İstiklal savaşı Gazetesi 17 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal’in Samsun’a hareketini’’ Mustafa Kemal Paşa Dün Samsun’a Gitti’’ başlığıyla haber yapar. Yine dönemin Zaman Gazetesi, Atatürk'ün Samsun’a Hareket Ettiği Gün. 16 Mayıs 1919 olarak okuyucularına duyurur. Gazeteler , "Şark Kıtası Müfettişliği" başlığı altında Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'ya geçişi ile ilgili olarak şu haberi yayınlıyor: Yıldırım Orduları grubu kumandanı Mustafa Kemal Paşa Şark Kıtaatı Müfettişliğine tayin edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, harp sahneleri içinde muhtelif harp cephelerinde olağanüstü yararlılıklarda bulunmuş, yetenekli askeri büyüklerimizdendir. Yeni memuriyet vazifesini yapmak için birkaç güne kadar Erzurum'a gidecek olan Mustafa Kemal Paşa'ya başarılar dileriz. “Bu kısacık normal bir atama haberinin altında nasıl fırtınalar estiğini yanındaki beş on maiyetiyle Anadolu'ya geçen bu paşanın Birinci Dünya Savaşı'nın galip devletlerine karşı orada direnişe geçeceğini ve sesini bütün dünyaya duyuracağını o tarihte tek kişi bile hayalinden geçiremiyordu. Gazete Cevat Paşa’nın Genel Kurmay Başkanlığı'na ve Genel Kurmay Başkanı Fevzi Paşa'nın da Rumeli Kıtaatı müfettişliğine atandığını yazmaktadır. Gazete öte yandan Rauf (Orbay) Bey'in de askerlikten istifa ettiğini yazmaktadır. "Zaman" gazetesi Mustafa Kemal'in birkaç güne kadar gideceği haberi gerçeklere uymuyordu. Çünkü bu haberin çıktığı 16 Mayıs günü Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan ayrılmıştı.
Bir Yunan subayı, yanında bir Efzun eriyle, tek sıra dizilmiş olan Türk subaylarından biri önünde duruyor, onlara kollarını yana kaldırtıp indirterek "Zito Venizelos!" yani "Yaşasın Venizelos!" diye bağırmalarını söylüyordu. Kollarını yana kaldırtıp indirtmek özellikle aşağılamak, küçük düşürmek içindi. Bu arada yapıların damlarındaki, çatılarındaki, evlerin balkonlarındaki Rumlar, alanı dolduranlar, alay ederek kahkahalar savuruyorlardı.

MAYIS AYI İZMİR

İstiklal savaşı Gazetesi 17 Mayıs tarihinde İZMİR’den verdiği haberi ‘’4 TÜRK SUBAYI ŞEHİT’ başlığıyla duyurur. Albay Süleyman Fethi ve arkadaşlarının şehit edilişlerini de hareketini’’ Mustafa Kemal Paşa Dün Samsun’a Gitti’’ haberinin hemen altında duyurur. Fethi Bey, Yunan subayının dediğini yapmadı. Subay buyruğunu birkaç kez yineledi, ancak Fethi Bey onu duymamış gibi davrandı. Subayın Fethi Bey'in omuzlarındaki albaylık apoletlerini sökmek istemesi üzerine, elini şiddetle iterek, "Onları sen takmadın ki sen sökesin!" diye bağırdı. Bunun üzerine, Yunan subayının Efzun erine verdiği bir komutla, önce bir, sonra ikinci ve üçüncü bir kez, nihayet toplam yirmi iki kez süngülendi ve sonrasında yere yıkılır.

MAYIS AYI HATAY-HAKKARİ

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde terör örgütü PKK üyelerince askeri birliğe düzenlenen saldırıda şehit olan Topçu Er Sinan Dündar, memleketi Tokat'ın Zile ilçesinde toprağa verildi. Ve ardından Hatay’dan kara haber gelir şehit subaylar Jandarma Binbaşı Erhan Dikmen, Jandarma Üsteğmen Aytaç Kaya ve Jandarma Teğmen Ahmet Tarım. Evet, 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Samsun’a çıktı. Türkiye şehit haberleri ila yasa boğuldu. Yine bildik açıklamalar, medyada hap aynı acı haberler, ateş düştüğü yeri yakarak yükselen feryatlar. Şehit cenazelerinde, "Şehitler ölmez vatan bölünmez', "askere uzanan eller kırılsın', 'askerim hakkını helal et' sloganları ile gözyaşları. Evet,19 Mayıs 1919 Yunan işgali gazetelerde ŞAHİT haberleri, tarih 19 Mayıs 2012 gazetelerde şahit haberleri. Tarih gerçekleri yazar.1919’da Yunan İzmir’i işgal etti, Mustafa Kemal Samsun’a çıktı. Vatanı kurtardı. Ya 2012 yılında ve öncesinde yaşananlar ne?