BARTIN'ın Kurucaşile ilçesindeki 4 ‘taş sac’ ustasından biri olan Mustafa Kayık (50), kayalardan çıkarılan taşın gerekli işlemler sonrası yemek pişirme sacına dönüştürülmesi işlemini 35 yıldır yaparak 200 yıllık geleneği sürdürüyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün tescili alan taş sacın genellikle balık, tavuk, et ile ekmek yapımında kullanıldığını belirten Kayık,

“Bizi görenler çok şaşırıyorlar. Bu zamanda bu meslek kaldı mı? Bizim için ‘ekmeğini taştan çıkarıyor’ diyorlar. Bize 'Yontma Taş Devri’nden kalma' diyen oluyor. Biz doğal bir taşı yontarak, işledikten sonra yağ ile silip kullanıma hazır hale getiriyoruz” dedi.

Bartın Valiliği, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kurucaşile Kaymakamlığı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle taş sac 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘Kurucaşile Taş Sac’ olarak menşe adı kategorisinde 'Coğrafi İşaretli Ürün' olarak tescillendi.

200 yıldır halk arasında ‘Yufka taşı’ olarak bilinen taş sac, özel yöntemlerle Karaman köyünde çıkarılmaya devam ediliyor.

4 taş ustasından biri olan Mustafa Kayık da, evinin yanındaki kayalık alanda kazma, tokmak, çivi ve balta ile taşa şekil vererek taş sac çıkarıyor.

35 yıldır taş sac yaparak, geçimini sağlayan ve 200 yıllık geleneği devam ettiren Kayık, babasından öğrendiği teknikle ve eski yöntemle taşları yerinden çıkartarak işliyor.

Eski yöntemlerle yapılan taş sac, balık, tavuk, et, yufka ile ekmek yapımında kullanılıyor. Hızlı ısınma ve ısıyı sabit tutma özelliği sayesinde büyük ilgi gösterilen taş sac siparişle satılıyor.