Bartın Valisi İsa Küçük’ün eşi olarak tanıdığımız Emine Küçük’ün yaşamı mücadele ile dolu. Karaman’da okul çağlarında tanıştığı İsa Küçük ile hayat arkadaşlığında sosyal çalışmalar yapan bir isim. Kendisi Ziraat Mühendisi olan Emine Küçük toprağı, nasırlı elleri, emeği çok iyi tanıyan bir isim. Eşinin kaymakamlık ve valilik görevleri sırasında kendiside ziraat mühendisi olarak devletimize memur olarak hizmet ederek emekli oldu.

TOPLUMSAL DESTEK

Osmaniye’de Emine Küçük başkanlığında bir "gönüllü kadınlar heyeti", her hafta köyleri tek tek dolaşarak kızların okula gitmesi, kadınların bilinçlendirilmesi için çalıştı. Osmaniye’deki çalışmalardan sadece bir örneğini sizlerle paylaşalım. Emine Küçük başkanlığında, doktordan avukata, ziraat mühendisinden sosyal hizmetler uzmanına tamamen kadınlardan oluşan bir heyet, köy kadınlarının ayağına gidiyor, kızlarını okula göndermeleri konusunda onları eğitiyor; çocuklarına nasıl davranacaklarına kadar bilgiler verildi. Ulusal Eğitime Destek Kampanyası Sosyal Destek Gönüllüleri adı altında kız çocuklarının okula gönderilmesine ve kadınların eğitimine yönelik çalışıldı. Grupta doktor, avukat, sosyal hizmetler uzmanı, rehberlik ve psikolojik danışman ve ziraat mühendisi bulundu. Gönüllü kadınlardan oluşan bu grup, Osmaniye'nin tüm köylerine ulaşmaya çalıştı.  Emine Küçük, çalışmalara başlarken amaçlarının kız çocuklarının okullaştırılmasını sağlamak olduğunu söylemişti.

BARTIN’DA TOPLUMSAL GÖNÜLLÜLER

Emine Küçük tarafından  Bartın’da hayata geçirilen Toplumsal Destek Gönüllüleri Projesi kapsamında, kadınlara, sağlık, eğitim, tarım, hukuk, rehberlik ve genel konularda eğitici bilgi veriliyor. Emine Küçük, Osmaniye’nin ardından takım ruhu ile ekipteki tüm çalışma arkadaşlarıyla Bartınlıların sorunlarını çözmek için uğraşıyor. Çalışmalarında’’ben Bartın Valisi İsa Küçük’ün eşiyim’’ diye söze başlamıyor.Emine Küçük’’Sizin için buradayız, bizler sizden biriyiz’’ diye söze başlıyor.Çalışmalarını ise’’ Amacımız, sorunları yerinde tespit etmek, sizleri daha iyi tanımak, eksik ve hataları görmek, bilgilendirmek, fikir alış verişi yapmak, sorulara cevap vermek, doğru bildiğimiz halde yanlışyaptığımız veya yanıldığımız konuları masaya yatırmaktır. Ekonomik anlamda doğrudan bir katkımız olmasa da daha iyi bir yaşam için imkânları ortaya çıkarmak ben ve arkadaşlarımın hedefidir." özetliyor. Kadınlarla, çocuklarla, velilerle konuşuyor. Umut hep var olsun diye bir Anadolu kadını yollara düşüyor dostlarıyla.

SONUÇLAR

Şimdi bu çalışmaların ne gibi sonuçları oldu bir bakalım.Her şeyden önce yüreklere dokunuldu.Sorunlar birinci elden tespit edildi.Yardım ve destek çalışmaları hemen yapıldı.Ve Bartın 2011 verilerine göre kız çocuklarının okullaşmasında Türkiye birincisi oldu.Belki bir toplantıda bir anne kız çocuğunu okutmak için Toplumsal Desteklilerden güç almıştır.Ve sizler dedikodu bezirganları çok çalışın çok konuşun.Bir yandan gönüllerden coşan yardım eli, bir yanda sizler..

SON SÖZ ŞİİRİN
Biz geldik yalın ve çıplak bir sevgiyle
Eliniz elimize değsin diye
Ürkek bakışlı sen nazlı kız
Kaldır başını artık yeni ufuklara
Bak karanlık aydınlık seninle
Bir düş kur sana ait hey kız
Gel beraberce düşlerin gerçek diye