Milletvekili Tunç & KPSS

Abone Ol

Dünkü sayımızda “Orda bir köy var yakında” başlığı ile ele aldığımız ve yol sorununu dile getirdiğimiz Derbent Köyü’nü yazdık. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, incelik göstererek yazımızla ilgili bilgi verme gereği hissetmiş. Sayın Tunç’a teşekkür ediyor, çalışmalarında kolaylık diliyor, cevabi yazısını olduğu gibi sizlerle paylaşıyoruz:



"Orda bir köy var yakında" başlıklı köşe yazınızda Derbent Köyünün ihmal edildiği yönünde açıklamalara yer verilmiştir. Derbent köyünde Bartın'daki diğer köylerimizde olduğu gibi önemli hizmetler gerçekleştiriyoruz.



Şu anda Derbent köyünün içerisinden geçen ve zaman zaman taşarak köydeki evlere, seralara ve tarım arazilerine büyük hasar veren derenin ıslah çalışmalarını başlattık. Yaklaşık 1 trilyon liralık taşkın koruma çalışmalarına devam ediyoruz. Geçen yıl sel taşkınlarından zarar gören köylülerimize 250-1500 TL. arasında Başbakanlık acil afet fonundan yardım sağladık. Köyün içerisinden geçen yolun stabilize çalışmalarını yaptık, köyde kilit parke çalışmalarını programa aldık. Karayolundan Derbent'e geçişi sağlayan yeni köprü inşaatını başlattık, köprünün ayakları tamamlandı, yakın zamanda köprü inşaatımız tamamlanacak. Derbent Bartın'ın sebze üretim yeri. Biz Derbent köyümüze önem veriyoruz. Başlıkta da belirtildiği gibi Derbent uzakta değil, hizmetlerimizle çok yakında.



Bartın'ın Kurucaşile ilçesinin Başköyü'nden, Merkez ilçenin Çiftlik köyüne, Ulus ilçesinin Yukarıdere köyünden Amasra ilçesinin Tarlaağzı köyüne, Arıt'ın Ören köyünden Hasankadı'nın Özbaşı köyüne kadar 262 köyümüzde, ilçe ve beldelerimizde çivi çakmadığımız hizmet yapmadığımız, gidip hal ve hatır sormadığımız bir tek yer gösteremezsiniz. "Orda bir köy var uzakta" ifadesi artık tarihe karıştı. Nostalji haline geldi.



Ancak şunu da belirtmemiz gerekir, daha yapacak çok işimiz var, milletimizin bu desteği devam ettikçe başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm AK Kadrolar Köydes projesi ve diğer projelerle şehirde ne varsa köyde de olacak anlayışıyla çalışmaya ve Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir" sözünün gereğini yapmaya devam edeceğiz."



KPSS ve okuma kültürü



Hafta sonunda ortaöğretim ve önlisans mezunlarına yönelik KPSS sınavı yapıldı.



Sorular genel olarak kolaydı, üstelik yüzde 70-80'i herhangi bir dershaneye gitmeden, sadece kitap ve gazete okuyan birinin rahatlıkla cevaplayabileceği türdendi.



Biz memur olmak için sınava girmedik ama soruları gördükçe "Bu soruları bilmeyen zaten memur olmasın" diye de içimizden geçirdik. Sayın Valimiz, yeri geldiğinde üniversiteyi kazanmasındaki en büyük etkenin okumaktan geçtiğini ve okumayan birinin sınavlarda başarılı olmasının da imkansız olduğunu belirterek "okuma" tavsiyesinde bulunur.



Evet, düzenli kitap-gazete okuyan birinin hafta sonunda yapılan bu sınavda yüksek puan almaması için hiçbir sebep yok.



"Okuma alışkanlığına ve anlamaya bağlı olarak çözülebilecek edebiyat", "grafiklerle desteklenen coğrafya ve matematik" sorularını es geçerek sizlerle birkaç tane tarih ve genel kültür sorusunu paylaşmak istiyorum.



Kararı siz verin, okumak mı yoksa dershane mi?



İşte o sorular!!!



Soru: İstanbul Hükümeti, Mustafa Kemal'i hangisi nedeniyle 9. Ordu Müfettişliği nedeniyle Anadolu'ya göndermiştir?

A) Karadeniz bölgesinde güvenliği sağlamak

B) Yunanlıların İzmir'i işgalini önlemek

C) Kongreler düzenlemek

D) Anadolu'da milis kuvvetleri oluşturmak,

E) İngilizlerin Samsun'a çıkmasını engellemek



***



Soru: 1924-1930 yılları arasında, çok partili hayata geçmek amacıyla hangi partiler kurulmuştur?

Terrakiperver Cumhuriyet, Serbest Cumhuriyet, Halk.



***



Soru: Boğazlar Komisyonunun kaldırılması ve görevlerinin tamamıyla Türk Devletine verilmesi hangisiyle sağlanmıştır?

Montrö, Mudanya, Moskova, Lozan, Londra



***



Aşağıdaki ürünlerden hangisinin Türkiye'nin dış satımındaki payı diğerinden daha fazladır?

Elma, Şeker pancarı, Fındık, Mısır, Pirinç



***



Soru: 1982 Anayasası'nda 5982 sayılı kanunla 2010 yılında yapılan değişiklik sonrası anayasa mahkemesi üyeleri kaç yıl için seçilirler?

5, 7, 10, 12 ve 15



***



Soru: 1982 Anayasası'nda 2010 yılında yapılan değişiklik sonrasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kaç üyeden oluşur?

7 asil 5 yedek, 11 asil 5 yedek, 15 asil, 17 asil, 22 asil 12 yedek.



***



Soru: 1982 Anayasası'na göre Başkomutanlık aşağıdakilerin hangisi tarafından temsil olunur?

Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı.



***



Soru: HYSK'nın Başkanı aşağıdakilerden hangisidir?

Adalet Bakanı, Bakan Müsteşarı, Kurulun en yaşı üyesi, Salt çoğunlukla seçilecek bir kişi, başbakan



***



Soru: 1982 anayasasına göre Cumhurbaşkanı'nın görevi kaç yıldır

3, 4, 5, 6, 7.



***



Soru: TC Merkez Bankası Başkanı kimdir?

Durmuş Yılmaz, Mehmet Şimşek, Ali Babacan, Ahmet Ertürk, Gazi Erçel



***



Soru: Yerin 700 metre altında iki aydan fazla mahsur kalan 33 maden işçisinin kurtarıldığı ülke hangisidir?

Brezilya, Kolombiya, Arjantin, Uruguay, Şili



***



Soru: KPSS sınavına hangi ülkede gözü bozuk ve numaralı gözlük kullanan aday alınmaz?

Cevap: Türkiye



***



Soru: KPSS sınavına hangi ülke ve ilde kemerle girilmesi yasaktır ve bayanların arasında pantolonun kemerleri çıkarılarak sınava girilir?

Cevap: Türkiye-Bartın



***



Soru: KPSS sınavında yasaklar uygulamasında diğer illere göre büyük farklılıklar gösteren ve sınav salonundan fotoğraf-görüntü alınmasına izin verilmeyen ilimiz hangisidir?

Cevap: Bartın



***



Soru: KPSS sınavında hangi ilimizde emanet alınmaz ve adaylar cüzdanlarını -yüzüklerini çöp kutusuna saklamak zorunda kalır?

Cevap: Bartın



***



Soru: Hangi belediyemiz, tam sınav bitimi saatinde binlerce araç yoğunluğu olacağını düşünmeyerek yol kapatır ve en işlek caddede patlak su çalışması yapar?

Cevap: Bartın Belediyesi (Şadırvan mevkii)



(Son 5 soru da bizdendi…)

- - - -