Güncel

Valilik ve Belediye Binası Derhal Boşaltılmalı

Abone Ol
DSİ 23. Bölge Müdürlüğüne açık mektup:

Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğünün 20.09.2013 tarihli yazısındaki “Başkanlığımızın 11.11.2004 tarih ve 6143 sayılı yazısında belirtilen Bartın ve Kozcağız çaylarının talveg kotundan itibaren +12 kotunun üzerinde yapılaşmaya gidilmeli ifadesindeki +12 kotunun, deniz seviyesinden itibaren +12 münhani eğrisi olarak alınması gerektiği tespit edilmiştir” ifadeleri, yoruma fazlası ile açık olmuştur.

23. Bölge Müdürlüğü deniz seviyesinden itibaren kot aldığında, Bartın ırmağının denize yüze yüz aktığını kabul ediyor mantığı akıla geliyor. Bartın ırmağının denizle buluştuğu noktada Bartın ırmağın -8 metre derinliğinin olduğunu neden unutuluyor. Suyun en hızlı aktığı yer talveg noktasıdır ve bu nokta ırmağın en derin noktasıdır. Bartın ırmağı suyunu en derin noktadan denize boşaltırken, DSİ Genel Müdürlüğünün 9 yıldır uygulanan kararı, hangi mantık içinde değiştirildiğini açıklaması şarttır. DSİ Genel Müdürlüğünün bu karar yanlışsa eğer; son 38 senede 9 sel felaketi yaşayan Bartın için, 9 yıldır uygulanan bu kararın değiştirilmesi için neden beklendi?

DSİ 23. Bölge Müdürlüğünün istediği deniz seviyesinden +12m yüksekliğindeki kot düz çizgi halinde çizildiğinde, +12m çizginin altında kalan yerlerin risk altında kalacağı yorumu mutlaka yapılır. Bu yoruma göre, Bartın Valilik ve Bartın Belediye binasının acilen boşaltılması gerekmektedir.  Bartın Belediyesinin yalıda yaptırdığı inşaatın, alış veriş merkezleri inşaatlarının ve diğer inşaatları acilen durdurularak mühürlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu yerler, tahmini +8m kotundadır ve 4metre sel suları altında kalacak. Bu yoruma göre; TOKİ Köprüsü, Bartın ırmağının üzerine yapılamaz!!. Kalkınma Bakanlığının ödeneğini çıkardığı, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca koruma amaçlı imar planı onaylanan TOKİ Köprüsü, Bartın ırmağının üzerine yapılamaz. Çünkü TOKİ Köprünün yapılacağı yer, tahmini +9m kotundadır ve 3m sel suları altında kalacaktır.  

DSİ 23. Bölge Müdürlüğünün yazısı dikkate alındığında; Sayın Valimizin ve Sayın Belediye Başkanımızın, can güvenliği bakımında Valilik ve Belediye binaları terk etmeleri yorumu yapılır. +12 kotu çizgisi altında kalan Bartınlıların; can ve mal güvenliği bakımından, ev ve işyerlerini terk etmeleri yorumu yapılır.

DSİ 23. Bölge Müdürlüğü, Bartın’da sel tedbirleri almakta, birinci derecede sorumlu müdürlüktür. Sel önlem tedbirleri alan DSİ 23. Bölge Müdürlüğüne sormalı:

1- 1975 yılının Taşkın Sel Sınırı Bartın imar planına yanlış işlenmesine rağmen 38 yıldır bu yanlışlığı neden düzeltmediniz?.

2- 1998 yılı büyük selinin Taşkın Sel Sınırı Bartın imar planına revize edilerek neden işlenmediniz?..

3- 2002-2003 yılları arasında yapılan TEFER 1-2 Projelerinin içeriği neden açıklanmadınız?..

4- TEFER-1 Projesinin yapılmasında proje hataları varsa neden açıklanmadı ve aradan 10 yıl geçmesine rağmen varsa proje hataları neden düzeltilmediniz?..

5- 2005 yılında başlanacak olan TEFER Bartın–3 projesi, “acil” olarak yapılacak sel önlem projesiydi. TEFER Bartın-3 Projesinin içeriği ve aradan 8 yıl geçmesine rağmen yapılması neden unutuldu?. 8 yıldır unutulan acil sel önlem projesi iptal edilerek, hayati ve acil sel önlem projeleri neden yapılamadı?..

DSİ 23. Bölge Müdürlüğü, yıllardır sorun olan “Taşkın Sel Sınırı hatasını” düzelmeyecek, “Bartın’ın 38 yılda 9 sel felaketi geçirmesinin nedenlerini” ortaya koymayacak, “Hayati ve acil sel önlem projeleri” üretmeyecek vede yazısını “Deniz seviyesinden itibaren +12m kotunun altında kalan yerlerle ilgili Kurumumuzdan tekrar görüş sorulmaması hususunda” ifadelerini, bilgilerimize sunuyor. Sayın 23. Bölge Müdürü Vekili, bu son ifadeniz hiç olmadı!..

23. Bölge Müdürü Vekili, yoruma çok açık +12 kot uygulamasını çıkarıyor ve “tekrar görüş sorulmamasını” istiyor. Bartın’da yaşayanlar “Hangi makama tekrar görüş” soracaklar?!.. Toplumun bilgi alma hakkını, nasıl yok edebilirsiniz Kastamonu’dan Bartın’ın coğrafi yapısını tanıyamadığınız ve Bartın’da yaşayan insanları ise hiç tanıyamadığınız anlaşılıyor.. Sayın 23. Bölge Müdür Vekili, bu son ifadeniz hiç olmadı.

Taşkın sel sınırı sorunumu çözmek için DSİ- Bartın Belediyesi, Bakanlık, Valilik arasında 6 yıl içinde 50’ya yakın yazışma yapıyorum. Arazimin talveg kotu +12m üzerinde olduğunu, iki yıl önce 23. Bölge Müdürlüğü yazılarıyla +13m olduğunu ispatlıyorum.. Mücadelem sonunda, Şeker hastalığına yakalanıyorum ve sinir sistemim bozuldu.. Bunun yanında; Bartın ırmağında hayati ve acil sel önlemlerinin alınamaması nedeniyle aşırı yağışlarda yağan yağmurda yükselen Bartın ırmağını göreceğim, Bartın’da yaşayanların can ve mal güvenliğinin tehlikeye girdiğini göreceğim ve tansiyonum yükselecek. Deniz seviyesinden +12 kot uygulamasının gerekçesini bilmeyeceğim ve 23. Bölge Müdürlüğü Makamına, tekrar görüş sormayacakmışım. Nerede görülmüş, duyarsız olmamı beklemek..

Sayın Bölge Müdür Vekili, makamınızda tekrar görüş sormayacağım ama makamınızı her ortama şikâyet edeceğim.
Bartın basınına, öncelikle şikâyet ediyorum. DSİ Genel Müdürlüğüne, Orman ve Su İşleri Bakanlığına şikâyet edeceğim. Sayın Başbakanımıza, ayrıca şikâyet edeceğim.  23. Bölge Müdürlük makamından, asla tekrar görüş sormayacağım.

24.10.2013                                                                                 
M. Faruk PAPİLA