TARİH TARİHE KARIŞMASIN



Bartın Lisesi’nin; sayı 2 , 2012 dergisinde bu tarihi binanın yeniden yapılacağı müjdesini almıştık.Dergide Bartınlıların gönlünde ayrı yere sahip olan Orta Mektebi,Bartın Eski Valisi Sayın İsa Küçük ‘ün desteği ile çizilen projenin onaylanması ile tamamlanacağı ve Eğitim Müzesi olarak kullanılacağı yazıyordu.Proje temelinde ayrıca Rumlara ait bir tünel bulundu ve çalışmalar durduruldu.Konak ile şimdiki kültür merkezi olan kilise arasında tünel olduğu düşünülüyor.Tünelin mahzen ve bir bölümü ortaya çıkarken tamamının yaklaşık 150 metre olduğu düşünülüyor.

Eski Vali Sayın İsa Küçük , mektebin yeniden hayat bulması için başta Bartın Lisesi mezunlarından,sivil toplum kuruluşlarından,meslek örgütlerinden ve Bartın halkından yardım istemişti.Gerçek adı Cevahircioğlu Bodosaki Konağı olan mektep binası 1887 yılında İtalyan bir mimar tarafından yapılmış.Ayrıca Bartın’da gotik mimarisinin tek örneği olan bu bina 1971 yılına kadar eğitime hizmet vermiş.O günlerden elimizde bir tek Atatürk büstü kalmış.Güzel bir proje ile hem tarihi ortaokul binamız hem de tünel düzenlenerek turizme kazandırılabilir.

Gelelim diğer tarihi binalarımıza; özellikle Kız Meslek Lisesi’nden Asma Köprü’sü yolunda sayısı azımsanmayacak harabe şeklinde duran tarihi binalar var.Özellikle geçenki fırtınada yıkılacağından ya da çatılarının uçup insanlara zarar vereceğinden çok korktum.

Yalı Mevki’nde, Kemer Mahallesi’nde restorasyon bekleyen ve yapıldığında şehrin havasını değiştirebilecek çok yapı var.Düşündüğümüzde Safranbolu,İnebolu,Göynük gibi yerlerden çok da eksiğimiz olduğunu düşünmüyorum.Neden buraları örnek gösterdim? Yakın çevre ve yaşayan eski toplumların benzerliği.

Bu konuda eski evlerin yeniden yapımı ya da restorasyonu için Kültür Bakanlığından daha ciddi destekler gelmesi gerekir. Ayrıca aile fertlerinin eski evleri küçük ve kullanışsız buldukları için veya bu binaları yeniden canlandırmak için istenilen prosedür ev sahiplerini zorluyor. Hükümetin tescilli yapılara sağlanan hibesi ile TOKİ’ nin düşük faiz, uzun vadeli kredi ile insanlar umutlansa da bakanlığın yeterli fonu ayırmaması ev sahiplerini üzdü. Ayrıca projede yeniden aynısı yapılacak evlere yarı hibe desteği yok. Sadece restorasyon yapacaklara var.

Benim de 3 yıl boyunca sıralarını aşındırdığım yarım asırlık çınar olan ve orta öğretimin mihenk taşı olan Bartın Lisemize, temeli kazılmış ama kırgın ve üzgün bekleyen Orta Mektebimize destek ve birlik diyorum. Tüm Bartınlılar el birliği ile bitirelim ki tarihimize sahip çıkalım. Diğer husus olan yer yer tarih kokan Bartın’ımızın kıymetini bilelim ve tarihi eserlerimize sahip çıkalım.

Yolu Bartın Lisesi’nden geçmiş, orada dirsek çürütmüş, oranın tebeşir tozunu yutmuş kişilere, Bartın Anadolu Lisesi Kültür Sanat Dergisi’nde de emeği olan tüm öğretmen ve öğrencilere saygılar, sevgiler dilerim.