Pum Pum Çorbasına Gel Vatandaş
Bartın’ın yöresel yemekleri deyince bir pum pum çorbasıdır gidiyor. TRT Belgesel kanalında İzmir Travel Turkey Fuarından canlı olarak yayınlanan “Buluşma Noktası Türkiye” isimli programa katılan Bartın Valisi Bülent Savur’da sorulan yöresel yemekler arasında pum pum çorbasını saydı. Merak edip sokağa çıktım. Ana caddeden başladım Pazar yerine kadar lokantaları bir bir dolaştım. Bartın’ın pum pum çorbasını sanki bir yabancıymış gibi sordum. Ve gördüm anladım ki yemek işiyle uğraşan her kim varsa onlarda yabancı pum pum çorbasına. TRT gibi bir kanaldan canlı yayınlanan bir programda pum pum çorbasını tanıyoruz. Ama ne cadde üzerinde ne de ara sokaklardaki hiçbir lokantada bu çorbanın bırakın pişmişini tarifi bile yok. Sormazlar mı arkadaş hani sizin pum pum çorbanız nerede diye? Cevap: Yöresel Yemek Evinde.
Amasra Tekel Olmaktan Çıkar
Sn. Valimiz devam eden yol ve tünel çalışmaları tamamlandığında “Kurucaşile bir turizm merkezi haline gelecek” dedi yine aynı programda. Yani Amasra tekel olmaktan çıkacak. Yurdun 4 bir yanından hatta yurt dışından gelen turistler için bir alternatif daha doğacak. Ve gerçekten çok güzel olacak. O vakitler geldiğinde beklide Amasra halkının da aklı başına gelecek. Kim bilir tek odalık bir pansiyonun 5 yıldızlı otellerle yarış halindeki sadece 1 gecelik ücreti 150 Tl’den 149 Tl’ye düşer. Balık restaurantları da insafa gelir de hiç değilse salatanın fiyatında indirime gider. Böylece Amasra’ya gelen vatandaş ilk kez geldiği o güzel mekandan 2. kez gelmenin hayaliyle ayrılır.
Cennete Giden Yol
Türkiye buluşma noktası isimli program sunucusu “Bartın’ı biz yeşilin cümbüşü olarak biliriz. Çok güzel tonlarınız var. Doğa harikası bir şehriniz var. Bunların yanında kültürel ve tarihsel anlamda Bartın’da oldukça zengin. Birkaç cümlede anlatılamayacak kadar güzel” diyor. Vali Savur’da devam ediyor “Bartın kültür üstüne kültür oluşturulmuş bir ilimiz. Bartın’ımız bir gökkuşağı adeta. Yaşanılası bir şehir.” Yayınlandığı saat itibariyle belki milyonlar değil ama yüz binlerin izlediği bir programda öyle güzel sözler söylüyor ki Vali Savur, meraklısı olanı olmayanı Bartın’a çağırıyor bu sözleriyle. Ve Bartın her ne kadar eksik bir şekilde olsa da turizm anlamında önemli bir reklam sağlamış oluyor bu programla. Ama yeterlimi? Elbette değil. Ne yapılabilir? Profesyonel bir çalışmayla Karabük ili için hazırlanan bir belgesel Bartın içinde hazırlanabilir.
Kadınlar Çalışıyor Karşılığı Geliyor
Bartın TSO Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Bartın’a ait değerlerin unutulmaması ve dünya pazarına çıkartılması adına büyük özveri gayretle düzenlenen Bartın Yöresel El Sanatları Projesi sonrasında, Bartın Tel Kırması modacıların yakından takip ettiği İstanbul Fashion Week Zeynep Tosun Defilesinde boy gösterdi. Bugün için küçük yarın içinse büyük bir adım atıldı. Ünlü modacı Zeynep Tosun, Bartın’da düzenlenen Yöresel El Sanatları Projesinde jüri üyeliği yapmış ve belli ki tel kırmadan etkilenip, tel kırma işlemeli bluzlara koleksiyonun da yer vermiş. Valilik yahut Belediye yönetimince Zeynep Tosun’a kocaman teşekkürlerimizi sunacak küçük bir hediye gönderilmiş olsa gerek diye düşünüyorum. TSO Kadın Girişimciler Kurulunun çalışmaları ilk meyvelerini vermiş durumda. Çok cılız bir meyve olarak görülebilir bu ama arkası gelecek. Çünkü bu kadınlardan kaçış yok. Tel kırmanın podyumlarda boy göstermesine vesile olan TSO Kadın Girişimciler Kurulu, tebrikler sizlere.
Tunç Arayı Açıyor
Son günlerde Bartın medyasında her zaman olduğundan daha fazlasıyla adı duyulan bir Milletvekili Yılmaz Tunç. Nasıl bir enerjiyle hareket ediyor anlamak zor. Köy köy dolaşıyor. Yetmiyor nerede yapımı devam eden inşaat var gidip bizzat inceliyor. Bu hareketlilik arasında Ankara güneminin yanı sıra Bartın’da önem arz eden toplantılardan da geri kalmıyor. Sanki 3, 4, 5, tane Yılmaz Tunç var. Öz eleştiride bulunmak gerekirse Basın bültenleri gelmiyor olsa gazetecilerin yetişebilmesi de çok zor bu hareketliliği haber yapabilmeye. Yerel seçim süreci öncesinde son viraja yaklaşırken memleket, Tunç sanki arayı açmakla da yetinmeyecek.
Belediye Anıtlar Kuruluna Rakip
Yol, su, çevre temizliği, park, havuz, bahçe gibi asli görevlerinin yanı sıra anıt işlerine el atan bir Bartın Belediyesi izliyoruz bu günlerde. Orduyeri’ne yapılan fatih sultan Mehmet heykeli. Aslına bakarsak bu zamana kadar geç kalınmış bir işti. Güzel bir düşünce ve güzel bir eser kazandı Orduyeri. Amasra, Çakraz ve Kurucaşile gibi turistik mekanlara yol almak için Orduyeri’nden geçecek olanlar bu heykeli görecek ve “vay be” diyeceklerdir her halde. Yapımına başlanan ve çok yakında halkın beğenisine sunulacak bir diğer eserde kemer köprü mevkiin de yükseliyor. Yayaların ve araçların güçlükle geçtiği bölgeye yapılan kavşak ve kavşak üzerinde bir eser yer alacak. Bakalım bu eser halkın ne derece beğenisini kazanacak.
Bartın Çamur Deryası Nerde Bartın Mandası
Doğalgaz, alt yapı, üst yapı, enerji hatları derken çamur deryasına dönen Bartın sokakları tam bir köy havası. Bundan 40-50 yıl öncesinde hani Bartın’da o ahşap evlerin çok olduğu dönemlerde. Her evin altında bir kümes ve dam olan günler de. Meşhur manda yoğurdumuzun ana mimarları mandalar hala olsalardı bu günlerde, her halde onlar için bayram yeri olurdu Bartın sokakları. Mandalar bu bol çamurda yanlanır hatta yuvarlanırlardı. Bize de taze manda yoğurdu yemek kalırdı. Çamurdan tozdan bıkmış esnaf ve vatandaş. Haliyle şikayetçiler. Tabi ki en kısa sürede bu çalışmaların halledilip tamamlanmasından yana tüm paydalar. Benim görüşüm daha çok vakit alır mandaları kıskandıran çamur deryası sokaklarda yapımı devam eden çalışmalar. İyisi mi biraz sabır, çalışmalar içinde biraz hız.