Arşiv

Fideden hasada çileğin öyküsü

1-) TOBRAĞI HAZIR HALE GETİRME <br>Çilek meyvesi üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Ot kontrolü, sulama ve işgücü kullanımını azaltma, mantar enfeksiyonlarını önleme, temiz ve bol ürün elde etme gibi faydalarından dolayı malçlama yapılıyor. Malçlama öncesinde Eylül-Ekim aylarında toprakta arklar açılarak fidelerin dikileceği dikim yastıkları (öbekler) hazırlanıyor. Çilek 4-5 yıl aynı yerde kalacağından, toprağının temiz ve iyi işlenmiş olması gerekiyor.

2- TOPRAĞA ÇİFTLİK GÜBRESİ SERME <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Ot kontrolü, sulama ve işgücü kullanımını azaltma, mantar enfeksiyonlarını önleme, temiz ve bol ürün elde etme gibi faydalarından dolayı malçlama yapılıyor. Malçlama öncesinde toprakta fidelerin dikileceği dikim yastıklarına çiftlik gübresi seriliyor.

3- DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ İÇİN SU BORUSU ÇEKİLİYOR <br>Malçlama öncesinde toprakta fidelerin dikileceği dikim yastıklarına damlama sulama sistemi için su boruları çekiliyor.

4- ÇİLEK DİKİM YASTIKLARININ MALÇLANMASI (ÖRTÜLMESİ) <br>Malçlama ile ot kontrolü, sulama aralığının uzatılması, meyvelerin temiz kalması, meyvelerde çürük görülme olayı minimize ediliyor. Üreticiler, dikim yastıklarını plastik naylon ile örterek malçlama işlemini yapıyor.

5- ÇİLEK FİDESİ DİKİMİ İÇİN NAYLONLARA DELİK AÇILIYOR <br>Üreticiler, dikim yastıklarını plastik naylon ile örterek malçlama işlemini yapıyor, ardından naylonlara dikilecek çilek fidesi için belirli aralıklarla delik açılıyor.

6- ÇİLEK FİDELERİNDE TEMİZLEME İŞLEMİ <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Üreticiler, dikilecek çilek fidelerinin çürümemesi için temizliyor, dikime hazır hale getiriyor.

7- ÇİLEK FİDELERİ BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE DİKİLİYOR <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Üreticiler, Ekim-Kasım aylarında çilek fidelerinin dikim işlemini büyük bir titizlikle yapıyor. Fidelerin köklerinin toprağa gömülmesi işlemi demir yardımıyla yapılıyor.

8- )YAPRAKLAR SERPİLMEYE BAŞLIYOR <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Çilek fideleri, Kasım-Aralık aylarında yapraklarını açmaya başlıyor. Bu da fidenin sorunsuz bir şekilde ürün vereceğinin ilk işareti sayılıyor.

9-) ÇİÇEKLERİNİ AÇAN FİDELERDE ÇİLEKLERİN HAM HALİ DE GÖRÜNÜYOR <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Çilek fideleri, Mart-Nisan aylarında çiçeklerini açmaya başlıyor. Beyaz yapraklarını döken çiçeklerin ortasında kalan ham çilekler, büyümeyi ve kırmızılaşmayı bekliyor. Bu arada belirli aralıklarla damlama sulama sistemi ile sulanan çilek fideleri, çevresindeki yabancı bitkilerden de arındırılıyor.

10-) ÇİLEKLER AL RENGE BÜRÜNMEYE BAŞLIYOR <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Çilek fideleri, Mayıs aylarında ilk meyvelerini vermeye başlıyor. Beyaz yapraklarını döken çiçeklerin ortasında kalan ham çileklerin bir kısmı kırmızıya bürünmeye başlarken, bir kısmı da ham ve çiçek halinde olgunlaşmayı bekliyor.

11- FİDELELERİN ÜRÜN VERMESİNİ ENGELLEYEN BAĞLAR MAKASLA KESİLİYOR <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Çilekler, Mayıs aylarında ilk meyvelerini vermeye başlarken üreticilerde makasla çileklerin ürün vermesini engelleyen ve “bağ” adı verilen otların kesim işlemini yapıyor.

12-OLGUNLAŞAN ÇİLEKLER, BAHÇELERDE GÜZEL GÖRÜNTÜ OLUŞTUYOR <br>Çilek üretiminde toprak hazırlığına sonbahar döneminde başlanıyor. Mayıs aylarında ilk meyvelerini vermeye başlayan çilekler, bahçelerde güzel görüntü oluşturuyor. Çileklerin bir kısmı kırmızıya bürünmeye başlarken, bir kısmı da olgunlaşmayı bekliyor.

13- İLK MEYVLER TOPLANMAYA BAŞLANIYOR <br>Çilek fideleri, hava şartlarına göre Mayıs sonları ve Haziran ayının ilk haftalarında ürünlerini vermeye başlıyor. Kırmızı rengi, tadı, kokusu ve büyüklüğüyle olgunlaştığını gösteren çilekler haftada 2-3 kez sabahın ilk ışıklarıyla birlikte aralarında çocuklarında bulunduğu kalabalık aile eşrafınca toplanarak tazeliği ve görüntüsü bozulmadan pazara satılmaya götürülüyor. Malçlama sistemiyle yetişen ve bu sistem sayesinde daha iri, parlak görüntüye sahip çileklerin bir özelliği de gece saatlerinde kızarması.

14- ÇİLEK SEPETLERİ PAZARDA ALICILARINI BEKLİYOR <br>Yaklaşık 7-8 aylık bir süreçten sonra haftada en az 2 gün toplanan çilekler sepetlerle pazaryerine getiriliyor. Kentte kurulan çilek pazarında köy kadınları al rengiyle dikkat çeken çilek dolu sepetlerden satışını yapıyor. Satıldığı alanlarda çilekler renginin yanı sıra kokusuyla da dikkat çekiyor.

14- ÇİLEK SEPETLERİ PAZARDA ALICILARINI BEKLİYOR

14- ÇİLEK SEPETLERİ PAZARDA ALICILARINI BEKLİYOR

14- ÇİLEK SEPETLERİ PAZARDA ALICILARINI BEKLİYOR

14- ÇİLEK SEPETLERİ PAZARDA ALICILARINI BEKLİYOR

15- YEDİVEREN ÇİLEĞİ KIŞ AYLARINA KADAR TOPLANIYOR <br>Çilek fideleri, hava şartlarına göre Mayıs sonları ve Haziran ayının ilk haftalarında ürünlerini vermeye başlıyor. Kırmızı rengi, tadı, kokusu ve büyüklüğüyle olgunlaştığını gösteren çilekler toplanarak pazara satılmaya götürülüyor. Yedi veren çileği olarak adlandırılan ve malçlama sistemiyle üretilen çilekler, Ekim-Kasım aylarına kadar bahçelerden toplanmaya devam ediyor.