Yaklaşık bir buçuk yıldır gündemde olan personel reformunda artık son aylara geliniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dağınık kadro yapısının düzeltilmesini istemesiyle birlikte bakanlıklarda kanun tasarısı çalışmaları hızlandırıldı.
Başbakan çalışanların tek statüye indirilmesini özellikle söyledikten sonra sivil toplum kuruluşlarından destek geldi.
Üniversiteli işçiler personel reformu yapılırken tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan önlisans,lisans mezunu olup işçi kadrosunda görev yapanları da kapsamasını talep ediyoruz dediler.
Bulundukları kurumlarda zaten yıllardır 4857 sayılı kanuna tabi olarak görev yapan üniversiteli işçiler diğer memur ve sözleşmeliler gibi fiili olarak kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerde çalışmaktadır.Bir defaya mahsus memur statüsü hakkı verilmesine istemektedirler.
Çalışma Bakanlığının yaptığı tespitlere göre;Devlet kapısından geçimini sağlayan kamu işçi sayısı da ve çeşitliliği de azımsanamayacak kadar fazla. Devletten 296 bin 476 kamu işçisi maaş alırken, bunların 131 bin 424'ü belediyelerde görev yapıyor.
62 bin 462 kamu işçisi ise Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) çatısı altında gözüküyor. Devlet 30 bin 896 işçiyi ise geçici işçi statüsünde çalıştırıyor. Bunlar 11 ay üzerinden devlette görev yapıyor. Geçici işçinin yanı sıra başka bir çalışma modeli ise geçici personel. Sosyal hakları kısıtlı olan geçici personelin sayısı ise 21 bin 569. Kamu kurumlarında memur çatısı altında yer alan başka bir kadro ise kapsam dışı personel. Tamamı KİT'lerde gözüken bu çalışanların sayısı 1.906.
Memur-Sen Genel Başkanı Sayın Ahmet Gündoğdu , KİT’lerde, Kültür Bakanlığı bünyesinde ve başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetimler ile çeşitli kurumlarda “mühendis”, “avukat”, “mimar”, “istatistikçi”, “arkeolog”, “sağlık personeli”,”tekniker” ve benzeri unvanlarda büro personeli olarak görev yapmalarına rağmen daimi veya geçici “işçi” statüsünde istihdam edilen lisans ve ön lisans mezunu personeller vardır dedi.
Kamu-sen Genel Başkanı İsmail Koncuk,Kamu Personel Sisteminde aynı işverenin farklı statülerde personel çalıştırmasına da dikkat çeken KONCUK “Kamuda aynı işi yapan, aynı özelliklere sahip ama farklı statülerde çalıştırılan personel vardır dedi.Tayin, atama, yer değiştirme, terfi gibi unsurlar idarecilerinin keyfiyetine göre belirlenmekte, terfilerde kariyer ve liyakat ilkesi göz ardı edilmektedir. Her bakanlık ve kuruluşta atama, yer değiştirme, görevde yükselme kriterleri büyük farklılıklar içermektedir ve uygulama birliği bulunmamaktadır diye ekledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aynı işi yapan ancak aynı maaş ve sosyal haklara sahip olmayan personel rejiminin baştan aşağı değişmesi için düğmeye basıldığını deklare etti.
Çalışma Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, STV'nin canlı yayınına katılarak önemli açıklamalar yaptı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kamuda çalışan işçi ve sözleşmelilerde performansa dayalı ücretin geliştirilebileceğini söyleyerek Avrupa Ülkelerinden örnekler verdi. Belediye sözleşmelileri konusu çok soruluyor. Yoğun bombardımana tutuluyoruz. Yerel Yönetimlerde sorun yok.Bu dönem içersinde 30 Haziran'a kadar gerçekleşecek. Sayın Başbakanımızın bu sözü var. Çalışanların haklarını korumamız gerekiyor. Haklar konusunda sıkıntıyı çözmek gerekiyor. Geçici işçiler özellikle Üniversite Mezunu işçiler. Bunların durumu Belediyelerde çalışıyorlar işçi statüsünde. Üniversiteli işçiler.. Kadro talepleri var. Türkiye bu mevzuat kargaşasından kurtulmalı. Bizi de sistemi de yoruyor. Bunların kadroya alınması çok farklı. Taleplerini büyük paket içersindeki konulardan biri de Üniversite işçilerdir. "dedi
Üniversiteli İşçiler İstanbul Temsilcisi
Musa KOCAKİREN