Nesilden nesile aktarılan "insanlık ayıbı"diyebileceğimiz "yoksulluk" kavramı üzerinde durmak istiyorum.
En geniş tanımı ile yoksulluk, temel ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan maddi kaynaklara sahip olmama durumudur.
Yoksulluk durumuna ilişkin, Türkiye genelinde ayrıca,İstanbul, İzmir ve Ankara ile Zonguldak,Karabük ve Bartın'ın durumuna bir bakalım. bir bakalım.
Şöyle ki,yukarıdaki 1. grafik, 2014 yılından 2023 yılına kadar "yoksul" olarak nitelendirilen nufusun sayısal değişimini gösteriyor.
Bu geçen 9 yıl içinde yoksul nufus, Türkiye genelinde % 10,4 -İstanbul'da %50 -İzmir ve Ankara'da %19,8 -bölgemizde ise (Zonguldak,Karabük ve Bartın) %8,2 oranında artmış.
Büyük kentlerde yoksullaşma oranı Türkiye ortalamasının üzerindeyken,bölgemizde ise yoksulluk oranı Türkiye ortalamasının altında...
Yukarıdaki 2. grafik ise bize daha da "acı bir gerçeği" hatırlatıyor.
O da şudur: Geçen bu 9 yıllık sürede, TL cinsinden İstanbul'da yaşamanın maliyeti, % 431 -Türkiye genelinde % 425 -İzmir'de %423 -Ankara'da %364 - bölgemizde ise %352 oranında yaşam maliyeti artmıştır.
İnsanımızın gelir düzeyinde bu oranlarda artış olmağı için toplumun büyük bir bölümü yoksullaşmaktadır.
Halbuki hedef , zamanla yoksullaşmak değil, insanların yaşam kalitesini ve alım güçlerini artırmak yani "zenginleşmek" olmalı...
KAYNAK,TÜİK