ŞEHİT EMNİYET MÜDÜRÜ A. GAFFAR OKKAN
MERKEZ: Olay yeri neresi?
YARALI POLİS: Şehitlik mevki
MERKEZ: Zayiat var mı, zayiat var mı?
YARALI POLİS: Şehidimiz var.
MERKEZ: Sayın 3310'un durumu ne?
YARALI POLİS: Başımız sağ olsun...
(3310, Okkan'ın telsiz koduydu)
Silahlı ve bombalı suikast sonucu şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan; Sakaraya'nın Hendek İlçesinde dünyaya geldi. Bu köşe yazımda size, şu okulu bitirdi,bu yerde görev aldı diye bahsetmeyeceğim.Önemli olan ''kişiliği'' ve ''yaptığı icraatlar''dan bahsetmeye gayret göstereceğim.
Gaffar Okkan, her polisin ve polis adayının örnek alması gereken gereken bir şahsiyettir.Onun asil duruşu ve ciddiyeti, görevine sadık bir şekilde bağlılığı, birçoğumuzu olumlu yönden etkilese de, bazılarını da olumsuz olarak rahatsız etmiştir.Duyduğum,araştırdığım ve öğrendiğim kadarıyla meslek içinde bazı personel tarafından pek sevilmediğini biliyoruz.Çünkü sizde bilirsiniz,görevini adam gibi icra eden biri nerede pek ilgi görür ki?
Düşünün, gecenin bir yarısı anons ve çağrı olmadığı halde keyfi olarak görev aşkına hitaben, makamına gelip mobese kameralarından şehri izleyen bir emniyet müdürü.Siz hiç böyle birine rastladınız mı? Şahsen ben rastlamadımda duymadım da.Varsa da böyle müdürlerimiz Allah onların sayısını artırsın.
Diyarbakırspor'u ve Diyarbakır halkını seven ve onların gönlünde taht kuran Ali Gaffar Okkan,devletin sıcak yüzünü temsil ediyordu.Terörün bitmesi,Diyarbakır'ın huzura kavuşması için uğraşan Ali Gaffar bey, belli ki birilerinin tekerine çomak sokup onları rahatsız etmişti.Bazı durumlarda polislik adına sosyal medyada yönettiğim sayfalarda, benim bile soruşturma açtırıp ayağımı kaydırmaya çalışan meslek içinden birileri varken, bu değerli müdürümüzün tahmin edin ne sinsi çekemeyen düşmanları vardır siz hesap edin.İyi şeyler yapmak birilerinin oyununu bozar.Onlar isterki sen, şurada oyna,bize karışma ama istediğini yap.Yok öyle bir köy!Adalet ve emniyet neyi gerektiriyorsa o esas alınır. Gerisi hikaye!
Gaffar Okkan, halkla iç içe bir emniyet müdürüydü.Herkeste mutlaka telefon numarası var idi.Esnafa gider onların sıkıntılarını dinlerdi.Gidin araştırın göreceksiniz ki Diyarbakır'da genelde her çocuğun ismi Ali Gaffar'dır.Halk,Gaffar Okkan'a saygısından dolayı onun değerli ismini çocuklarına ad olarak koymayı şeref bilmişlerdir.
Geldiği ilk günde polisleri toplayan Gaffar Okkan, ''masabaşı oturan polis istemiyorum'' diye talimat vererek kadın polislerin ilk kez sokakta aktif görev almasını sağladı.
Bir gün çorbacıya sivil kıyafetlerle gidip çorba içen Gaffar Okkan,orada bulunan polislerin çorba içip hesabı ödemediklerini gördü.Lokanta sahibine gidip ''Polislerinde hesabını ben ödeyeceğim''dedi.Lokantacı amca, ''boşver oğlum,Allah'ından bulsunlar'' deyince, Gaffar Okkan ''yok amca ben ödeyeceğim'' der ve ekler ''ben yeni emniyet müdürüyüm,bir derdin olursa uğra,çekinme.''
Gaffar Okkan, rüşvet alan polislere de karşı çok ciddi bir tavır edinmiştir.. Anlatılanlara göre rüşvete, eziyete ve ahlaksızlığa karşı; müdürleri, amirleri gerekirse şiddetle hizaya getiren bir emniyet müdürüydü. Bir gün; bir polis memurunun bir polis memuruna, yaptığı uygunsuz davranışa şahit olan Ali Gaffar Okkan, ''meslektaşına bunu yapan,halka ne yapmaz'' demiş ve o memuru fena şekilde azarladığı anlatılır durulur.
Gaffar Okkan 24 Ocak 2001 tarihinde Diyarbakır’da kalleşçe pusu kurularak şehit edildi.Okkan’la birlikte 5 polis memuru da şehit oldu. Arabasının arka camındaki al bayrak, mermi isabet eden göğsüne düşerek onun kanıyla sulandı.
Binler, hatta on binler uğurladı Gaffar Okkan'ı ebediyete.
Ruhun şad,mekanın cennet olsun ölümsüz kahraman Ali Gaffar Okkan!
Her polisin ve polis adayının örnek alması gereken adam gibi adam!
Allah senden razı olsun.
Allah rahmetini senden esirgemesin.
Seni şehit edenleri Allah; Kahhar ismi niyetine önce bu dünyada cezalandırsın sonra da ahirette.
Amin!