KARABASAN

Özellikle gençlerimizin sıkça sorduğu sorulardan biridir. Karabasan nedir, neden olur, nasıl kurtulabilirim, gibi sorular.
Tıbben uyku felci olarak bilinen karabasan, bedenin kısaca hareket edememesidir. Uykudan uyanmak istediğiniz halde uyanamadığınız, bağırarak yardım isteyip de bağıramadığınız durumdur. Bu durumu ancak başına gelenler bilir. Uyku ile uyanık olduğunuz bir halde gelir. Hafif bir uğultu ile genelde ayakucunuzdan başlayıp vücudunuzun her tarafına kaplar. Ses çıkartamaz, konuşamaz ve kıpırdayamazsınız.  Boğulacak gibi olursunuz. Adeta bir felç hali geçiren ya da nefes alamayacakmış gibi üzerinde bir ağırlık hisseden kişi kendini ölüyormuş gibi hisseder. Genelde 10-20 saniye kadar sürdüğü ifade edilmektedir.
Karabasana uğrayan kişide, ya kan dolaşımında bir düzensizlik, ya da psikolojik sarsıntılar geçirdiği söylenir. Tedavi olunmasında fayda vardır. Bu durumu uyku felci diye de yorumlayanlar vardır.
Bunlar arasında:
Stres, yorgunluk hali, uykunun kaliteli alınamaması, sırt üstü yatmak, yaşam tarzında ani değişiklikler, karabasan olmadan önce görülen rüya, nörolojik rahatsızlıklar, psikolojik rahatsızlıklar, narkolepsi, bacak krampları, uyku bozukluğu diye sıralanmaktadır.
Karabasan’dan Nasıl Kurtuluruz?
Karabasandan aslında korkmaya gerek yoktur. Siz de uyku felci yani karabasan oluyorsanız;
Yeterince uykunuzdan emin olun,
Hayatınızdaki stresleri hafifletin,
Uyuyamıyorsanız uyku pozisyonunuzu değiştirin,
Bunları yaptığınız halde bir değişiklik söz konusu değil ise mutlaka bir doktora danışın.
Karabasan için Ne Tür Tedbirler Alınabilir?
Bir doktora gitmeli ve durumu mutlaka ince detaylarına kadar ne yaşadığınızı anlatmalısınız.
Sırtüstü yatmamaya özen göstermelisiniz.
Yattığınız yerde ekmek kırıntısı olmamasına dikkat etmelisiniz.
Banyo veya tuvaletlerde şarkı, türkü söylememeli özellikle banyoda küçük abdest yapmamalısınız,
Yatağa abdestli girmeli, Besmele çekip Fatiha suresi, Ayet-el kürsi, İhlas suresi, Felak ve Nas sureleri okumaya özen göstermelisiniz.
Farklı Kültür ve Ülkelerde Karabasan:
Çin’den, Japonya’ya, Almanya’dan, Vietnam’a kadar her kültür ve ülkede “karabasan” doğaüstü bir şey olarak bilinir ve çoğu ülkelerde bir ruh veya hayaletin uyku felcine sebep olduğu söylenmektedir.
Karabasan İçin İslam Dininde Alınacak Tedbirler: 
Özel ve genel temizliğe dikkat etmelidir. Bunlar vücudumuz, elbiselerimiz, tuvalet, banyolarımızın temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Kirli çamaşırlarımızı ve mutfaktaki bulaşıklarımızı hemen yıkayamıyorsak üzerlerini örtmemiz veya kapalı yerlere koymamız gerekir.
Abdest alıp iki rekât namaz kılıp abdestli “euzü-besmele” ile yatarsak bu tür olayların başımıza gelmeyeceğini bilmemiz gerekir. Ayrıca aşağıdaki dua ve sureleri okuyalım.
33 defa “Sübhanallah,” 33 defa “Elhamdülillah,” 34 defa “Allah-hu Ekber” diyerek uyumak.
7 defa Ayet el-Kürsi'yi okuyup sağa, sola, arkaya, öne, alta ve üste üfleyip yedincisini üflemeden uyumak.
Fatiha, Nas, Felak ve İhlas surelerini okumak.
Peygamberimizin tavsiyeleri:
"Sizden biriniz uykuda korkarsa şöyle desin: 'Allah'ın gazab ve azabından ve kullarının şerrinden, şeytanların vesvesesinden ve yanıma gelmelerinden eksikliği olmayan Allah'ın sözlerine sığınırım.' O zaman, hiçbir şey ona zarar vermez." (Hadis)
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor:
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam) yatağına girdiği zaman, ellerine üfleyip Muavvizateyn'i (Felak ve Nas sureleri) ve Kulhüvallahu ahad'i okur, ellerini yüzüne ve vücuduna sürer ve bunu üç kere tekrar ederdi. Hastalandığı zaman aynı şeyi kendisine yapmamı emrederdi."
Kuran’dan:
"Kur'ân'dan, iman edenlere rahmet ve şifâ olan şeyler indiriyoruz, O, zalimlerin ise sadece kaybını artırır." (İsra, 82). 
"Ey insanlar, Rabbinizden size bir öğüt ve kalplerde olana bir şifa, Müminlere doğru yolu gösteren bir rehber ve rahmet gelmiştir." (Yunus, 10/57)
Boynumuzda muska taşıyacağımıza belirtilen dua ve sureleri okumamız daha doğrudur. Dua okumanın tekniği yoktur; herkes okuyabilir. Ayet el-Kürsi okurken sağımıza ve solumuza üflemek sünnettir. Rabbim korktuklarımızdan emin umduklarımıza nail eylesin.