ULUKAYA ŞELALESİ

Bizim nesil gurbete göçtü. Doğup büyüdüğü yerlerin hasreti ile el diyarlarında rızkının peşine düştü. Ana- baba toprağından kopmakta zor. Fırsatını bulan tatil için, gezmek için gelmekte doğup büyüdüğü yerlere. Büyük şehirlerin sıkıcılığı ve stresinden bir nebzede uzaklaşarak, geçicide olsa doğal bir hayat yaşamak için yerler aramaktadır. Zaman zamanda çalıştığı yerlerden bir dostunu davet edip göstermek, onunla bir bardak çay içmek istemektedir.



Her yerin kendine has özellikleri ve güzellikleri vardır. Güzelliklere güzellik katan oralarda daimi yaşayan, gelen geçene hizmet edip geçimini sağlamaya çalışan kişilerdir.



Muğla/ Fethiye’nin saklı kenti bunlardan biridir. Buraya dünyanın ve ülkemizin her tarafından insanlar akın akın gelmektedir. Zaman zaman bende gittim ve gördüm. Nesi var nesi yok diye. Bir kalyonun içinden çıkan ve akan suyu, birde gelene gidene hizmet edip geçimini sağlaysan insanlar var. Yol güzergâhındaki köylüler; yetiştirdikleri meyve, sebze, hediyelik eşyalar, yiyecek – içecek satmaktadırlar. Herkes  halinden memnun. Gelip giden de, hizmet eden de.



Böyle yerler bizim Bartın ve civarında daha çok. Bunların başında Uluyayla ve en önemlisi de, yaz- kış insanların gezip göreceği dinlenebileceği Ulukaya Şelalesi ve kalyonu gelmektedir.



Ulukaya Şelalesi; Küre dağları milli parkı içinde yer almaktadır. Ulus ilçesine onbeş, Bartın iline ise yaklaşık elli km.dir. Şelalenin suyu yaklaşık yirmi metre yükseklikten düşmektedir. Yazın çok soğuk, kışın kısmen ılıktır. Ulukaya kalyonu ise yaklaşık bir km. uzunluğundadır. Kalyonun etrafı dik yamaçlı kayalıklar ve ormanlarla çevrilmiştir. Kalyonun güney yamacından yol geçmektedir. Yolun bir kısmı zamanla bozulmuş olup sonuna kadar vasıta ile gitmek biraz zordur.



Yazın sıcağından bunalıp serin bir yer arayanlar için adeta cennetten koparılmış bir parçadır. İlahi beyanda “Orada onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır.” Buyrulmaktadır. Buradaki suyu,  yemyeşil ormanları görünce insanın içine bir ferahlık gelmektedir. Bu yörenin güzelliğini kelimelerle ifade etmek zordur. Ancak gelip görmekle olur. Gökyüzüne baktığınızda, uçan kartalları, şahinleri ve adını bilmediğiniz kuşları görürsünüz, belki de Uluçay’da balık avlayan bir balıkçıl kuşunu. Ya da ormanda gezinmek isterseniz, dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Çünkü hemen karşınıza bir ayı, çakal sürüsü, tilki, tavşan, domuz ya da karaca, ceviz dallarında gezinen bir sincabı  görebilirsiniz!...



Eksiği de çoktur. Burası tamamen sahipsizdir. Gelen misafirlere yeterince hizmet edecek bir birim yok. Etraf maalesef temiz değil. Atıklar rast gele atılmış, hoş görünmeyen görüntüler vermektedir. Kendi ellerimizle bu güzellikleri çirkinleştiriyoruz. Düzeltilmesi gerekir.



Bu güzellikleri insanlığın hizmetine suna bilmek için:



a)Konaklama evleri yapılmalıdır. Bir ara dünya bankası teşviki gündeme gelmişti. Gerçekleşmedi. Telefonla arayan misafirlerin olduğu, konaklama sorunundan dolayı gelemediklerini söyleyenler var.



b)Kalyonda hizmet yerleri yapılabilir. Kalyonun çıkışına küçük köprü yapıp karşıya da oturma yerleri, piknik yerleri yapılmalıdır. Ücret karşılığı hizmete sunulacaksa, temiz düzenli, her geleni memnun edebilecek hizmeti verebilecek olanlara tahsis edilmelidir. Hizmet veren şahıs ve ya şahısların mesleğinde ehil olmuş belgeli kişilerin olması şarttır. Yüzüne ve işine bakıldığında uzaklaşılan kişilere değil.



c)Çöp sorunu halledilmelidir. Çöp bidonları (konteynır) konup, çevre kurulunun ve ya ilçe ya da il belediyesinin her gün olmasa da en azından iki- üç günde bir çöpler alınmalıdır. Ulukaya’dan çıkan Uluçay tertemiz ilçeye oradan da ile ulaşmalıdır. Çayda olta balıkçılığı yapılabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.



d)Uluçay etrafındaki köylerin başta Ulukaya köyü olmak üzere kanalizasyon atıkları arıtılmalıdır. Uluçayın suyu içilebilir haldeyken maalesef kokan bir hale gelmiştir. Suyun temiz tutulması için gerekli önlemler acilen alınmalıdır.



e)Uluçayın etrafı temizlenip rafting yapılabilir hale getirilmelidir. Çayın suyu yeterli hale geldiğinde rafting yapılabilir. Yalnız çayın etrafındaki çalılar temizlenmelidir. Yeterli mesafe var. Yağmurların yağdığı ve karların erimeye başladığı zaman bu spor için elverişlidir.



f)Ziyaretçilerin yanlarında götürebileceği hediyelik eşya yapımı teşvik edilmelidir. El sanatları teşvik edilmelidir. Bunun için halk eğitim merkezleri eğitim ve öğretim vermelidir.



g)Dağcılık teşvik edilmelidir. Küre dağları milli parkı oldukça geniş bir alana sahiptir. Ulkaya köyü merkez olmak üzere dağ sporları için gerekli çalışmalar ve teşvikler yapılmalıdır. Yamaçlara tırmanma bunların başında gelmektedir.



Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Çok daha genişletilebilir. Bizim amacımız, göçü bir şekilde geri çekmek, sönen bacaları tüttürmektir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da söyleyecek sözü olan herkese açığız. Bir gün hayallerimiz gerçekleşir, neslimiz; temiz mutlu, huzurlu bir hayat geçirirse, bizde yaşarsak mutlu oluruz.



Mezarlarımız Fatihasız, topraklarımız tohumsuz kalmasın.





-