TİMSAH GÖZYAŞLARI ve SOMALİ



TÜRK KIZILAYI

Türk Kızılay’ının Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımlarla ilgili rapora göre, halen Somali nüfusunun yüzde 53 olan yaklaşık 4 milyon kişi açlık krizi içerisinde bulunuyor. Geçen yılın ağustos ayı ile kasım ayı arasında Somali'ye havayoluyla 8, denizyoluyla 3 sevkiyat yapıldı. Bu sevkiyatlarda taşınan çoğunluğu gıda, temizlik maddesi ve araç gereçlerden oluşan malzemelerin ağırlığı 5 milyon 806 bin 198 kilogram. Somali'ye gönderilen yardımların maddi değeri ise 13 milyon 995 bin 934 bin lira.
Afrika boynuzunda şu ana kadar yaklaşık 4 milyon kilogram malzeme 86 bin 141 aileye dağıtıldı. Gelinen aşamada Mogadişu Limanı'nda bir depolama alanı oluşturuldu. Kurulan 2 bin 500 çadırda yaklaşık 15 bin kişiye taze ekmek ve sıcak yemek veriliyor.

Cezire bölgesinde 2 bin çadırın bulunduğu bir çadır kent kuruldu ve 2 bin aile çadırlara yerleştirildi. Her aileyi 5 battaniye, bir mutfak seti ve bir gıda kolisinden oluşan yardım malzemesi verildi.

Çadır kentin günlük su ihtiyaçlarını tankerlerle karşılayan Devlet Su İşleri, kuyu açma işlemlerini tamamladı. 90 metrede bulunan suyun dağıtımı için şebekenin döşenmesi işlemi sürüyor.
Bölgede 40 musluklu bir çamaşırhaneyle 50 banyo inşa edildi. Günlük ortalama 6 bin ekmek üretilen mobil ekmek fırınında yerel personel de eğitildi.
Türk Kızılay’ının başlattığı Afrika İnsanı Yardım Kampanyasında 99 milyon 264 bin 498 lira nakdi yardım toplandı.

DÜNYA UNUTTU, TÜRKİYE UNUTMADI

İngiliz Guardian gazetesinin yer verdiği makalede, ABD ve AB'nin Türkiye'nin Somali'de ihtiyacı olanlara yaptığı doğrudan yardımdan öğrenebileceği çok şey olduğu kaydedildi. ABD ve AB'nin Somali'ye yaptığı yardımların Afrika Birliği güçlerine yönelik olduğunun ve halkın temel ihtiyaçları dikkate alınmadan yapıldığının ifade edildiği yazıda, "Türk inisiyatifinden öğrenebilecek şey; samimi bir yardım acil bir şekilde sağlanırsa insanların kalpleri ve zihinleri kazanılabilir" denildi. İngiltere'nin başkenti Londra'da 23 Şubat'ta uluslararası Somali konferansı yapılacak.

Somali birçok benzer Afrika ülkesi ile aynı kaderi paylaşıyor. Somali uzun mücadelelerden sonra nihayet 1960’da sömürgeci güçlerin ve onların işbirlikçisi olarak kabul ettikleri Etiyopya’nın pençesinden kurtarmayı başaran bir ülke. Birbirine düşen Somali halkı ateş ve kandan kaçarken tarım alanları mahvoldu. İnsanlar temel gıda maddelerine erişemez oldular. Kıtlık, açlık, hastalık ve sefalet Somali ’linin alnına yazılmış bir kader oldu kaldı. Somali kişi başına geliri sadece 330 Dolar olan 10 milyon insanın ülkesi. Birçok insan günde 1 Dolar ile yetinmek durumunda. Aslında Somali birçok benzer Afrika ülkesi ile aynı kaderi paylaşıyor. Keşfedilmiş veya keşfedilmemiş nice zenginliğin üstünde var yokluğu çekiyor. Som uranyum, demir, kalay, bakır, doğal gaz ve petrol, Somali’nin zenginliklerinden sadece bazısı.. Bu zenginlik, Amerika ve Avrupa ülkeleri kadar, Brezilya, Çin ve Avustralya’nın da ilgisini çekiyor. Gözleri Somali’nin üzerinde olan bu ülkeler önce yardım, sonra hakça yatırım sloganı ile şimdi öne çıkmalı.. Kuraklığın had safhaya ulaştığı Somali’de, insanlar yaşam mücadelesi veriyor. İnsani Yardım Vakfı İHH, ‘Somali açken, tok yatamayız!…’ sloganı altında bir kampanyada başlattı.

Yıllardır süren iç savaş sonucu neredeyse evlerin büyük çoğunluğunun yıkıldığı başkent Mogadişu’ya mülteci akını yaşanıyor. Kadın, erkek, çocuk 11 milyon insanın açlık nedeniyle ölüm sınırında yaşadığı ve her gün yüzlercesinin hayatını kaybettiği Somali ye, “Yardım Sağanağı” başlıyor. “Gemiler Dolusu İyilik”, kurak topraklara doğru yola çıkacak.

Somali nüfusunun yaklaşık üçte birinin ölüm sınırında olduğunu ve bunun da yarıdan fazlasının çocuk olan ülkede daha dünyaya yeni gelmiş bu çocuklar açlıktan ölüyorlar. Başka bir şeyden değil açlıktan ölüyorlar ve dünya buna sessiz kalıyor. Bu yardımları mübarek Ramazan ayına da endekslememek lazım. Unutmayalım ki, yoksul insan sadece Ramazan ayında yoksul değildir.