçecik Köyü Muhtarı Barış Gökalp, halk adına bir basın açıklaması yaptı ve “Bizler yöre halkı olarak deremizin üzerine yapılmak istenen oyuncak HES projesini protesto için buradayız. Bu santral derelerimizi kurutacak, ağaçlarımızı öldürecek, tarihi değirmenleri yok edecektir. İçme ve kullanma sularımız kaybolacaktır. Bizler, bu HES’leri istemiyoruz. Biz Köy halkı olarak doğanın bekçisiyiz. ORSA sen kimin bekçisisin? ORSA, bölgemizden defol git” sözlerine yer verdi.

TOPLANTI ÖNCESİNDE GERGİN ANLAR

Bartın’da Ulus ilçesi ile Karabük ili Safranbolu ilçesi sınırlarında Ovacuma Çayı üzerinde kurulması planlanan ORSA 1 regülatörü ve Hidroelektrik Santrali” projesi ile ilgili toplantı halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı. Santralin yapım ihalesini alan ORSA, halkı bilgilendirme adı altında Abdipaşa Belediyesi Sosyal Tesisler Bahçesi’nde toplantı düzenlemek istedi. Toplantı öncesinde belediye önünde toplanan belde sakinleri köylerinde HES istemediklerini ve toplantıyı yaptırmayacaklarını belirttiler. Köylülerin tepkisi üzerine İl Çevre ve Orman Müdürü Ercan Yeni başkanlığında yapılması planlanan toplantı iptal edildi. Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdoğan Atmış, düzenlenmesi planlanan toplantı öncesinde toplantının yapılması ve halkın tepkisini dile getirmesi durumunda bu tepkinin Ankara’da dikkate alınmadığını ve köy halkının da bu toplantıya katılmama kararı aldığını söyledi. Bakanlık yetkilileri ile bir süre tartışan Atmış, “Bilgilendirme toplantısı adı altında bir toplantı yapıyorsunuz. Bu halk zaten neyin ne olduğunu biliyor. Artık internet diye bir şey var. Bütün bilgilere ulaşabiliyorlar. Bilgilendirmek tek taraflı yapılan bir şey değildir” dedi. Yine Bartın Platformu üyesi Mustafa Artar da, söz konusu santral ile ilgili sadece Abdipaşa’da yapılacak toplantının duyurusunun yapıldığını ancak Safranbolu ilçesi Alabaş Köyü Nebioğlu Mahallesi’nde yapılan toplantının duyurusunun yapılmadığını ve köy halkının da bazı kararları imzaladığını ancak ne imzaladıklarını bilmediklerini söylediklerini ifade etti.

TOPLANTI HALKIN TEPKİSİ NEDENİYLE YAPILAMADI

Bakanlık yetkilisinin konuyu inceleyeceğini söylemesinin ardından toplantı için İl Çevre ve Orman Müdürü Ercan Yeni beklendi. Yeni’nin toplantı yerine gelmesinin ardından muhtarlar ve Bartın Platformu Üyesi Atmış ve Artar toplantıya katılım olmadığını ve söz konusu toplantının halkın katılımı olmadığı ve tepkisi nedeniyle yapılamadığına yönelik tutanak imzalanması gerektiğini ifade ettiler. Bunun üzerine bakanlık ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin tutanağa “Toplantıya katılım olmamıştır” ibaresine yer vermesinin ardından kısa süreli gerginlik yaşandı. Erdoğan Atmış, söz konusu alanda toplantı düzeneği olmadığını, toplantının yapılmadığını ancak bakanlık yetkilerinin toplantıyı yapılmış gibi göstermeye çalıştıklarını söyledi. Yine toplantı alanına gelen Bartın Belediyesi Su İşleri yetkilisi de Bartın’ın su ihtiyacını karşılayan derelerde santral yapılmasının kendilerini de olumsuz etkileyeceğini ancak söz konusu projeden kendilerinin haberdar edilmemesini eleştirdi.

SANTRALİN YERİ 1. DERECE DOĞAL SİT ALANI

Toplantıya halkın katılımı olmadığı ve tepkili olduğu ibaresinin yer aldığı tutanağın imzalanmasının ardından bakanlık temsilcileri, firma yetkilileri ve il müdürlüğü yetkilileri beldeden ayrıldı. Bahçecik Köyü Muhtarı Barış Gökalp, halk adına bir basın açıklaması yaptı. Aynı zamanda KÖYDES ilçe encümeni olan Gökalp, “Bizler yöre halkı olarak deremizin üzerine yapılmak istenen oyuncak HES projesini protesto için buradayız. HES’in gerçekleşmesi halinde yöremize hitap eden tarihi çalışır durumda koruma altında olan 3 adet köy değirmeni, iki köyün içme suyunu karşılayan dere yatağındaki keson kuyular, Bartın ilimize giden ve su ihtiyacını karşılayan deponun bu bölgede olması ve kesilebilme, azalabilme olayının yüksekliği, alabalık tesislerimizin bulunması, hayvancılık, tarım ve yabani hayvanların ihtiyacını karşılama olasılığının bitmesi ve en önemlilerinden kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu gereği 1. derecede doğal olarak Karabük yolu üzerinde yetişen ağaçların sit alanı olarak kabul edilmesine rağmen ağaçların yok olması söz konusu olacaktır” dedi.

“ORSA BÖLGEMİZDEN DEFOL GİT”

Dere suyunun topraktan alınarak beton kanallarla taşınacağını ve derelerin kurutulacağını kaydeden Gökalp, “Bir insanın kan damarı kurutulursa ölmez mi? Bizler, bu HES’leri istemiyoruz. Biz Köy halkı olarak doğanın bekçisiyiz. ORSA sen kimin bekçisisin? Bu proje yapılırken halka neden bilgi verilmedi. Bu çalışmalar sessiz sedasız yapıldı. Bizleri kandıramazsınız. Faydalı olan her şeyin reklamı yapılır ama böyle zararlı olan şeyler sessiz sedasız yapılmaya çalışılır. Bizler buna müsaade etmiyoruz. ORSA, bölgemizden defol git. 15 km ileride büyük bir baraj yapımı varken küçücük oyuncak santrallerle halkı üzmeyin. Şu andaki halimiz uysal halimizdir. Bizleri çıldırtmayın. Orsa, dosyalarını al ve buradan defol git. Su hayattır ve hayatımızı almayın” sözlerine yer verdi.