Allah korusun hiçbir yerde deprem olmasını istemeyiz. İl olarak sel afetini yaşadık.Depremlerin olacağını önceden tespit eden cihazlar veya yöntemler henüz bulunamamıştır. Bu nedenle, depremle iç içe yaşayan ülkeler depremin yaratacağı olumsuz etkilere karşı hazırlıklı olmak zorundadırlar. Ülkemiz topraklarının % 92’sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun da %95’inin bu bölgeler üzerinde yaşadığı, büyük sanayi merkezlerinin %98’inin ve barajlarımızın %93’ünün deprem bölgelerinde bulunduğu bilinmektedir. Bu da bize, ülkemizde bu konu ile ilgili hazırlık çalışmalarının sürekli ve etkili yapılması gerektiğini ifade etmektedir.

BARTIN 1.DERECE DEPREM BÖLGESİ

Van’da deprem oldu. Hepimiz Vanlıyız yaslıyız. Bir düşünelim ilimizde 7.2 şiddetinde bir deprem olsa halimiz nasıl olur. Şimdi benim oturduğum zemin sağlam, binam deprem yönetmeliğine uygun, evimi ellerimle yaptım sağlam diyebiliriz. Van’da yeni binalar, deprem yönetmeliğine uygun birçok bina yıkıldı.Peki deprem yönetmeliğine uygun binalar neden yıkıldı.
 
YANLIŞ İNŞAAT, HATALI MALZEME
 
Bir inşaatın birkaç temel malzemesi var; demir, hazır beton, tuğla ve benzeri malzeme, kalıp, kereste geri kalanı ince malzeme olarak adlandırılan yapı malzemeleri. Peki, ilimizde yapı denetim şirketleri yeterli düzeyde çalışıyor mu? Mimarlar, mühendisler, müteahhit depreme dayanıklı bina yapımında gerekli dikkati gösteriyorlar mı? Şimdi bu sorulara cevap evetse malzemelere geçelim.
 
HAZIR BETON ÜRETİMİ
 
Bilgisayar kontrolüyle istenilen oranlarda bir araya getirilen malzemelerin, beton santralında veya mikserde karıştırılmasıyla üretilen ve tüketiciye "taze beton" olarak teslim edilen betona "Hazır Beton" denir.Ağırlıklı bir betonun hazırlanması için iklim şartları çok önemlidir.

Önce, hazır betonun üretiminde kullanılacak, doğru seçilmiş malzemelerin (çimento, agrega, su, katkı) kalitelerini ve birbirlerine uyumunu incelemek için laboratuvar deneyleri yapılır.
Bu deneylerden geçen malzemelerde zamanla olumsuz değişiklikler meydana gelmesinin önlenmesi için sürekli kalite denetimi yapılmalıdır.

Hazır betonun üretim süreci, santral operatörünün üretilecek betonu tanımlayan formülün numarasını belirleyip, bilgisayar sistemini işletmesiyle başlar. İlk komuttan sonra, ayrı bölmelerde stoklanmış agrega, çimento ve su aynı anda tartılır. Daha sonra tartılmış agrega bant veya kovayla taşınarak mikser kazanına aktarılır. Bu sırada çimento, su ve formülde varsa kimyasal katkı maddesi de kazana aktarılır ve karıştırılır. Böylelikle bu işlemlerden sonra hazır betonun üretim süreci de tamamlanmış olur.

BARTIN HAZIR BETON SAĞLAM MI?

Şimdi soralım Bartın’da hazır beton üreticilere yeterli düzeyde mi? Kaç firmanın G belgesi var? Kalite Güvence Belgesine sahipler mi? Bartın’da kaç firma hazır beton birliğine üye,hazır betoncuların ilimizde laboratuarı var mı?Bartın’da Hazır betonda G ve KGS Uygunluk Belgelendirmesi TS EN 206-1 standardına uygun bir şekilde yapılıyor mu?Bartın’da C 30 Dayanımı Sınıfında Hazır Beton Kullanılıyor. Betonda Kalite Deklarasyonu"na göre, dayanım ve uzun ömür açısından yapılarda kullanılması gerekli en düşük beton dayanım sınıfı C 30''dur. Bu nedenle, korozyon açısından inşaatlarda kullanılması zorunlu en düşük beton dayanım sınıfı en az C 30 olmalıdır. Bu kuralı Bartın’da kaç firma uyguluyor. Bartın’da İnşaatlarda Beton Uygulamalarında Eğitimsiz ve Sertifikasız Eleman Çalıştırılıyor. Kaç firmanın beton uygulamasında belge sahibi uzman elemanı çalıştırıyor.Hazır beton tesislerinde, agrega ocaklarında birçok periyodik ve diğer ön deneylerin yapılması gerekmektedir. Hazır beton, agrega üreticileri ve inşaat şirketlerinin bu ihtiyacını karşılamak için yapılandırılan Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda tüm beton deneyleri, çimento, agrega, kimyasal ve mineral katkı deneyleri güvenilir ve bilimsel şekilde yapılmalıdır. Bartın’da kaç hazır beton firmasının laboratuarı, teknik elamanı, mühendisi var.
 
BARTIN’DA BAYINDIRLIK GÖREVİNİ YAPIYOR MU?

İlimizde kaçak ve depreme dayanıksız binalar defalarca gündeme geldi. Başbakan en üst düzeyde gereken yapılacak diye açıklamada bulundu. Peki, yeni yapılan binaları bayındırlık denetliyor mu? İnşaatlardan gerekli numuneler alınıyor mu? Denetlemelerde tespit edilen olumsuzluklar için neler yapılıyor? Şimdi sorular uzar gider.Öte yandan hurdadan yapılan inşaat demirleri, çürük hammaddeden imal edilen tuğlamsı malzemeler, eğitimsiz ustalar vs liste uzar gider.
 
17 AĞUSTOS’TAN DERS ALMADIK

17 Ağustos 1999’da ‘’SESİMİ DUYAN VAR MI’’ DEDİK.7.4 büyüklüğündeki bir depremle, yakın yılların dünyada örneği görülmeyecek kayıplarını yaşamıştık.Resmi verilerle 17 bin 480 ölü, 43 bin 953 yaralı, 133 bin 643 bina yıkımı, 600 bin evsizle yüz yüze kalmıştık... Yasal devlet, afet bölgesi yükümlülüklerinden sıyırmak adına resmi istatistikler üzerinde oynandığından, gerçek ölü sayısının 50 binlere, yaralı sayısının 100 binlere çıktığı deprem sonrası anlaşıldı. Gene depremler yaşadık. Şimdi Van sarsıldı.Akıllanmadık.Türkiye’de deprem cephesinde değişen hiçbirşey yok.Gene Gölcük depremi gibi Van’da da bir Vali Göçer bulur faturayı yükleriz.Ne de olsa bizim hiçbir suçumuz yok.