Yerel Yönetimler

Üniversite ve Filyos projesi

Abone Ol
Bartın Valiliği’nce organize edilen Bartın’ın il oluşunun 20. yıl nedeniyle Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katılım yoğun oldu. Gün boyu devam eden toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İsa Küçük, “Bartın Irmağı ve yakın çevresinin turizm odaklı düzenlenmesinin ardından ilimizde 2 şehir daha oluşacaktır” dedi. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan da başkanlığını yaptığı panelde “İlimizin kültürel dokusu, turizm zenginliği ve üniversitesiyle bölgemizin hatta ülkemizin çok değerli mekanlarından biri olacaktır” diye konuştu ve sözü TBMM Eski Başkanı dönemin Zonguldak Milletvekili Cahit Karakaş’a bıraktı. Karakaş, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Eski TBMM Başkanı Cahit Karakaş, Eski Zonguldak Milletvekili Pertev Aşçıoğlu, Bartın Eski Milletvekilleri Asım Kulak ve Hacı İbrahim Kabarık’ın konuştuğu ilk panelde Eski Bartın Milletvekili ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Zonguldak ilinin önemli ilçeleri iken, il olan Bartın ve Karabük’ün çok önemli bir üçgeni oluşturduğunu ifade etti. Çakan, “Bu illerin müşterek faydalanacağı projelerden en önemlisi Zonguldak-Filyos Liman Projesidir. Bölge için ülkemiz için bu proje çok önem arz etmektedir. Bu projenin gerçekleşmesi durumunda ekonomik ve sosyal yönden en büyük faydayı Bartın görecektir. Coğrafya bunu gerektirmektedir” dedi. Bartın için üniversitenin de çok önemli olduğunu kaydeden Çakan, “Üniversite çok iyi değerlendirilmelidir. Herkesin üniversitenin bir an önce arzu edilen seviyeye gelmesi için elinden gelen çabayı göstermesi gerekmektedir. Hatta Bartın’a bir vakıf üniversitesi kurulması düşünülmelidir. Çevre yolu şehir içinde kalmıştır. Yeni bir çevre yoluna ihtiyaç vardır” diye konuştu.
 
SALON TIKLIM TIKLIM DOLDU
Bartın Valiliği’nce organize edilen Bartın’ın il oluşunun 20. yıl nedeniyle Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katılım yoğun oldu. Sabah saatlerinde başlayan ve oturumlarla gün boyu devam eden toplantıya Bartın Valisi İsa Küçük’ün yanı sıra AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’ın ilk valisi Ergün Doğanay, Eski Bartın Milletvekili ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Eski TBMM Başkanı Cahit Karakaş, Eski Zonguldak Milletvekili Pertev Aşçıoğlu, Bartın Eski Milletvekilleri Asım Kulak ve Hacı İbrahim Kabarık, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Vahdet Yıldırım, Bartın TSO Başkanı İsmail Toksöz, çok sayıda daire amiri, sivil toplum örgütü temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

VALİ KÜÇÜK: BARTIN’IN 20 YILLIK VİZYONU OLACAK

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın’ın 20. yılı nedeniyle düzenlenen organizasyonun bir kutlama mı yoksa değerlendirme toplantısı mı olması gerektiği konusundaki tartışmaların 20 yılda yapılanların görüldüğünde kutlama olmasına karar verdiklerini ifade etti. Bartın’da 20 yılda çok yatırım yapıldığını ve çok işin başarıldığını kaydeden Küçük, “2006’da göreve başladığımda Bartın’ın il oluşunun 15. yılıydı ve o zamanlar 2023 çalışmasını başlattık. Bugün 20. kuruluş yılında düzenlediğimiz toplantı, 2023 projesinin revizyonu, Bartın’ın 20. yılı için de vizyon olacaktır. Bartın’da 20 yıllık süreçte çok şey yapılmıştır. Bunları saymaya vakit yetmez. Bunlar, hepimizin gözleri önünde olup bitti. Daha da büyütecek, geliştirecek, emeği geçenlere, akıl verenlere, yardım ve destek sağlayanlara, karar alanlara, icra edenlere Bartın’ın gelişmesi ve kalkınması adına katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz” dedi.

EĞİTİM, TURİZM, FİLYOS PROJESİ, ENERJİ YATIRIMLARI VE TARIM

Şimdi gelecek yıllara bakma vakti ve gelecek günleri değerlendirme vakti olduğunu belirterek sözlerini sürdüren Küçük, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde liman, demiryolu, baraj, üniversite gibi büyük kamu yatırımları bitecek, ekonominin kamu kaynağına dayalı işlemesi süreci tamamlanmış olacaktır. Bartın ekonomisi sosyal kültürel hayatı, bu yeni duruma göre pozisyon almalı ve düzenlenmelidir. Önümüzdeki 10 yıl içinde Bartın’ı ve geleceğini etkileyen en önemli 5 konuyu bilgilerinize sunmak istiyorum. Bunlardan birincisi ve en önemlisi eğitimdir. Bartınlı çocukların geleceğine bugün verdiğimizi önemin artarak devam etmesi gerekir. İlköğretime başlayan her çocuğumuzu, orta öğretime, üniversiteye devam edebilmeli. Bugün ilköğretime başlayan her 100 öğrencinin yüzde 75’i, ortaöğretime devam etmektedir. Bartın Üniversitesi’nin büyüme gelişmesinin şehre ve ilimize olan etkisinin pozitif yönde olması için üniversite ile sağlıklı işbirliği, şehir, idare, STK, ve mesleki kuruluşlarla üniversite arasında yönetişim sergilenmesi gerekli. Bartın’ı Türkiye’nin üniversiteler şehri olmak hedefini ortaya koyup, ikinci, üçüncü üniversite için planlama yapmalıyız” dedi.

DÜNYADA MARKA OLMA MÜCADELESİ VERECEĞİZ

Vali Küçük yine Bartın’ın geleceğini ilgilendiren 5 önemli konudan birinin de turizm olduğunu ifade ederek, kıyı ve iç bölgelerimizi etkileyecek konulardan birisi de turizm alanındaki planlamaların bitirilmesi, yatırımların hayata geçirilmesi için turizm teşvik kanununun Bartın’da uygulanmasına imkan yaratılması, bunun için Mugada-Amasra, Amasra-Çakraz kıyıların ile Tekkeönü-Kurucaşile bölgelerinin turizm gelişim planlalarının yapılması gerekmektedir. Demiryolu ve Amasra Yat Limanı ile yolcu iskelesinin bitmesi, ilimiz sınırları dışında olmakla beraber Bartın’ı etkileyecek düzeyde büyük bir proje olan Filyos Projesi’ndeki gelişmeler, Bartın’da enerji sektöründeki yatırımlar, taşkömürü üretimi, termik santral HES’leri ve rüzgar enerjisi yatırımları ilimizin büyümesini etkileyecek temel konulardır” sözlerine yer verdi.  Yine Bartın’da tarım sektörüne ve tarım üretimine de önem verilmesi gerektiğini ifade eden Vali Küçük, “Barajların sulama alanında kalan arazilerin toplulaştırılarak, rasyonel tarım üretimi için ekonomiye kazandırmalıyız. Bu büyümenin hantallaşmaya dönüşmemesi, sağlıklı bir gelişme olması için birlikte düşünme, birlikte karar alma birlikte uygulama şarttır. Yönetim dediğimizde zaten budur. O bunu söyledi, bunu şöyle istedi, ben ne yapayım da karşı pozisyon alayım düşüncesinden vazgeçmeliyiz. Hiçbirimiz, diğerimizin rakibi değil, bütünleyicisiyiz. Bunu başardığımız zaman şehirler, iller, bölgeler, ülkeler arasında kıyasıya bir rekabet yaşandığı, herkesin marka peşinde koştuğu bir dünyada marka ile varolma ve rekabet etme mücadelesi vereceğiz” dedi.

BARTIN’DA ÜNİVERSİTE VE IRMAK PROJESİ İLE 2 ŞEHİR DAHA OLUŞACAK

Vali Küçük, yeterli zaman ve maddi kaynak bulunamadığı için gelecek yıllara sarkan konuları da şöyle özetledi: Bartın’ı sahil şehri yapacak İnkumu tünel projesi. OSB’nin büyütülerek yeni demir-çelik bölgelerine dönüştürülmesi, bu yıl 81 il içinde 7. olan liseli gençlerimiz, Türkiye 1.liğini yakalamaları için eğitim sektörünün daha fazla desteklenmesi. Kurucaşile ve Tekkeönü Ahşap Yat Yapımı Sanayi Bölgesi’nin kurulması, Bartın Irmağı ve yakın çevresinin turizm odaklı düzenlenmesi, baraj inşaatlarının tamamlanması ve katı atık bertaraf tesisinin yapılması. Bartın’da üniversitenin kurulması ve kısa zamanda aldığı büyük yol ile Bartın Irmağı ve yakın çevresinin turizm odaklı düzenlenmesinin ardından çok önemli bir gelişme bizleri beklemektedir. Bartın’da üniversite ve ırmak projesiyle birlikte 2 şehir daha oluşacaktır”

KAPLAN: BARTIN, ÜLKENİN DEĞERLİ MEKANI OLACAKTIR

Bartın Valisi İsa Küçük’ün konuşmasının ardından Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’ın başkanlığında panel yapıldı. Kaplan, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’ın ilk valisi Ergün Doğanay, Eski Bartın Milletvekili ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Eski TBMM Başkanı Cahit Karakaş, Eski Zonguldak Milletvekili Pertev Aşçıoğlu, Bartın Eski Milletvekilleri Asım Kulak ve Hacı İbrahim Kabarık’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelde bir konuşma yapan Rektör Kaplan, 20 yılın bir kentin sosyal ve kültürel değişim bakımından uzun süreçler olmadığını belirtti. Bartın’ın il olmadan önceki tarihsel geçmişinin şehir geleceğine sahip bir bölge konumunda olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Kaplan, “Bartın’ın bugün geldiği nokta küçümsenmeyecek boyuttadır. İlimizin kültürel dokusu, turizm zenginliği ve üniversitesiyle bölgemizin hatta ülkemizin çok değerli mekanlarından biri olacaktır” dedi. Bartın Üniversitesi’ndeki öğrenci sayısının 2 bin 200’lerden 5 bin 600’e, 42 olan idari personelin 196’ya, 87 olan öğretim elemanı sayısının da 330’lara ulaştığını kaydeden Kaplan, “Kurulduğumuzda 3 fakültesi olan üniversitemizde bugün 6 fakülteye çıkılmıştır. Hedefimiz, 20 yıllık süreçte 20 bin öğrenciye ulaşmaktır. Ama biz bunu daha kısa zamanda gerçekleşeceğine inanıyoruz. Yeni kampüs alanımızda inşaatlar yükselmeye başladı. Üniversitemizde 81 ilden de öğrencimiz vardır. Bu öğrencilerimizin çoğunluğu Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nden gelmektedir” dedi.

KARAKAŞ: BARTIN’IN ALT YAPI SORUNLARI ÇÖZÜLEMİYOR

TBMM Eski Başkanı dönemin Zonguldak Milletvekili Cahit Karakaş ise yaptığı konuşmada Bartın’ın İç Anadolu’nun, Ankara’nın hatta İstanbul’un dinlenme ve gezi şehri haline geldiği bir il olduğunu belirtti. Karakaş, “Bartın’da bir sürü iş yapıldı ama göç durdurulamadı. Bugün ülkemizin birçok noktasında Bartınlı gençler bulunmaktadır. Bütün gençler, Bartın’ı terk ediyor. Çünkü iş bulamıyorlar. Bartın’da kurulan üniversitenin desteğe ihtiyacı vardır. Bartın’ın gelişen alt yapısı da yoktur. Yaz aylarında İnkumu’nda sular yok. Belediyeyi arıyorum, alt yapı noksanlığı diyorlar. Amasra’da aynı şekilde. Bugün rahmetli Davut Fırıncıoğlu’nun yaptığı aynı tesis kullanılıyor. Hiçbir yatırım yok. Ankara’dan, İstanbul’dan İnkumu’na gelen insanlar tatil beldesinin perişan halini bana anlatıyorlar. En turistik yer dediğimiz İnkumu tepesine çöp taşınıyor. İnsanlar burası tatil yeri değil, zehirlenme yeri diyor. İnkumu’na kanalizasyon yapıldı ama hala arıtma tesisi yok. 8-10 yıldır projeler bekliyor. Bartın’ın alt yapı sorunları çözülmesi lazım. Üniversite Bartın’a heyecan getirmiştir. Ama öğrenciler yer bulamamaktadır. Yurt büyük bir sorun. Buna Bartınlı hemşerilerimiz destek verecek. Vakıf kurulacaksa kurmak lazım. Burada Rektör beyin her istediğinin yapılması lazım. Bugün terminal yerinin seçimi de yanlış olmuştur. Çok kötü bir proje olmuş. İçerisinde kuşlar uçuyor. Ne peyzaj düzenlemesi var, ne çevre düzenlemesi. Burası Bartın’ın dışa açılan penceresidir. Ben, Ankara’da yaşıyorum ama kalbim, gönlüm her zaman Bartın’dadır. Bartın ile ilgili üzerime düşen ve varsa yapmaya hazırım” diye konuştu.

AŞÇIOĞLU: BARTIN İL OLUŞU KABUL
EDİLDİĞİ GÜN MECLİS, BARTINLILARLA DOLDU

Bartın’ın il oluşu ile ilgili kanun teklifini veren Eski Zonguldak Milletvekili Pertev Aşçıoğlu da, 20 yıl önce yaşadığı heyecanı tekrar yaşadığını ifade ederek başladığı konuşmasında 20 yılın şehir ve toplum hayatlarında kısa zamanlar olduğunu belirtti. Aşçıoğlu, Bartın’ın il olma hikayesini şöyle anlattı: Bartın’ın il olma isteği, arzu ve gayretleri çok eskilere dayanmaktadır. İl olmak ne kadar önemlidir, yada önemli midir? Bu uzun yolda gayretleri bulunan herkesi rahmet ve saygıyla anıyorum. İlin kurulması basit bir olay değildir. Biz senelerce mücadele verdik. 1950’li yılarda Rahmetli Adnan Menderes, Bartın’ın il olmasını olumlu karşılamıştı ama o dönemde olmadı. Bartın bu konuyu sürekli gündemde tuttu. 1987’de seçim büromuzda otururken, rahmetli Turgut Özal, televizyon konuşmasında il olacak 5-6 ilçe arasında Bartın’ı da saydı. Bizler o zaman çok heyecanlandık ve seçim çalışmalarımızı il sözü üzerine sürdürdük. 1988’de il olma talebimizi meclise sunduk. 12 Nisan 1991’de o dönemin belediye başkanı Davut Fırıncıoğlu vefat edince, belediye başkanlığı seçimleri gündeme geldi ve Oğuz Pir’in Belediye Başkan Adayı olduğu o seçim sürecinde Başbakan Mesut Yılmaz ilimize gelerek Bartın’a il sözü verdi. Tabi bu il olma talebimizi daha da hızlandırdı. Tabi o dönemler onlarla ilçenin hatta Bartın’dan daha büyük ilçelerin il olma talepleri de vardı. 23 Ağustos 1991’de kanun tasarısı sunuldu.Öncelik ve ivedilikle görüşülmesi talebeyle tasarı 3 gün içinde İç İşleri Komisyonu’nda görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da görüşülmesinin ardından TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Bartın’ın il olma kanunu 28 ağustos 1991’de görüşüldü ve o gün il oldu. Meclis, o gün ana baba günüydü. Otobüslerle meclise gelen Bartınlılar, locaları doldurmuştu. O sevinci o gün kucaklaşarak, ağlaşarak yaşadık. 07 Eylül 1991 tarihinde yasalaştı ve Bartın il oldu. Bugün, Bartın’ın il olması ile ilgili kanun teklifini veren bir Bartınlı olarak büyük onur ve gurur duyuyorum”

KABARIK: BİRLİKTE YÜRÜYELİM
KULAK: BARTIN İÇİN KARASEVDALI OLALIM

AK Parti Eski Bartın Milletvekili Hacı İbrahim Kabarık ta, Bartın’ın hedeflerinin yüksel tutulması gerektiğini belirterek, “Hep birlikte çalışalım ve birlikte yürüyelim. Kalkınma ve gelişme ancak bununla mümkün olacaktır” dedi. Yine AK Parti Eski Bartın Milletvekili Asım Kulak ta, yaptığı konuşmada Bartın’ın çok eski bir yerleşim yeri olduğunu belirterek “Bartın, ilçe olduğu dönemde çoğu illeri geride bırakmış bir şehirdi. Ekonomisi, sosyal yaşamı ve kültürüyle adından söz ettiren bir ilçemizdi. 1991’de de ilçemizin il olması için meşakatli bir çalışma yürütüldü. Bartın’ın birçok alanda ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Göç ve yatırımları konusunda eksikleri olan bir il. Bartın, havayolu, deniz yolu ve yakın zamanda hayata geçecek demiryolu projeleriyle cazibe merkezi haline gelecektir. Bartın’ın İstanbul ve Ankara’ya da yakın olması bir avantajdır. 59 kilometre sahil şeridi olan bu ilde bu sahilin ne kadarını kullandığımızı sorgulamamız gerekiyor. Bugüne kadar hep Bartın sevdalısıyız diyoruz. Ama artık bu yeterli gelmiyor. Artık bizim Bartın için kara sevdalı olmamız gerekiyor” dedi.

TUNÇ: BARTIN’I HAK ETTİĞİ NOKTAYA TAŞIYORUZ

İlk panelin son konuşmacılarından AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da, Bartın’ın il oluşundan bugüne kadar görev yapan herkesin büyük eserler ortaya koyduklarını ve herkesin üzerine düşeni yaptığını belirtti. Bartın’ın 2023 hedefi ile bölgenin hatta ülkenin eğitim ve turizm şehri olacağını kaydeden Tunç, “amacımız, Bartın’ı insanların yaşamaktan onur ve mutluluk duyacakları bir il haline getirmektir. Bartın’ı hak ettiği noktaya taşımaya çalışıyoruz. Az önce sayın Pertev Aşçıoğlu belirtti, ve Bartın onun verdiği kanun teklifi ile il oldu. Bu kentin il olması kadar üniversitenin kurulmuş olması da son derece önemlidir. Üniversite’nin kanun teklifini veren milletvekili olarak bende bunun gururunu yaşıyorum” dedi. Bartın Üniversitesi’nin Bartın’da büyük bir beklenti olduğunu ifade eden Tunç, “Bugün bölgemizin ve ülkemizin en büyük üniversitelerinden biri olacak Bartın Üniversitesi için 1200 dönümlük alanda kampüs çalışmaları başladı. Bugün Bartın’ın üniversite ile nasıl büyüdüğünü görüyoruz. Üniversite kampüs alanı ile kent bütünleşecektir. İlimiz sadece üniversite değil, ilk ve orta eğitimde de büyük gelişme ve başarı göstermiştir. Bartın, eğitimde ülke genelinde lider konuma geldi. Bartın ilk 3 yıl, 81 il içinde ilk 10 içinde geliyor. Her alanda gelişmenin kaynağı da ulaşımdır. Ulaşımda da Bartın büyük mesafe kaydetmiştir” dedi. Tunç, yaklaşık yarım saatlik konuşmasında eğitimden sağlığa, köydesten sanayiye, tarımdan turizme kadar hükümetleri döneminde yapılan icraatları anlattı.

İLK VALİ DOĞANAY: BARTIN’DA BÜYÜK DEĞİŞİKLER OLMUŞ

Bartın’ın ilk valisi Ergün Doğanay da, “Bartın’ın il olduğu zamanlarda kentte büyük bir coşku heyecan ve mutluluk vardı. Ben bugün aynı sevinci ve heyecanı taşımaktayım. Kanun teklifini veren Pertev Aşçıoğlu’na teşekkür ediyorum. 20 yıl sonra bugün olgunluk ve tevazu içinde toplantı yapıyoruz. Ben Bartın’dan bir türlü kopamadım. Bu kenti sürekli takip ediyorum. Burada bulunduğum 3 içinde büyük değişiklikler gördüm. Çevre yolları canlanmış, hatta ortalarda kalmış. OSB’si dolmuş. Üniversite gençleri, uzak kampüste değil, Bartın insanıyla iç içe olmalıdır. Bunun içinde öğrencilerin, konaklama ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir” diye konuştu.