GALATA KULESİNDEN BARTIN’A BAKMAK



VER ELİNİ GALATA

Kurban Bayramının yorgunluğunu yine İstanbul’da attık. Galata’dan Karadeniz’e baktık. İnsan memleketini özlüyor. İçinde yaşarken hissedemezsekte Bartın özel bir coğrafya. Mavisi, yeşili, yer altı zenginlikleri ile bambaşka bir kent. Yaylası, Irmağı, koyları her şeyi bambaşka. Bir bayram akşamı Galata Kulesinin dibinde Bartın’ı yazdık. Çünkü sen varsın Bartın ve biz varız. Bizi elinde gazetelerle Çetin Asma karşıladı. Adım adım siyah-beyaz karelerde Bartın gözlerimizin önünde.Yalı boyunda suya inen tekneler, eski Pazar Yerinde insanlar, Asma’nın evleri, Kırtepe’de bir Cumhuriyet Bayramı Fotoğrafları kimler geldi kimler geçti zaman tünelinden.Değişen, yok olan, gözümüzün önünde can çekişen bir Bartın’ı anlatan fotoğraflar.Bu kent intihar ediyor.Panolarda bir Servet Çınçın tiyartrosunun reklam afişlerini görürüz. Yazarı ve Yönetmeni Servet Çınçın olan "Dudu Teyze’’ ile eski Bartın akşamlarına gideriz. Nineler zamanında, eski bir Bartın evinde ahşabın kokusunda bir masal diyarında sahnede kaybettiklerimizi yaşatmaya çalışırız. Hayatın kendisi gibi canlı tiyatro.
Bartın Tarihtir

Erkan Aşcıoğlu elinde bir kitapla karşımıza dikilir Piryancılar Yamasında. " Bartın'da Tarih’’i anlatır satır satır.Tarihin ilk devirlerinde Gaskalılarla başlayan, Hititler zamanında Krigen kavmine geçen,Kokon,Henet ve Pafloganyalılara yurtluk yapan bu asi topraklar,Homoros’un İlyada Destanın satır satır yazıldı.Kimler geçmediki bu topraklardan  Frigler, Fenikeliler ,Karyalılar,Kimmerler,Lidyalılar, Persler,,Makedonya Kralı İskender,Kraliçe Amastris ,Eumenes,Pontus Kralları, Romalılar, Bizanslılar, Peçenek ve Kumanlar, Müslüman Araplar, Selçuklular , Ruslar, Kutalmışoğlu Süleyman Bey’i ve komutanı Emir Karatigin, Candaroğulları Beyliğini ve  Osmanlı İmparatorluğu, İsfendiyaroğlu Beyliği’ni, Cenevizlileri gördü.Ve FATİH’ini bekledi Çeşmi Cihan yllarca.Çağları kapatıp, asırlara ulaşan Sultan Mehmet Türkün mührünü vurdu Bartın’a.Dünya Savaşlarını Mütareke yıllarını gördü Bartın.Kuva oldu Milli oldu Bartınlılara cepheden cepheye koştular.Yemen’de, Kafakaslarda, Galiçya’da,Çanakkale’de dörtbir yanda dizi dizi vatandır Bartınlılar.Dayandılar düşmanın sinesine bağımsızlık hançerini ATA’ları  ile bağımsızlığa koştular.1923’te Bartın’da yükselen ses’’ÇOK YAŞA CUMHURİYET’’

Bartın Gazetedir

6 Eylül 1924.İlk ses, ilk harf, ilk haber, Yazıyor, yazıyor Bartın Gazetesi yazıyor Memleketten havadisleri yazıyor.88 yıldır usanmadan yazıyor GAZETE İbrahim Cemal Aliş’ten ikinci nesil Esen Aliş’e haber tadında memlekette. Adım adım tarihtir gazete. Savaşlar, açlık, felaketler, seçimler, aşklar, ölümler, devri alem vardır satır satır. Hala alın teri ile hazırlanır gazete. Nasırlı ellerde harf harf yazılır. Tıpkı ilk sayısındaki gibi. Neler gördü bu sayfalar.Atatürk eline alıp okudu Bartın Gazetesini,29 dünya krizini, 38 Atasının vefatını,Milli Şefi, 39 yeniden Cihan Savaşı,50 Kore Harbi, 27 Mayıs Darbesini, Menderesin asılışını, 12 Mart 1971 Muhtırasını,12 Eylül darbesini,Sıkıyönetim yıllarını,Özallı yılları gördü.Yazarlar ilk yazılarını GAZETEDE yazdılar.Sonraları Bartın’ın sınırlarını aşıp dünyalara ulaştılar.Tıpkı Bartın Gazetesi gibi.

Galata kulesinden Bartın’a baktık.