SEL ISLAH ÇALIŞMASI BAŞLADI

Abone Ol
Haberin Foto Galerisi

 BOĞAZ MEVKİSİNDE SEL ISLAH ÇALIŞMASI BAŞLADI
 
Bartın ırmağı boğaz mevkisinde DSİ’ye ait iş makinesi ve kamyonlarının, heyelan mıntıkasında çalışmalara başladığı haberini almak, Bartın’da son yıllarda duyduğum en güzel haber oldu. Çünkü seller şehri olan Bartın’da, ırmak için sel ıslah çalışmasının yapıldığını yılardır duymamıştım.

1998 yılında Bartın’da meydana gelen büyük sel felaketinden sonra, Bartın ırmağının açılır köprü ile Karadeniz’e çıkışı arasında Tefer–1 projesi adı altında sel önlem çalışması 2002–2003 yılları arasında yapılmıştı. Toplum, sel ıslah çalışmasının bittiğini zannetmişti. Yıllar sonra balıkçı vatandaşların “Boğaz mevkisinde askıda duran büyük taş kütlenin hareket etmeye başladığı” haberini, toplumsal konulara duyarlı insanlara verdiler. Heyelan mıntıkasında askıda duran taş kütlenin, Tefer–1 projesinde alınası unutulmuş. Unutulan taş kütle aşırı yağışlarda ırmak içine düşse baraj etkisi yapacağını ve sel felaketine neden olacağını, Bartın basınının sürekli haber yapması sayesinde ilgililer harekete geçmişler ve taş kütle 2009 yıllarında alınmıştır.

Taş kütle alınmasına rağmen tehlike geçmemiştir
.  Çünkü taş kütlenin bir kısmı kamyonlarla taşınmış, bir kısmı ırmak içinde kalmış ve sığlığa neden olmuş, bir kısmı da ırmak kenarında bırakılmıştır
. Bartın basını 2010 yılında tehlikenin var olacağı haberini, sayısız kez haber yapmalarına rağmen, ilgililer Bartın ırmağına karşı duyarsız kalmışlar ve yıllardır önlem almamışlardır.

Aradan 5 yıl geçtikten sonra Bartın ırmağının boğaz mevkisinde DSİ iş makinelerinin çalıştığını görmek mutluluk verdi
. Bu çalışmalar sayesinde, ırmak kesiti belki de 10 metre genişleyecektir ve bu genişleme sayesinde sel sularının denize çıkışına olumlu etki yapacaktır.. Bu çalışmalar sayesinde, çıkan malzemeler başka yerde dolgu malzemesi olarak kullanabilecektir.

Bu çalışmalar sayesinde, amatör balıkçılar ırmak çıkışının Karadeniz’le birleştiği yılanlı burnuna giderek balık tutabileceklerdir. Bu çalışmalar sayesinde, hayal bile olsa İnkum’a giden vatandaşlar dağ yolundan değil de sahilden İnkum’a gitme imkânı bulabileceklerdir.

Bartın Valimiz Seyfettin Azizoğlu, ilimize geldiği günden beri, ilk çalışmaları başlattı. Bartın ırmağının sorunlarını ve sel önlemleri gündeme getiren, ilk vali oldu. Sayın Valimiz Seyfettin Azizoğlu’na teşekkür ederim
. DSİ yetkililerine, çalışmaları için teşekkür ederim. Bartın basınının toplumsal konularda duyarlılığına ve haberlerine, ayrıca teşekkür ediyorum. Umarım, Bartın ırmağının boğaz mevkisinde yapılan sel önlem ıslah çalışmaları, sel felaketini az da azaltacaktır.

1998 yılı büyük selinden sonra 17 yıl geçti. 1998 selini taşkın alanı sınırları, imar planına işlenmedi. 1998 seli, Bartın’da adeta yaşanmamış oldu. Hayati ve acil sel önlemleri alınması, gündeme asla gelmedi. Bartın tarihinin en büyük sel felaketini yaşamaya adeta mahkûm edildi. Taşkın Sel Sınırı; sadece ırmaktan 9metre yüksekliğindeki Gölbucak ve Kaynarca’yı içine aldı, ırmaktan 6metre yüksekliğindeki Yalı ve ırmaktan 8metre yüksekliğindeki Belediye ve Valilik binalarının bulunduğu alanları içine almadı. Yani, sel sularının 4metre yükseldiği Yalı’da, sel sularının 2metre belediye ve valiliğin bulunduğu alalarda inşaat yapmak serbest oldu, sel sularının 1metre yükseldiği Gölbucak ve Kaynarcada inşaat yapma müsaadesi verilmedi.

İlahi Adalet
bir gün gerçekleşir ve Yalı’ya sel basar da, Gölbucak ve Kaynarca’ya sel basmazsa; Bartın’ı yöneten seçilmişler ve atanmışlar, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza nasıl bir cevap vereceklerdir? Ulusal ve yabancı basına, bu durumu nasıl açıklayacaklardır? “Gölbucak ve Kaynarca halkının, yıllar süren mağduriyetini kim çözecekti” sorusu sorulsa, nasıl bir cevap verilecekler?

M.Faruk PAPİLA
ATİ. Müessesesi
Makine Mühendisi. Amasra/BARTIN
farukpapila@gmail.com