Türkiye ve Bartın’da iki kurum tüketicinin yakasına yapışmış durumda. Biri BEDAŞ diğeri ise Telekom’a bağlı TTNET. Devlet elektrik dağıtım kurumlarını özelleştirmesiyle Türkiye’de birçok yerde sorunlar yaşanıyor. İlimizde Sabancı’ya bağlı olarak BEDAŞ vatandaşlara elektrik hizmeti veriyor ya da vermeye çalışıyor. Elektrik kesintileri Bartınlılara bezdirmiş durumda. Elektriklerin kesilip tekrar vermesinden dolayı elektronik cihazlardaki arızalar ve iş gücü kayıplarda işin çabası. Ama özel sektörde olan kurum Bartınlıları pek kale aldığı yok. Planlı elektrik kesintilerini basın yoluyla duyuran kurum her zaman kamuoyuna geçerli nedenler gösteremiyor.
FATURASINI ÖDEMEYENİN ELEKTRİĞİ KESİLİYOR
Elektrik aboneleri faturalarını geciktirdikleri zaman BEDAŞ elektriklerini kesiyor. Buna karşın kurum elektrik hizmeti veremediği zaman bir yaptırımı yok. Bartınlı esnaf işini göremiyor, gazeteci haber yapamıyor, ev hanımları işini bitiremiyor, sanayimiz duruyor, yaşam aksıyor BEDAŞ sorumlu değil. Vatandaş isyanda ama yetkililer müdahale etmiyor. Elektrik kesintileri nedeniyle iş yerlerinde oluşan aksaklar vatandaşı isyan ettirdi. Bartın’da sürekli yaşanan aksaklıklar nedeniyle kent içinde özellikle iş yerlerinde yaşam durdu. Bartın merkezinde son günlerde artan elektrik kesintileri vatandaşın büyük tepkisine neden oluyor. Bartın’da birçok elektrik ev aletlerinin ve elektronik aletlerin elektriklerin sık sık kesilmesinden dolayı arızalandı.
TTNET AÇMA KAPAMADAN MÜTHİŞ KAZANÇ
TTNET faturasını ödemediği için hattı kapanan abonelerinden 15 TL açma kapama bedeli tahsil ediyor..Elektrik, su, doğalgaz gibi kamusal hizmetlerde eğer faturanızı bir sebeple yatıramamışsanız ve hattınız kesilirse karşınıza mutlaka “açma/kapama bedeli”çıkar.TTNET'in sessiz sedasız duyurduğu bu uygulama aslında yeni değil ve tüm internet servis sağlayıcıları farklı miktarlarda açma kapama bedeli tahsil ediyorlar. Örneğin Uydunet için bu bedel 4,62 TL, Superonline için 19 TL, Smile ADSL için 9 TL olarak belirlenmiş. Tüketiciler zaten gecikmiş faturalar için yasal faiz işlerken, fiziksel bir işleme gerek olmadığı halde neden açma kapama bedeli alındığı. Çok basit bir örnek vermek gerekirse TTNET'in her ay abonelerinin binde birinin hattının fatura borcu dolayısıyla kapanıp yeniden açıldığını farz edelim. Ortaya çıkan rakamı siz düşünün.
İNTERNET BARTIN’DA SORUNLU
Yaşamın ayrılmaz bir parçası olan internet hizmetinde Bartınlılar sürekli sorun yaşıyor. Sürekli internet bağlantı sorunu yaşayan vatandaşlar 4440375 nolu numaraya yönlendiriliyor. İşte o zaman sizi bir bilgisayar sesi karşılıyor. Kayıt sizi yönlendiriyor. İşte o zaman yandınız. Hangi tuşa basarsanız basın kayıt aynısını tekrarlıyor. Zaten hizmetin kalitesi için telefon konuşmaları kayıt altına alınıyor. hey hak bir görüşme yapabilsek kayıt altına alınacak. Vatandaş uğraşırken zaman akıp geçiyor.
TÜKETİCİ HAKKINI ARAMIYOR
Tüketiciler bilinçlenmedikleri takdirde yasalardan kaynaklanan haklarını bilmezler. Ne zaman haksızlığa uğrarlar o zaman haklarını ararlar. Sivil toplum örgütleri sayesinde Avrupa’da tüketiciler haklarını bilinçli bir şekilde kullanmaktadırlar. Ama ülkemizde Tüketici haklarını bilmiyor. Sözleşmeler tek taraflı olarak uygulanıyor. Hakkını aramak için uğraşan tüketici yıllarca yazışmayla uğraşıyor. Zaten firmalara da ciddi bir yaptırım olmayınca vatandaş küsüyor.
TÜKETİCİ HAKLARI:
Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcut.
1) Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Barınma,ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanacak su bulma,haberleşme, ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçlarıdır. Her tüketici, bu temel ihtiyaçların karşılanmasını talep edebilir.
2) Sağlık Ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin insan yaşamı ve sağlığı açısından kullanıcısına zarar vermeyecek durumda olmasıdır.
3) Bilgi Edinme Hakkı: Tüketicinin mal ve hizmeti satın alırken doğru karar verebilmesinin sağlanması için tüketicinin gerekli bilgilere ulaşabilmesi ve zararlı, yanıltıcı reklamdan, etiketten, ambalajdan korunmasıdır.
4) Eğitilme Hakkı: Tüketicinin hak ve çıkarlarını koruyabilmesi, tüketici bilincine sahip olması için eğitim kurumlarında eğitilmesidir.
5) Zararların Giderilmesi Hakkı: Satın alınan mal veya hizmetten dolayı tüketicinin uğramış olduğu zararın giderilmesi, o mal veya hizmetin yeniden tüketiciye ulaştırılmasıdır.
6) Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı: Sağlık koşullarına uygun bir çevrenin oluşumunda ülke ve
Doğal kaynakların doğru kullanımı ile çevrenin korunması, temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere bırakılmasıdır.
7) Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı: Tüketiciye kıyaslama imkanı verecek çeşitte mal ve hizmetin en uygun fiyattan sunulması, satış sonrası her türlü teknik destek ve servisin tüketiciye ulaştırılmasıdır.
8) Seçme Hakkı: Tüketicilerin çeşitli ürün ve hizmetlere istedikleri zaman ulaşabilmeleri anlamındadır. Rekabetin tam olarak işlemediği pazarlarda devlet aksaklıların giderilmesi için yapacağı düzenlemeler ile uygun kalite ve fiyatlarda mal ve hizmetlerin tüketicilere sunulmasını sağlamalıdır.
9) Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı: Yukarıda sayılan hakların elde kullanılabilmesi, tüketicilerin haklarını koruyabilmeleri, mağduriyetlerinin giderilmesinde bir araya gelerek güç birliği oluşturmaları ve hükümetlerin ekonomik ve siyasi politikaların da dikkate alınma ve kamu kurumlarında temsil edilebilmesidir.
Güngör Yavuzaslan