RAMAZAN AYININ TOPUZU KAÇTI

ARTIK YETER. Yardım gizli yapılır. Bartın müftüsünü göreve davet ediyorum. Neden mi?

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Ramazan’da dağıtılan gıda paketleriyle ilgili olarak da “Bu paketlerin toplumsal yaraları ne kadar sardığı tartışmalıdır. Bireyin onuruna yakışanı kendi ihtiyaçlarını kendisinin almasıdır” yorumunda bulundu. Görmez, Ramazan’daki gösterişli davetleri eleştirerek, “Gösterişli iftar programları, sınıf ve itibar esasına dayalı ihtişamlı davetler, Ramazan’ı yanlış bir şekilde bir tür eğlence, karnaval ve festival havasında geçirenler dikkat çekmeye başlamıştır. Müminlerin bu ayda yaşayacakları coşku ibadetin coşkusudur. İbadetle neşelenen gönüller, müminler arasındaki muhabbeti de pekiştirmelidir. Yoksa Ramazanın coşkusu son zamanlarda ortaya konulduğu şekliyle bir eğlence, şatafat ve gösteriye dönüşmemelidir” dedi.

“İFTAR SOFRALARI İSRAF SOFRASI OLMASIN”

“İftar sofraları asla israf sofralarına dönüşmemelidir” diyen Görmez, “Zira son yıllarda hazırlanan iftar sofraları kendi içinde israfı ve gösterişi barındırmaktadır” dedi. İftarda asıl olanın iftar sofralarında aile, akraba ve dostlarla birlikte olmak olduğuna dikkat çeken Görmez, “Evlerimizi ve gönüllerimizi orucu bizimle idrak eden herkese açık tutmalıyız. Ne zenginlik müminler arasında bir statüdür, ne de fakirlik ve yoksulluk sofralarımızı kendileriyle paylaşmadığımız ayrı bir sınıfı oluşturur. Aksine müminlerin ahlakı, camideki gibi aynı safta olanların her zaman bir ve beraber olmasını esas alır. Bu anlamıyla asgari ücretle geçinmeye mahkum edilmişlerle, dar ve darlıkta kalanlar ve zenginlerin sosyal statülerini din eşit görür ve ibadetlerimizin ihyasını bu eşitliğe göre mümkün oldukça tatbik etmeye bizleri teşvik eder” ifadelerini kullandı.

GIDA PAKETLERİNE ELEŞTİRİ

Ramazan’ın aynı zamanda karşıdaki kişinin onurunu kırmadan yardımlaşmak için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Görmez, Ramazan paketleriyle ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu: “Yardımda esas muhtaç olanın ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Ramazan dolayısıyla son yıllarda her tarafta görünür olan gıda paketleri kişilerin ihtiyaçlarından ziyade belli başlı maddeleri ihtiva etmektedir. Bu paketlerin toplumsal yaraları ne kadar sardığı tartışmalıdır. Bireyin onuruna yakışanı kendi ihtiyaçlarını kendisinin almasıdır. Yardım edenlerin bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak toplumsal dayanışmaya katkı vermeleri insan onuruna daha yakışır.”