Heykelin açılışına AK Parti Bartın Milletvekili Av.Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili M.Rıza Yalçınkaya, Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, İl Genel Meclisi Üyeleri, AK Parti Amasra İlçe Başkanı Bekir Karabacak, protokol üyeleri ve çok sayıda Amasralı katıldı.

Amasra’nın fethinin 551. Yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen Fetih Günü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Fatih heykelinin açılış töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kültür Bakanlığı Mehteran Topluluğunun konserinin ardından Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Bartın Valisi İsa Küçük yaptıkları konuşmalarda, Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı fethederken “Lala Lala Çeşmi Cihan Bumu ola?” sözünü hatırlatarak, Amasra’nın 3000 yıllık tarihi geçmişi bulunan ve doğal güzellikleri ile dünyanın gözbebeği olarak görülen bir yer olduğunu söylediler.

Protokol konuşmalarının ardından heykelin açılışına geçildi. Açılış kurdelası  AK Parti Bartın Milletvekili Av.Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili M.Rıza Yalçınkaya, Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, İl Genel Meclisi Üyeleri, AK Parti Amasra İlçe Başkanı Bekir Karabacak ve protokol üyeleri tarafından birlikte kesildi.

Milletvekili Tunç; “Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan bir kumandanın Amasra için “Çeşmi Cihan” diyerek, övgüde bulunması bizler için asırdan asıra taşımamız gereken büyük bir gurur kaynağı”

Açılıştan sonra gazetecilere açıklama yapan AK Parti Bartın Milletvekili Av.Yılmaz Tunç, “İstanbul mutlaka fethedilecektir, O’nu fetheden kumandan ne güzel kumandandır” sözüyle Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’u fethettikten sonra Amasra’nın fethi için geldiğinde Amasra’yı ilk gördüğünde lalasına dönerek “Lala Lala Çeşmi Cihan Bumu Ola?” diyerek Amasra’yı “dünyanın gözbebeği” olarak nitelendirmiştir. Milletvekili Tunç; “Çağ kapatıp, çağ açan ve Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan bir kumandanın Amasra için övgüde bulunması bizler için asırdan asıra taşımamız gereken büyük bir gurur kaynağı, bu gün bunu canlandıran bir heykelin açılışını gerçekleştiriyoruz, heykel için gerekli olan ödeneği Amasra Belediyesine aktararak heykelin yapımını sağlayan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.