Kapı Hakkında Bilmedikleriniz



Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Rasim KIRVELİ, ‘‘ Amerikan Panel Kapı ’’ hakkında bilgiler verdi. KIRVELİ ‘‘ Sizlerle bu bilgileri, 1993 yılından beri kapı üreten firmanın Mühendisi olarak paylaştığımı belirtirim. Amerikan Panel Kapı, Ülkemizde Pres kapılardan sonra kullanılmaya başlanan kapılardır. Yaygın olarak Amerika’da kullanılmaktadır. Ahşap bir çerçevenin iki yüzüne doğal ağaç görünümlü suni panellerin monte edilmesiyle oluşur. Bu panelleri, çeşitli formlarda görmekteyiz. Bu paneller M.D.F. ( Medium Density Fiberboard - Orta Yoğunluktaki Lifli Levha) malzemeden yapılmaktadır. Bu panellerin modellerini üreticiler belirleyerek piyasaya sunarlar. Firmalar, geniş model yelpazesi sunarak, tüketicilere bol seçenekler sunmaktadırlar. Bu kapılar seri imalat sistemine uygun geliştirildiği için, kişiye özgü Amerikan Panel Kapı yapılamaz.

Amerikan Panel Kapılar’ ın genel özelliklerinden şöyle bahsedebiliriz:

• Ekonomiktir.

• Nemden etkilenmez

• Çürüme yapmaz.

• Ergonomiktir.

Peki Amerikan Panel Kapı Nasıl Yapılır ?

Amerikan panel kapıların görünen dış kısımları hazır olarak alınırlar. Beğenmiş olduğunuz kapı modelini kim yaparsa yapsın temel görünümleri benzerdir.

En büyük mesele, hazır olarak gelen ve kapalı kutuya benzeyen kapıların içlerini göremiyor olmanızdır. İşte kapılar aynı olmasına rağmen fiyatlarının farklı olma nedeni, kapının görünmeyen iç kısımlarında yer alan detaylarla ilgilidir. Bu detayları açıklayalım.

Kapı panellerinin birleştirilmesi ve gerçek bir kapı görünümü alabilmesi için, öncelikle, bir ahşap çerçeve oluşturulur. İşte kapının kalitesini belirleyen ilk ve en önemli aşamalardan biri burada başlar. Kullanılan ahşap malzeme eğer kalitesiz bir ağaçtan yapılırsa kısa süre içinde özelliğini kaybedip dayanıksız hale gelecektir. Pek çok yerde gördüğünüz tam kapanmayan, kapandıktan sonra kendiliğinden açılan, kısaca verim alamadığınız kapıların nedeni budur. Çünkü kullanılan ağaç malzeme çok önemlidir. Ağacın rutubet oranı % 12’lerde olmalıdır. Fakat kurumamış bir ağaç kullanıldığında, ağaç çalışma yapacağından kapılarınızda yamulmalar göreceksiniz. Kullanılan ağacın kalitesi kadar ağacın kalınlığı da önemlidir. Standart malzeme kullanan firmalar, kısacası bunlara ‘‘ HAZIRCI ’’ firmalar da diyebiliriz. Malzemeyi sizin ölçünüze göre hazırlamazlar. Eldeki mevcut kalıbı, sizin ölçülerinize uydururlar. Kesilen direnci azaltılan malzeme zayıflar. Bu durumda kilit yuvasında ve menteşelerde büyük sıkıntılar oluşur. Kapı kanadının kullanım ömrü azalır. Unutmayınız ki Sizin için en uygun olan size özel yapılmış kapılardır. Düşük fiyatlı kapıların, özensiz iş yapan müteahhitler ve hazırcı firmalar ve kalitesiz ürün almayı alışkanlık haline getirenler için bir tercih olabileceğini tecrübelerimle biliyorum.

Bir diğer husus ise panel kapıların içine koyulan pres kağıtlarıdır (Panel petekleri). Ahşap çerçeve kapının ana gövdesini oluştururken. Bu kâğıt petekler kapının tüm iç boşluklarını doldururlar. Kâğıt peteklerin sertleştirilmesi sağlamlaştırılması için bir dizi işlem yapılmalıdır. Bunlar detayların birleştirildiği presleme aşamasında yapılır. İşin bir diğer püf noktası burada saklıdır.

Petekler hazırlandıktan sonra kapı prese hazır hale gelir. Isı altında gerçekleştirilmesi gereken presleme işlemi için gereksinim duyulan özel bir tutkal vardır. özel tutkal bileşenleri ile birlikte mikser yardımı ile karıştırılır ve pres tutkalı elde edilir. Sıcakla temas eden bu tutkal tamamen kemikleşir ve paneli ahşap çerçeve ile peteklere yapıştırır.

Ahşap çerçeveye ve peteklere makine veya el ile uygulanan bu tutkal sürülür. İşte peteklerin sağlam olmasına neden olan da bu aşamadır. Presleme aşamasını olması gereken standartlarda yapılmalıdır. Petekler eğer iyi tutkallanırsa yüksek sıcak ve basıncın etkisi ile kemikleşmekte ve sağlamlık açısından sorunsuzluğa ulaşmaktadır.

Sıcak presten çıkan kapılar soğuduktan sonra, ebatlama işlemi yapılır. Camlı model istenilen kapılara cam yerleri açılır. Boyaya hazır hale getirilir. Bu kapılarda özellikle Poliüretan Astar ve Boya kullanılmalıdır. Selülozik boyalar piyasa da çok kullanılır. Nedeni ise Poliüretan Boya’ya göre daha ucuz olmasıdır. Boyama esnasında ilk olarak koruyucu astar yapılır. Ardından istenilen rengin bulunması ve boyanın yüzeylere eşit olarak uygulanması sağlanır. Koruyucu astarların da sürülmesinden sonra kapı kanadı hazır hale gelir. İşte kaliteli bir kapı kanadının imalatı böyle olur.

Benzer aşamalar kapı kasası ve pervazlar içinde uygulanmaktadır. Kasanın hangi ağaçtan yapıldığı, kasa kalınlığı, işçilik gibi faktörler bir araya gelerek kapının kullanım ömrünü belirlerler. Kasalara fitil konularak, kapılar kapanırken ses çıkarmasını engeller. Pervazlar, takılırken çivi kullanılmaz. Pervazlar geçme pervazdır. Pervazların düz ve hareli olması fiyat farkını ortaya çıkarır. Ucuzcular, düz pervaz kullanmaktadır.

Sonuç olarak;

Piyasada vatandaşımız, Amerikan Panel Kapılara hep temkinli yaklaşıyor. Çünkü ucuz ve kalitesi düşük kapıları alıp sorunlar yaşamaktadırlar. Kapı alırken hazırcı değil, imalatçıdan almanızı tavsiye ediyorum. Çünkü hazırcı sadece kapı takılıp parasını alana kadar sizinle muhatap olmaktadır. Fakat imalatçı her daim sizinle muhatap olmaktadır. Çalışıp, iş yapabilmesi için sizlerin imalatçıya iyi referans olması gerekir. Bu da demektir ki imalatçı müşterisini her daim memnun etmek zorundadır.
Kapı alırken, imalatçıyı tercih edin, rahat edin….

Rasim KIRVELİ
Bartın Üniversitesi Orman Fak.
Orman Endüstri Mühendisliği-4
rasimkirveli@ymail.com