Termikçi şirket toplantıyı halkın gözünden kaçırmak için Bartın veya Amasra merkezde yapmak yerine Tarlaağzı'ndaki küçük bir köy okulunu seçmişti. Okulun merdivenlerine toplanan köylü kadınlar ellerindeki tenekeleri çalarak içeriye kimsenin girmesine izin vermediler.
Tarlaağzı ve Gömü köylülerinin yanısıra Bartın ve Amasra kent merkez ve köylerinden Bartın Platformu'nın organize ettiği araçlarla veya kendi araçlarıyla gelen bine yakın kişi de termik santral için yapılmak istenen bu toplantıya tepki verdiler.

Halkın yoğun tepkisi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri halk izin vermediği için toplantı salonuna girilemediğini, yoğun tepkiler nedeniyle toplantının yaptırılmadığını tutanak altına aldılar. Tutanak metni Bartın Barosu başkanı Avukat Kamil Altan tarafından halka okundu. Toplantının iptal edildiğini öğrenen topluluk yoğun bir sevgi gösterisinde bulundu. Daha sonra Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya Amasra'ya termik santral yapmanın mümkün olmadığını, şirketin bu ısrarından derhal vazgeçmesi gerektiğini söylediler. Bartın Platformu adına yapılan açıklamayı okuyan Avukat Ahmet Çavuşoğlu da termik santrale format verilmesinin kesinlikle mümkün olmadığını, ÇED sürecinin bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantının en ilginç taraflarından biri de ilde bulunan tüm siyasi parti temsilcilerinin birlikte termik santrale tepki göstermesiydi. Adalet Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Amasra ilçe başkanları yaptıkları ortak açıklamayla Termik santralin yapılmasına karşı sonuna kadar birlikte mücadele edeceklerini söylediler.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplantının yapılacağı okul çevresinde Jandarma Robocoplar da hazır bekletildi. Zaman zaman gergin anlarda yaşanırken tarafların sağ duyusu sayesinde herhangibir olay meydana gelmedi. Halkın yoğun tepkisi nedeniyle toplantının yapılamadığına dair tutanaklarının tutulmasının ardından vatandaşlar bölgeden kontrollü bir şekilde ayrıldılar.

AKIN „BARTINLILAR BİRBİRİYLE KARŞI KARŞIYA GETİRİLMESİN“

Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartınlıların karşı karşıya getirilmemesini istedi. Bugün Tarlaağzı Köyü’nde yapılan Hema Entegre Termik Santrali Projesi Çevre Etki Değerlendirme Halkın Katılımı Toplantısı’na katılan Belediye Başkanı Cemal Akın, toplantı alanına geldiğinde şirket çalışanları ile termik santral karşıtlarının tartıştıklarını görünce müdahale etti. Firma yetkililerine Bartınlıların karşı karşıya getirilmemesi konusunda uyarıda bulunan Başkan Akın yaptığı açıklamada „Bartın’a yapılması düşünülen Termik Santral 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’na uymuyor ve bunula ilgili Bartın’da bir platform kuruldu. 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı‘nda bu bölgenin doğru yer olmadığı belirtiliyor. Onunla ilgili olarak ta buradayız. Daha önce de Bartın’da Halkın Katılın Toplantısı olmuş ama gerçekleştirilememişti. Bu gerçekleşmeyen toplantı sonrasında Format Belirleme Toplantısı için Ankara’ya gitmiştik. Orada da format verilmemişti. Ben yine aynı durumun olacağını düşünüyorum. Israr etmenin bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyorum. Yoksa ki biz yatırım yapılmasına karşı değiliz. Elbette burada kömür çıkmalı. Buradan çıkan kömür bizim zenginliğimiz ama bu kömür, bu zenginlik zehire dönüştürülmemeli. Buraya termik santral yapılması bu memleketi perişan etmek anlamına gelir. Bu anlamda da bugün burada halkın tepkisi var. İki tarafta da Bartınlı kardeşlerimiz var. Niye iki tarafı karşı karşıya getirmek için bu oyun yapılıyor. Bu oyun oynanmamalı. Burada oynanan bu oyun yüzünden Bartın’da yaşayan insanlarımız karşı karşıya getirilmemeli. Bartın’da yılda 20 bin ton kömür yakılıyor. Santral yapıldığında burada günde 20 bin ton kömür yakılacak. Yazıktır, günahtır. Bunun hiçbir zararı olmaz demek bizim insanımıza sen safsın, hiçbir şey bilmiyorsun demek olmaz mı? Bugün burada halkımız gerektiği gibi tepkisini gösteriyor. Üç kuruş para verilip burada oyunlar yapılmasın. İnsanlar karşı karşıya getirilmesin. Böyle yatırımcılık olmaz. Başka yatırımcılar da var Bartın’da. Niye kimse onlara karşı tepki göstermiyor. Önümüzde deniz arkamızda termik santral olmaz“ dedi.
Saat 11.00’de başlayacağı duyurulan ÇED Halkın Katılımı toplantısı, halkın termik santrale karşı yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadı. Toplantı salonunun girişini kapatan halk dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri salona giremedi. Toplantının yapılamadı-ğına dair tutulan tutanak da Bartın Barosu Başkanı Av. Kamil Altan tarafından vatandaşlara okundu. Tutanağın okunmasının ardından halka seslenen Başkan Cemal Akın „İşimizi gücümüzü bıraktık birileri para kazanacak diye biz de burada memleketimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Daha önce de Bartın’da yapılan Halkın Bilgilendirme Toplantısını da yaptırmamıştık. Daha sonra da formatla ilgili olarak Ankara’ya gitmiştik. Bize göre hukuksuz olarak tekrar Halkın Bilgilendirme Toplantısı yapılmak istendi. 2 gün sonra tekrar Ankara’da bakanlıkta format ile ilgili bir toplantı olacak. Buradan vazgeçmiyorlar. Çünkü kendileri buralı değil. Çünkü kendileri burada yaşamıyorlar. Burada yaşamış olsalar buna kendileri karşı çıkarlardı. Bunun için beraber yaptığımız bu mücadeleden dolayı hepinize hürmetlerimi sunuyorum. Biz bir ve diri olduktan sonra karşımızda duramayacaklardır“ dedi.

TİMUR: Mücadeleyi bırakmayacağız


ÇED toplantısının yapılamadığı Tutanak altına alınarak imzalanmasının ardından konuşan Amasra Belediye Başkanı Emin Timur " Bartın Platformunun değerli bileşenleri az önce tutanak okundu bu tutanakta vatandaşımız ne diyor biz bilgilenmek istemiyoruz diyor çünkü Termik santralin ne olduğunu biliyoruz diyor. kim diyor bunu? halk diyor bunu çünkü Amasra ve Bartın Halkı otuz yıldan buyana bu bela ile uğraşıyor. önceden olduğu gibi bu toplantı tekrar hukuksuz olarak tekrar önümüze getirildi Çevre Bakanlığı Tarafından daha önce çapak koyuna yapılması düşünülen Termik Santrale format verilmemişti reddedilmişti neden tekrar önümüze getirildi belki halkın tepkisi biraz azalmıştır yılmışlardır bıkmışlardır düşüncesi ile önümüze getirildi Biz Bıkmayacağız arkadaşlar belki önümüze defalarca getirecekler mücadeleyi biz bırakacağız çocuklarımız devam edecek" dedi

BARTIN PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI
AMASRA HEMA TERMİK SANTRALİ’NE FORMAT VERİLMEMELİDİR
 
Bartın Amasra halkı termik santrale karşı bugün bir kez daha tepkisini göstermiştir. Halkın tepkisini anlamak istemeyenler bundan sonra yapacaklarına dikkat etmelidirler. Halkın tepkisine rağmen, mevcut planlara ve hukuk sistemine aykırı şekilde sürdürülmeye çalışılan Amasra’da termik santral kurma fikrinden bir an önce vazgeçilmelidir. 21 Şubat 2013 tarihinde Ankara’da yapılacak olan “Format Verme ve Kapsam Belirleme Toplantısı”nda format verilmemesi bunun için iyi bir fırsat olacaktır. Zaten termik santral ÇED sürecinde format verilmesi mümkün değildir. Çünkü; Bakanlığın kendi hazırlayıp yürürlüğe koyduğu 1/100 bin ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı’na göre Bartın ili sınırları içinde termik santral yapmaya uygun yer olmadığı gibi, 29 Kasım 2010 tarihinde yapılan “Format Verme ve Kapsam Belirleme Toplantısı”nda aynı yerde yapılması öngörülen aynı büyüklükteki termik santraller için format verilmemiştir.
 
Bu toplantıda format verilmemesinin gerekçesi olarak;
 
“-Amasra ve bölgenin turizm alanlarına yakınlığı nedeniyle Gömü-Kızçıkan koyu mevkii veya Çapak Koyu Mevkii’nde yapılacak termik santral bölgenin turizmini, dolayısıyla turizm kimliğinin devamlılığını olumsuz yönde etkileyecek olması,

-Amasra’nın Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nca (WWF) dünyada mevcut 100 sıcak noktadan birisi olarak kabul edilen Küre Dağları Milli Parkı’nın giriş kapısı niteliğinde olması,

-Sunulan araştırma raporunda ‘termik santral ve kömür işletmelerinin faaliyete geçmesiyle Amasra ve çevre köylerde ticari gelişmeler ve yan sanayi faaliyetlerinin gelişmesiyle büyük nüfus artışı gerçekleşecektir.’ denmekte olup buradan da anlaşılacağı gibi termik santralle birlikte yan sanayilerin talep yaratacak olması bölgede mekansal değişimin yaşanacak olması ve bölgenin fonksiyonunun planda öngörülenden ve mevcuttakinden tamamen farklı olacağı,

-Turizmin yanında balıkçılığın da gelir kaynakları arasında bulunduğu bölgede termik santral için yer seçilmesinin balıkçılığı da olumsuz yönde etkileyecek olması,

nedenleriyle termik santral projesi için alternatif olarak sunulan Gömü Kızçıkan Mevkii ve Çapak Koyu Mevkii, 1/100 bin ölçekli ÇDP de bölge için öngörülen kimliğe aykırı bulunmuş olup, her ne kadar teknik açıdan (diğer iki alternatife göre) uygun yer olarak gözükse de, planlama ilkeleri bakımından uygun görülmediği” belirtilmiştir.
 
Termik santrallerin hukuksal, plansal ve toplumsal altyapısı yoktur. İlgili şirketin boş bir hayalle sürdürmek istediği termik santral süreci artık sona erdirilmelidir. Bu süreç uzadıkça toplumun huzuru daha da bozulmaktadır. Bartın-Amasra Halkı termiksiz bir yaşamı hak etmekte ve bunu talep etmektedir.
 
Yetkilileri halkın sesini duymaya ve Amasra’da termik santral kurulması girişimine bir an önce son vermeye çağırıyoruz.

* * *

Amasra Kent Konseyi'nden Termik Santral Halk Bilgilendirme toplantısı yürütme kuruluna:
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Hema Elektirik Üretim A.Ş. tarafından yapılan Amasra Çapak Koyu Mevkii için 2x660 MW 83MWt kurulu gücünde Termik Santralı Projesi ÇED başvurusunun geçersiz olduğunu, Çevre düzeni planına aykırı bir şekilde yapıldığını ve sürecin durdurulması gerektiğini beyan ediyoruz.
 
1. Hema Entegre Termik Santral Proje alanı (Çapak koyu Mevkii)  Zonguldak-Bartın-Karabük
Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman” ve “Tarım” alanı olarak işlenmiştir.
 
2. Firmanın aynı yer için daha önce yaptığı CED başvurusu 29 Kasım 2010 tarihli format belirleme toplantısında için uygun bulunmamış ve bu alan için format verilmemiştir.
 
3. Firmanın proje için kullanılacak alan olarak koordinatlarını verdiği sahada üç adet parsel Orman Bölge Müdürlüğü tarafından TTK genel Müdürlüğüne “Pasa Döküm Sahası” ve “Maden Altyapı Tesisi Sahası” olarak özel izinle verilmiş yerler olup hiçbir surette Termik Santral sahası olarak kullanılamayacak alanlardır.
 
Yukarıda belirttiğimiz temel nedenlerle sürecin derhal durdurulması gerekmektedir.
 
Ayrıca termik santral girişiminin;

-Bölgenin turizmini, dolayısıyla turizm kimliğinin devamlılığını olumsuz yönde etkileyecek olması.

-Amasra’nın Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nca (WWF) dünyada mevcut 100 sıcak noktadan birisi olarak kabul edilen Küre Dağları Milli Parkı’nın giriş kapısı niteliğinde olması.

-Bölgede mekansal değişimin yaşanacak olması ve bölgenin fonksiyonunun planda öngörülenden ve mevcuttakinden tamamen farklı olacağı.

-Bölgede yaygın olan “Koa hastalığı” gibi solunum rahatsızlıkları daha da artıracağı, tarım alanlarına zara vereceği.

-Turizmin yanında balıkçılığın da gelir kaynakları arasında bulunduğu balıkçılığı da olumsuz yönde etkileyecek olması.

Termik santrallerin hukuksal, plansal ve toplumsal altyapısı yoktur.
 
Bartın ve Amasra Halkı, termik santrallerin yöreye vereceği zararların farkında olduğu için, daha önce gündeme gelen termik santrallere karşı 120’yi aşkın sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle oluşan Bartın Platformu çatısı altında bu termik santralları istemediğine ilişkin mücadele yürütmektedir.

Aşağıda imzası bulunak kişiler olarak halkın isteğinin dikkate alınmasını ve sürecin durdurulmasını acilen beyan ediyoruz.
 
Amasra Belediye Başkanı:                          M. Emin Timur
İl genel Meclisi Üyesi:                                Uğur Timur
İl genel Meclisi Üyesi:                                Orhan Çaça
Gömü Köyü Muhtarı:                                  Yaşar Kaçan
Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı:    Bekir Karabacak
Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı:        Bora Işıkal
Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı:        Bilgehan Doğanel
Kent Konseyi Başkanı:                               Hüseyin Çoban