İSG Hizmeti Sunanların Dikkatine

Abone Ol


Rasat OSGB'yi temsilen toplantıya katıldım.

Toplantıda gündeme gelen işverenler ve hizmet veren kuruluşlar açısından önem arz eden notlar:

1. İSG-KATİP de hizmet süresi hesabının saat bazından dakika bazına düşürülmesi ile ilgili işlemler merak konusuydu. En kısa sürede işlemlerin tamamlanacağı bilgisi verildi. (Malum; yönetmenlikte hizmet süreleri kişi başı 8, 12 dakika iken İSG-KATİP sistemi 1 saat altı girişe izin vermiyor. Bu durumda 1 kişide 5 kişide çalıştıran işyeri aynı süre hizmet almak zorunda kalıyor.

2. OSGB arşivlerinde ve işyerlerinde bulunması gereken dökümanlar vurgulandı. Özellikle YILLIK PLAN her firma için OSGB arşivlerinde bulunacak.

3. Hizmet atamalarında İşveren onayı önemli Tek taraflı atama yükümlülüğün yerine getirildiğini göstermez.

4. OSGB ile işyeri arasındaki yazılı hizmet sözleşmesi önemli hem osgb arşivinde hem de işyeri İSG dosyasında saklanmalı. Sözleşmelerde görevlendirilen Personel ismide belirtilmesi ısrarla önerildi.

5. Bakanlık logolarının firma reklamlarında ve web sitelerinde yanıltıcı şekilde kullanılması, şirket ünvanının resmi şekli dışında kullanılmasının uygunsuzluğu vurgulandı.

6. Tespit öneri defterinin kullanılması, risklerin yazılması konusunda hassas olunması.

7. Diğer Sağlık Personeli zorunluluğu vurgulandı. (Malum bir çok meslektaşımız İSG Katip izlemesi yok diye bu güne kadar işyerlerini sağlık personeli zorunluluğu konusunda uyarmıyorlardı.) Hizmete başlağımız ilk gündem itibaren RASAT OSGB paket hizmetlerinde Sağlık personelide dahil edilmiştir.

8. Gezici araçlarla sağlık taramasının sağlık bakanlığınca uygun görülmediği, yasaklandığı.

9. OSGB Yetki Belgesi olmadığı halde Uzman Hekim bir araya gelerek (İşyerine SGK girişi yaptırmadan) hizmet veren meslektaşlarımızın kendilerini ve işverenlerini attığı riskler görüşüldü. Bu tür hizmetin işyeri için geçerliliği olmadığı gibi SGKsız personel çalıştırma sorumluluğuyla karşı karşıyalar. Bu tür yetkisiz hizmet veren Uzman ve Hekimler Doktor Bilgi Bankası, İSG-KATİP kayıtları, SGK Kayıtları ve Vergi dairelerince çapraz inceleme yapılıyor-yapılacak. (Özel hastanede görev yaptığı halde işyerlerine hizmet veriyor görünen doktorlar da bu anlamda risk altında.

10. Az tehlikeli iş yerleri kanun yürürlüğe girene kadar (2016) aile hekimlerinden alınan sağlık raporlarını kullanabilecekler çalışanları için.

11. OSGBler Hizmet Sözleşmesi Olmayan herhangi bir işyerine Sağlık Raporu Düzenleyemez.

12. OSGBler çalıştırdığı profesyonellerin maaş vergileri ve fazla çalışma beyanları ile ilgili mercek altında.

13. OSGBlerin hizmet uygunluğunu sağlamak ve kalitesini artırmak için bakanlık Planlı-Plansız denetimlere devam etmekte.

Dostlarım işim özü: Hizmet veren de hizmet alanda sorumluluklarını iyi bilecek ve bu işten tüm taraflar için nasıl azami fayda ortaya çıkar ona bakacaklar. Yoksa günübirlik hesaplarla bü yükün altından kalkılamayacağını er-geç tüm taraflar öğrenecek.