TRT TELEVİZYONU 5000 KİŞİLİK TİYATRO KAPISINDA

TRT Televizyonu, program yapımcısı ve kameramanıyla beraber, 5000 kişilik Tiyatro kapısında görüntü aldılar. Resimlere dikkatlice bakıldığında, program yapımcısının, görkemli eseri hayranlıkla izlediğini mutlaka fark edeceksiniz.

5000 kişilik, Tiyatro giriş kapısı, Amasra’da ayakta kalmış, görkemli bir tarihi eseridir!!. Yerli ve yabancı insanların ziyaretine açacağımız, Ulusal bir hazinemizdir!!. Bizden sonraki nesillere bırakabileceğimiz, Kültürel mirasımızdır!!.

Yaklaşık 2000 sene önce yapılmış bu muhteşem eserin varlığını, kimse bilmez!! Bartın ve Amasra’yı tanıtan katalogların içinde, maalesef yer almaz!! Amasra merkezinden, yürüyerek yaklaşık 10 dakika mesafede olan tarihi eseri, kim gezdi? Peki! Bu muhteşem eseri, siz gezdiniz mi?!

Necdet Sakaoğlu’nun yazmış olduğu, Çeşm-i Cihan kitabında, Roma İmparatoru Traianus ( MS. 98–117 ) zamanında yaptığı düşünülen, yaklaşık 5000 kişilik açık hava tiyatrosunun giriş ağzı, kemerli büyük yapıdır. Çok büyük taşlarla, harçsız, kemer şeklinde işlenerek yapılmıştır. 19.Yüzyıla kadar çok iyi korunduğunu, o dönemin gezginlerinin kara kalemle yapmış olduğu resimlerden gördüğünü, yazarak belirmiştir. Sayın Sakaoğlu’na, kitapta yer alan tarihi bilgileri için teşekkür ederim.

5000 kişilik muhteşem yapıttan, sadece kapısı kaldı! Ne oldu 5000 kişilik tiyatroya??!!. Bu eserin büyük taşları, nereye gitti? Liman inşaatına mı, yoksa yol yapımına mı , yoksa kireç ocaklarına mı gitti, bu eserin taşları?!

Düşünün! Amasra’ya, 2000 yıl önce, 5000 kişilik tiyatro yapılıyor. Amasra’ya, son 200 yıl önce, bu eserin kapısı kadar bir eser yapılamıyor!!

Kemer şeklinde, büyük taşlardan, sıvasız bir şekil de yapılmış görkemli bir tarihi eser, çok az bulunur! Sizler, bu görkemli eserin bir benzerini Amasra’da görebildiniz mi?

Ulusal bir hazinemiz, diken içinde! Ulusal bir hazinemiz, çöp içinde! Kültürel mirasımızı, bizden sonraki nesillere bu şekilde mi bırakacağız?

Çevremizdeki illerde Arkeolojik kazılar başladı. Zonguldak, Karabük, Kastamonu ve Sinop illerinde, Arkeolojik kazılarda, yerin altından, bir tarihi eserleri meydana çıkartmak için büyük bir uğraş veriliyor!. Bartın ilinin, Amasra İlçesinde ise, yeryüzünde duran tarihi esere sahip çıkılamıyor! 2000 yıl önce bu eserleri yapanlara karşı yapılmış bir ayıp! Bizden sonraki nesillere karşı yapılmış, çok büyük bir ayıp!!

Resimlere, lütfen dikkatlice bakınız. TRT kameramanı, kamerasını yere doğru çevirmiş, dikkatlice görüntü almaya çalışıyor? Kameramanın dikkatlice görüntü almaya çalıştığı, olay nedir? TRT kameramanı, yere yakın taşlardaki, Roma döneminde yazılmış yazıların, görüntüsünü aldılar. Taşlar üzerine yazılmış yazılarda, neler ifade edilmiştir? Bu yazılar tercüme edilerek bir levhaya yazılsa, daha güzel olmaz mı? Komşu iller kazılarla tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için uğraş verirken, bizler gün yüzündeki eserleri temizleyerek, koruma altına alarak turizme açamıyoruz. Nerede bir eksiklik var??!!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 5000 kişilik Tiyatrodan geriye kalan, görkemli kapısı yok olmadan acilen harekete geçmelidir!!! Bakanlığı harekete geçirebilecek güç, Bartın basınıdır!!.

Bartın basını olarak, 5000 kişilik Tiyatro kapısı için haber yaptığınız yazı ve görüntülerinizi, Kültür ve Turizm Bakanlığına, lütfen gönderiniz!!