SELLER, BARTIN'IN KADERİ OLMASIN

Bartın Belediye Başkanımız Cemal Akın’ın güzel sözlerini, öncelikle hatırlatacağım. “Danışan akıl, hata yapmaz. Her türlü fikre açığız. Hep beraber çalışmak zorundayız. Belediye, herkesin belediyesidir.” Birlik ve beraberlik isteyen Sayın Belediye Başkanımıza, teşekkür ederim.

Sayın Başkanımıza; Bartın Irmağında, Sel ve Taşkınlarının önlenmesi veya şiddetlerinin azaltılmasında, bazı bilgiler sunacağım. Bu bilgiler, yıllar süren araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Bartın basını, bu bilgilerin birçoğunu, toplumun bilgisine sunmuştur. Bartın basınının, Sel ve Taşkın önlenmesindeki ilgi ve hassasiyetlerine, ayrıca teşekkür ederim.

Bartın Limanı ve Denizaltı Sığınakları İnşaatı, 1960 yılında başlamış olup 1965 yılında bitirilmiştir. Liman İnşaatından sonra, Bartın ırmağının özelliği değişti? Sel afetlerini, daha sıklıkta meydana getirmeye başladı! Bartın’ın 130 yıllık tarihi incelendiğinde; 12 sel meydana gelmiş!

Liman inşaatı bittiği tarihe kadar ki 86 yıllık zaman da, 3 sel olayı meydana gelmiş! Ortalama: 27 yılda, 1 sel olmuş!!

Liman inşaatı bittikten sonraki 44 yıllık zaman içinde, 9 sel olayı meydana gelmiştir! Ortalama: 5 yılda, 1 sel olmuş!!

Sel oluşumu arasında geçen zaman, 27 yıldan, 5 yıla düşüyor. Hiçbir ilgili, “sel oluşum nedenlerini” gündeme getirmiyor!!

Gündeme gelmeyen konular nedir?!...

1975 yılı selinden sonra, TAŞKIN TEDBİRLERİ alınması istendi. 34 yılda, nasıl bir “TAŞKIN TEDBİRLERİ” alındı?

1998 yılı selinden sonra, Bartın ırmağını sel taşkınlarından korumak için, TEFER 1–2 PROJELERİ yapıldı! “Tefer 1–2 projeleri” nedir? Tefer 1-2 Projelerin; Gerçek, gerçekleşme oranı nedir?!

TEFER–3 (MEYER) PROJELERİ yapılması gündeme gelmişti. Çağlayan- Orduyeri köprü arası, Gazhane-Sanayi arka tarafı arası ve Sanayinin karşı tarafında Durnuk köyü alt kısmına gelen yerde, yaklaşık toplam 2000metre uzunluğunda kanal yapılması. Bu üç kanal yapılacak mı? Yapılacaksa; arazilerin istimlâki, hangi kaynaktan aktarılacak para ile yapılacak? Şehir içinde, yaklaşık 1.000.000 ton üstü çıkacak hafriyat, nereye dökülecek? TEFER- 3 Projesi ile ilgili, açıklama yapan bir ilgili yok! Bu proje yapılmayacaksa, gündemden neden düşmüyor?!

Dünya gazetesi yazarı Prof. Dr. Kenan Mortan, 01.03.2005 tarihinde Bartın’da; Bartın Valisi Ali Güngör ve Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya huzurunda, Milli Eğitim Konferans salonunda “Tefer 1–2 proje hatalarının önlenmesi öncelikli konumuz olmalıdır” sözlerini söylemesi sayesinde, Tefer1–2 projelerinde, proje hataları olduğunu öğreniyoruz!

Bu bilgilere nasıl ulaştım? 1994 yıllarında, parselime inşaat izni almak istediğimde, inşaat izni alamadım. Taşkın Sel sınırı içinde olduğumdan, “D.S.İ. ce Taşkın Tedbirler alındıktan sonra bina yapılacaktır” şartı karşıma çıktı. Yıllar boyu bir kez sel çıkan yer, Taşkın Sel sınırında!. Her zaman Sel çıkan Yalı mevkii, Taşkın Sel sınırında değil!!. Haksızlık bu!! Geçmiş dönemlerde, uğradığım haksızlıkların giderilmesi için çalışmalar yapılsaydı, Taşkın Sel Tedbirler gündeme gelecekti!!! Sel ve Taşkın önlemede, birçok önlemler alınacaktı! 1975 yılı selinden sonra; 1982,1991, 1995, 1998, 2000, 2002 ve 2009 yılı selleri yaşandı!! Taşkın Tedbirler alınması unutulmasaydı, bu sellerin birçoğu belki de yaşanmayacaktı! Belki de 1998 seli, bu kadar şiddetli olmayacaktı! Belki de, 2009 seli, hiçbir şekil de yaşanmayacaktı!!

Benim uğradığım haksızlığın, Belediye Başkanlı Cemal Akın’ın döneminde giderileceğine, yürekten inanıyorum!!. Bu haksızlığımın giderilmesi için yaptığım araştırmalar ise, bana birçok bilgi kazandırdı!. Bu bilgilerimi mertçe, Bartın basınının destekleriyle ortaya koyuyorum. Ortaya konacak, bir çok belge var!! Ortaya konulacak, birçok araştırma var!!

Sayın Belediye Başkanım Cemal Akın’dan, bir ricam var. Cep sinemasını, Taşkın Tedbirlerinin tartışılması için, bir günlüğüne tahsis etmenizi rica ediyorum. Seçilmişleriyle, Atanmışlarıyla, Yetkili Kurumlarla, Sivil Toplum örgütleriyle beraber; Bartın Su havzasını, Bartın Sellerini ve Taşkın Tedbirlerini tartışalım. Tartışarak doğruları bulalım!!. Çıkacak kararların, anında uygulanması istensin.

Sel Taşkın Önleme ve Zarar Azaltmada yapılacak çalışmalar, minnet ve teşekkürle anılacaktır!!..

Taşkın Koordinasyon Kurulunda konuşulan konular, bana göre eksik! Çok eksik! Taşkın Tedbirler, Tefer 1–2 projeleri, Tefer–3 projesi ve Tefer 1–2 proje hataları konuşulmadı. Bartın Boğaz mevkiindeki Heyelan, hiçbir şekilde konuşulmadı!! Heyelan mıntıkasını, karadan görüldü. Karadeniz tarafından kim gördü? Balıkçılar haricinde, kimse görmemiştir! Heyelan mıntıkasında, deniz motoruyla yaptığım araştırmaları belgeledim. Heyelan resimlerine, çok dikkatlice bakılması gerekmektedir!!.. Heyelan bölgesinde tehlike var mı? Taşkın Koordinasyon Kurul toplantısında, bu sorunun cevabı konuşulsaydı!

Heyelan bölgesi ile Karadeniz çıkışındaki Yılanlı burnu arası yaklaşık 720metre. Heyelan önünde ırmak genişliği 65metre, Karadeniz çıkışında 45metre. Irmak çıkış ağzı geniş olmayacak mıydı? Heyelan bölgesinde, su derinliği nedir? Irmak çıkış ağzında su derinliği nedir? 720metrelik mesafede; gerçek, ırmak genişliğinin ve derinliğindeki değerler, ne olmalıydı? Taşkın Koordinasyon Kurul toplantısında, bu soruların cevapları da konuşulsaydı!

Sayın Belediye Başkanım. “Hep beraber çalışmak zorundayız” sözünüzü, Sel ve Taşkın Önlemede; Seçilmişleriyle, Atanmışlarıyla, Yetkili Kurumlarla, Sivil Toplum Örgütüyle, Bartın Halkı ve Bartın Basınıyla beraber çalışma yapalım. “Danışan akıl, hata yapmaz!” sözünüzün, bu toplantıya öncülülük yapmasını diliyorum.

Artık; SELLER, BARTIN’IN KADERİ OLMASIN!