YEMİN

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde seçimimizi yaparak bizleri yönetecek kadroların seçimini yaptık. Yeniden ve yeni seçilenleri tebrik eder, başarılar diler, vatan ve millet için hayırlara vesile olmasını temenni ederim. 

Anayasamız gereği seçilmiş ve atanmışlar yemin ederek göreve başlamaları gerekiyor. Günlük konuşmalarda sarf edilen yok hükmündeki yemin benzeri sözler hariç Allah’ın adını anarak edilen yemin, içilen ant önemlidir. Hatırlatmak isterim! Bir göreve başlarken yemin edilir. Askerlikte yemin etmeden askere nöbet yazılmaz, silah vermezler. Aday memur yemin ettirildikten sonra asaleten ataması yapılır. Avukat, hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağına, doktor Hipokrat yemini ederek göreve başlar. Yemin etmeden milletvekili maaş alamaz. Cuhurbaşkanı anayasaya , Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağına, görevini tarafsızlıkla yerine getireceğine namus ve şerefi üzerine yemin ederek göreve başlar.

Yemin: Allah’ın adını zikrederek. (kefil tutarak) sözün kuvvetlendirilmesi demektir. Yemin eden kişi sözüne Allah’ı şahit göstermiş olur. Dinimizde yemin, bir kimsenin bir işi yapıp yapmayacağına dair sözünü, bir konuda verdiği haberin, yaptığı tanıklığın, bulunduğu beyanın doğruluğunu Allah’ın adını anarak güçlendirmesi demektir. Kuran’da yemine mutlaka sadakat gösterilmesi ve asla bozulmaması, bilerek veya yalan yere yemin etmenin büyük günah olduğu belirtiliyor.

Yemin sosyal yaşantımızda da çok önemlidir. Hukuk davalarında yalan yere yemin edenlere bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ön görülür. Yeminini tutmayan birisi toplum içerisinde hem kişiliğini ve onursuzluğunu, hem de güvenilmezliğini ortaya koymuş olur. 

Namus: Irz, doğruluk, kanun, din, iffet, edep anlamlarının yanı sıra toplum içinde ahlak kurallarına karşı bağlılık, dürüstlük, doğruluk olarak algılanır.  Kişi namusu üzerine yemin ediyor ve yemininde durmuyorsa, o insan NAMUSSUZ olur.

Şeref: Erdem, gözü peklik ve yetenekle kazanılmış iyi şöhret anlamı taşıyor. Eğer kişi şerefi üzerine yemin edip tutulmamışsa o kişi artık ŞEREFSİZ dir.

Allah adıyla edilen yemini açıklamaya bile gerek yok. Kişi, Allah’ı kefil gösterip yemin ediyor ve yemininde durmuyorsa o kişi, insanlar arasında muteber birisi değildir, Allah katında da GÜNAHKÂR olur.

Toplumsal ve ikili ilişkilerde tüm insanların verdiği sözlere sadık kalması. Bürokrasinin seçilmiş olsun atanmış olsun tüm kademelerinde görev yapan yetkililerin edilen yeminlere sadık kalması. Adaletin herkese eşit uygulanması. Hak ve özgürlüklerin herkese eşit uygulanarak birlik ve beraberliğimize vesile olması dileklerimle…