Ramazan ayında MÜSİAD'ın geleneksel iftar töreninde konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ramazan'da herkesin sorumluluklarını hatırlaması gerektiğini söyleyerek, iftarda yenilen birçok yemeğe ihtiyacı olan insanlar olduğunu söylemişti. "Temenni ediyorum ki, bu son birlikte yaptığımız bu manada iftar olsun" diyen Cemil Çiçek, "Yiyemeyip mutfağa geri gönderdiklerimizin zerresine muhtaç insanlar var. Gerçekten Ramazan'da bir iftar furyasıdır gidiyor. Bir özeleştiri de yapmamız lazım. İnşallah, maşallah kısmına hiçbir itirazım yok, ama emin olun bu işi başka şekilde çözmemiz gerekiyor. Buralara gelmesek konumumuz el vermiyor, gelsek vicdanımız el vermiyor, iki şey arasında sıkışıp kalıyoruz. Onun için gelin bir öncülük yapalım; şu iftarları bu Ramazan'da iptal edelim Allah'ınızı severseniz" diye konuşmuştu. İftarlarda hep yüzde 70 oranında aynı insanların olduğunu ifade eden Çiçek, otellerdeki iftarlarla israf yapıldığına dikkat çekti. Bu iftarların ihtiyacı olan, ekmeğe ihtiyacı olan insanlara verilmesi gerektiğine vurgu yapmıştı. Bartın’da durum aynı. Bir akşamda 3-4 iftar programı gerçekleşiyor. Bizi kırmayacağımız bir dost arıyor. Gitmesek hatrı kalıyor. Gitsek Afrika’nın Somali’nin durumu ortada.
BARTIN’IN İFTAR BÜTÇESİ 290 BİN TL
Bartın’da ortalama bir akşamlık iftar bütçesi en az rakam 10 Bin TL esas alınarak 290 BİN TL. Bu rakam en alt limit.Bartın her Ramazan bu rakamın çok üstüne çıkıyor.Eş, dost, aile, çalışanlar arası verilen mütevazi iftarlara diyeceğimiz yok.100-200 kişi katılımlı bol menülü iftarlar var.Birde işin tuhafı oruç tutmayanlarda bu iftarlarda baş köşede.Elbette kimsenin orucuna karışacak değiliz, hasta olan, yaşlı olan, canı oruç tutmak istemeyen, dayanamayan var.Ama usta baş köşede işiniz ne.Kimse bu yazıya alınmasın.İslam israfı ve gösterişi kesinlikle yasaklar.Bu sene iftar programları bütçemizi Somali ve diğer muhtaçlara ayırsaydık daha anlamlı olmaz mıydı.Size soruyorum ey Cemaati Müslimin huzuru mahşerde’’komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’’diyen peygamber efendimizin yüzüne nasıl bakacaksınız.
BARTIN’DA BİR AŞ EVİ VAR
Bartın Belediyesi tarafından yıllardır süre gelen Aşevi var. Ramazan ayı boyunca ihtiyacı olanlara iftar ve sahur için yemek hizmeti veriyor.850 kişilik her gün yemek hazırlanıp dağıtılıyor. İlimizdeki herkes imkânları dâhilinde Belediye aracılığıyla aşevine yardım edebilir. Başta Kızılay olmak üzere birçok yardım derneği Afrika ve Somali için yardım kampanyaları topluyor. BAKİAD iftar programını iptal edip bütçesini Somali yardıma yönlendirdi. TOBB başlattığı kampanya çerçevesinde BTSO’da yardım kampanyası yürütüyor. Gerçi BTSO iftar yemeğe düzenleyerek kampanya ile ters düştü. Keşke Rıfat Hisarcıklıoğu tüm bağlı oda ve borsalara yazı göndererek iftar yemeklerini iptal ettirseydi. Bartın’da protokolünde katılımıyla iftar programları devam ediyor.
BARİ HUZUREVİ SAKİNLERİNE İFTAR VERİN
Yazdıklarımızı duygu sömürüsü olarak algılayanlar da olacaktır. Çünkü sırça köşklerde, lüks evlerde yaşayanlar açlık çeken kimselerin feryadına pek ses vermiyor. Eğer illa iftar vereceğim diyorsanız. Bartın’da bir huzurevimiz var. Orada yaşayan yaşlılarımızla sade bir iftar programında bir araya gelin. Hem onları yalnız bırakmamış olur hem de güzel bir iş yapmış olursunuz. Şu iftar çılgınlığına bir son verelim. Ramazan ayının manasına ve maneviyatına uygun bir şekilde hareket edelim. Elbette herkes istediği şekilde davranabilir. Ama bu işin birde vebali var. Adını vermeden bir Tekstil fabrikamız her yıl geleneksel olarak işçileriyle düzenlediği iftar yemeğini iptal ederek parasını Somali’ye yollama kararı aldı. Bartın’da güzel örneklerde var.
GÜNGÖR YAVUZASLAN