İŞ KAZASI İHBARCISI

Abone Ol
İŞ KAZASI İHBARCISI “RAMAK KALA OLAY SİSTEMİ”

Ramak Kala Olay Nedir?

İşyerinde meydana gelen; çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaylar ramak kala olarak tanımlanmaktadır. Ramak kala olaylar çalışma ortamında karşılaştığımız riskler konusunda iş kazası meydana gelmeden önce güçlü sinyaller veren önemli olaylardır. Ramak kala olayları kaza meydana gelmeden ucuz atlatılan olaylar olmasından kaynaklı genel olarak önemsenmemektedir. Bu açıdan çalışanlara ramak kala olaylarla ilgili eğitimler verilerek konun önemi anlatılmalı, ramak kala olayları rapor etmeleri konusunda teşvik edilmelidirler. Bu şekilde hem çalışanların hem işletmenin zarar uğramasının önüne geçilmesi mümkündür.

Ramak Kala Bildirim Sistemi Niçin Önemlidir?

1. Çünkü her yaşanan 300 ramak kala olayında istatiksel olarak 29 uzuv kayıplı ya da ağır yaralanmalı ve 1 ölümlü iş kazası meydana gelmektedir. (Heinrich Teorisi)

2. Yasal olarak da Risk analizi çalışmalarında ramak kala olaylar dikkate alınmalı. Ramak kala olayların iş kazasına dönüşmeden gerekli güvenlik tedbirleri alınmalıdır.

3. Ramak kaza bildirimi sistemi, ucuz atlatılan, kazaya kıl payı kalan olayların bildirildiği olası kazaların habercisi bir sistemdir.

4. Yönetim sistemi içinde zayıf halkaların, sorunlu kısımların tespit edilmesini sağlayan önleyici bir sistemdir.

5. Ramak kala kazaların istatistiklerini tutan işyerleri diğerlerinden daha emniyetlidir. Olası denetimlerde iş müfettişlerinin iş yerine bakış açısını da olumlu etkiler.

6. Gerçek kazaya göre öğrenme maliyeti, ramak kazada neredeyse sıfırdır.

7. Davranış değişikliği, sorumluluk paylaşımı, bilinçlilik ve ödüllendirme kavramları ramak kala olay yaklaşımı ile bir araya gelir ve gelişir.

Nasıl Başarılı Olunur?

Başarılı bir Ramak Kala Olay Sistemi ancak yönetimin İSG kültürüne pozitif bakışı ve katılımı ile mümkündür. Çalışanlar konu ile ilgili eğitilmeli ihtiyaç halinde kolay ulaşabilecekleri yerlerde Ramak Kala Kutuları, Olayı kolayca özetlemelerini sağlayan ramak kala formları, bu konuda duyarlılığı artırıcı ramak kala afişleri  bulunmalı. Kayıtların dikkate alındığı çalışanlara hissettirilmelidir.

Standart bir program aşamaları aşağıdaki gibidir.

-Yönetimin katılımı para ve zaman harcanması

-Yazılı hale gelmiş süreç

-Yeni buluşlar içeren ödüllendirme programı

-Süreci takip etmek için atanmış kişi veya takım

-Standart iletişim araçları yazılım desteği

Başarısızlık nedenleri ;

- Yönetim desteği eksikliği

- Olumsuz bir tepkiden korku

- Ramak kaza haberini vermeyi özendiren uygun ödül sistemi olmayışı

- Kayıtların dikkate alınmadığı algısı

- Yetersiz iletişim sistemi

Etkin Bir Ramak Kala Sistemi; riski haber vereni değil, haber konusunu takip edip sonlandırmayanı cezalandıracak bir politika izlenmelidir.

Başarılı bir ramak kala kaza değerlendirmesi için , kişi başına, yılda 3-5 ramak kala kaza bildiriminde bulunulması hedeflenir. Bu, 50 kişilik bir işletmede, yılda 200 civarı ramak kaldı kaza bildirimi demektir. Sayı çok kabarık olduğundan, bir seçme mekanizması kurulmalıdır. Çünkü detaylı araştırmak masraflıdır.

İç iletişim kadar dış iletişimle aynı işi yapan şirketler / organizasyonlar ile ramak kala kazaların paylaşılması ve yurt geneli iyileştirmeleri artıracaktır.

Nasıl ki basit bir aşı ile çok kötü hastalıkları önleye biliyorsak, Ramak Kala Kaza kayıtlarının tutulup analiz edilmesi ile de, çok büyük kazaları sıfıra yakın maliyetlerle önleyebiliriz.
Kazasız Cezasız Bereketli İşler…