Bartın’da Fındık gülü böceğiyle mücadelede yeni yöntem
BARTIN Tarım ve Orman Müdürlüğü fındığın verimi ve kalitesini yüzde 70 oranında azaltan halk arasında 'fındık gülü' olarak bilinen kozalak akarı böceğinin tespiti için ilk defa çift tarafı yapışkanlı bant kullandı.
Banda yapışan böceğin görülmesi üzerine fındık üreticilerine ilaçla yapılması için uyarı yapıldı.
Bartın Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Ürün ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü geliştirdikleri yöntemle, fındıkta uç kurumalarıyla verim ve kaliteyi yüzde 70 oranında azaltan, fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerini tahrip ederek, zarar veren kozalak akarı ile yeni mücadele yöntemi geliştirdi.
Ekipler, kozalak akarı böceğini sağlıklı gözlere geçmeden tespit etmeyi başardı.
60 bin dönümlük arazide yılda 6 bin ton fındık üretiminin gerçekleştirildiği Bartın'da ekipler geçen aylarda çift taraflı bantlama yöntemini geliştirerek, örnek fındık bahçelerinde uygulama yaptı.
6 bin 500 fındık üreticisinin bulunduğu Bartın'da ekipler, fındık gözünün altına konulan çift taraflı yapışkanlı bandı çıkartarak, laboratuvar ortamında inceledi.
Yapılan incelemede kozalak akarı böceğinin gözlere gitme zamanının tespiti yapılarak, çiftçilere ilaçlama konusunda cep telefonu mesajları ile uyarıda bulunuldu.
Özellikle bahar aylarına girişte sıcaklığın artmaya başladığı haftalarda fındık ağaçlarında görülmeye başlanan böcek için çiftçiler tahmini olarak, ilaçlama yapmak zorunda kalırken, uygulanan yeni yöntemle çiftçilerin tam zamanında ilaçlama yapılması sağlanıyor.
Dün Bartın Tarım ve Orman Müdürlüğü fındık üreticilerini cep telefonlarına mesaj atarak, 'İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu kontrol ve tespitlere göre fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadele dönemi başlamıştır. Fındık üreticilerimizin ilaçlı mücadele yapmaları önemli duyurulur' denildi. Bartın Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, Uluköy köyünde 20 dönüm arazide fındık yetiştiren Şükrü Özcan'ın fındık bahçesine giderek, ilaçlama çalışmalarını yerinde inceledi.