İKİ SATIR - STK'lar



Osman Gazi , Şeyh Edebali’nin evinde bir gece misafir olur. Gece istirahat için kendisine bir oda gösterilir ancak gösterilen odanın duvarında Kuranı Kerim asılıdır. Osman Gazi bu odada ayak uzatmanın duvarında Kuranı Kerim bir yerde ayaklarını uzatarak uyumanın saygısızlık olduğunu bilmektedir ve kitaba saygısından sabaha kadar oturarak uyumaya çalışır.

Uykusu esnasında vücudundan bir ÇINAR ağacı meydana geldiğini ve bu ağacın dallarının semaya kadar uzandığını görür. Rüyasını hocası Şeyh Edebali’ye anlatır. Hocası da rüyanın Osman Gazi’nin neslinden bir devlet kurulacağını ve yüzyıllarca hüküm süreceğine yorar bu rüyayı.

Hasılı Osman Gazi’nin nesli 80 çadırlık obası üç kıtada yüzyıllarca adaletle hükmeder. Oysa O, ne keramet sahibi biri , ne de medrese hocası (profesör) idi. Dini değerlere saygısı olan Allah (c.c.)’ın sade bir kulu idi.

* * *

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

Her milletin bir nesli ve bir de aslı vardır. Aslın kültürünü yaşatmak neslin görevidir. Büyük milletler ne aslını ne de neslini tarih sahnesinden kaybederler. Coğrafyalar değişse bile milletler kendini yaşatmayı bilirler.

Güzel ülkemin güzel insanlarının dünya tarihine yüzyıllarca damga vurduktan sonra bir fetret devrini yaşadığı ortadadır. Nesillere dedeleri unutturulmakta, nesillerin kutsal değerlere saygısı yok edilmeye çalışılmaktadır.

Toplumun ileri gelenleri ve sorumluluk sahipleri ; nesillerin yetişmesinde , dedelerinin izinde yürümesinde öncü rol oynaması gerekmektedir. Maalesef günümüz devletlerinde iktidar sahipleri görünen değil perde arkasındaki güç odaklarıdır. Savaş meydanda değil kapalı kapılar ardındadır. Toplumlar algı operasyonlarıyla yönetilmekte, milletlerin bilinçleri güç sahipleri tarafından yönlendirilmektedir.

Yüzyıllar içinde çeşitli sebeplerle toplum yapısı köyden kentlere göç şeklinde değişmiştir. İşte bu noktada sivil toplum örgütlerine daha büyük sorumluluklar düşmektedir. Sivil toplum örgütleri hırs uğrunda koşanların peşine takılmak dışında asli görevlerini yapmak zorundadırlar.

Örgütler görevlerini yaptıkça halkın teveccühünü kazanacak, yönetimler değişse bile hedefler değişmeyecektir. Bu açıdan örgütler kendilerine hedefler koymalı, anlık göz önünde olmanın ve göz boyamanın dışında bayrak yarışı gibi bu görevi en güzel yapacak olanlarla yola devam etmelidir. Maalesef kentleşmekte geç kalmış yörelerin örgütlerinde küçük hesaplaşmalar ve kırgınlıklar yüzünden kitlelere ulaşmakta sıkıntı yaşanmaktadır. Örgütlere yön veren halkın değerleridir. Bir örgüt ; değerlerine sahip çıktığı oranda halkının teveccühüne mazhar olur. Nasıl baştan kokarsa örgütlerde de yukarıdan aşağıya doğru bir çökme olur. Ki bu da örgütün dağılmasına ve o örgüte gönül verenlerin ümitsizliğine sebep olur. Değerleri doğru olanın o değerlere gönül verenleri de değerlerinin arkasında dimdik durmalıdır.

Daha güzel günler ümidiyle…

Not : İstanbul Bartınlılar Derneği tarafından Aslını unutmayan Nesiller yetişmesi için Şehitleri Anma Programı düzenlenmiş olup katılımlarınızı bekleriz.
Yer : Esenyurt Kültür Merkezi İSTANBUL
Tarih : 10.10.2015
Saat : 19:00 – 21:30