Haber

45 il ve 110 ilçe deprem riski taşıyor, Bartın ?

Editör notu: Öncelikle Türkiye deprem kuşağında bir ülke olup, depremler yakın tarihimizde de büyük yıkım ve kayıplara yol açmıştır.

Deprem konusu, bilim insanlarının her dakika yeni bir bilgiye ulaştığı keşfedilmesi uzun yıllar sürebilecek bir bilim alanıdır. Ülkemizde deprem araştırmaları Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve üniversitelerimizin üzerinde araştırmalar yaptığı bir çok bilimsel çalışma ile yürütülmektedir.

Bu bağlamda elde edilen veriler yüzde 100 kesin olmamakla birlikte, oluşabilecek depremin etkilerini en az zararla atlatmak için hazırlık yapmak için kullanılmaktadır. Aşağıda derlediğimiz bilgiler arasında her ne kadar Bartın ismi geçmese de 56 yıl önce 3 Eylül 1968'te Amasra'da meydana gelen, 29 vatandaşımızı kaybettiğimiz ve 2 bin 478 binanın hasar aldığı 6.6 şiddetindeki depremi unutmamalıyız. Ayrıca deprem kayıt merkezlerine düşen küçük ölçekli depremleri de not etmemiz gerekiyor.

Bartın'a yakın diri fay bulunmamakla birlikte Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile Karadeniz içinde yer alan ve bilinen bir deprem üretmeyen iki paralel fay arasında bulunmaktadır. Ayrıca MTA haritalarında Bartın'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta Devrek ve Karabük olmak üzere iki fay bulunmaktadır.

Bartın'a yakın diri fay bulunmamakla birlikte Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile Karadeniz içinde yer alan ve bilinen bir deprem üretmeyen iki paralel fay arasında bulunmaktadır. Ayrıca MTA haritalarında Bartın'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta Devrek ve Karabük olmak üzere iki fay bulunmaktadır.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı.

Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri ‘deprembis’ üzerinden görebilecekler” dedi.

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin çözüm ortaklarıyla sosyal sorumluluk projesi kapsamında geliştirdikleri, Türkiye’deki her noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı, interaktif Deprembis (Deprem Bilgi Sistemi) uygulamasına fay bilgilerini de ekledi. ‘Deprembis’ uygulamasının yeni sürümü artık fay bilgilerini, geçmişte meydana gelen depremleri ve fay hattının hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerini vermeye başladı. 

Uluslararası deprem ajanslarının verilerinin kullanıldığı uygulama 925x740 metre alanlar arasındaki zeminleri gösterirken, kabul edilmiş fay hatlarını da inceleme imkanı sağlıyor. Ücretsiz kullanıma sunulan ‘deprembis’ uygulamasına günlük 10 sorgulama hakkıyla www.deprembis.com.tr adresinden erişilebiliyor.

Prof. Dr. Kutoğlu, vatandaşların da girip rahatlıkla anlayabileceği şekilde bir uygulama olduğunu belirterek, “Deprem konusu, ülkemizde vatandaşlarımızı çok meşgul eden bir konu. Özellikle geçtiğimiz sene yaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra bütün ülke olarak vatandaşlarımız tedirgin. Herkes oturduğu yerin zeminini merak ediyor.  Herkes bölgesinde fay var mı, yok mu; bu fay aktif mi, değil mi; bu fay deprem üretirse ne kadar büyüklükte deprem üretir, ne kadar hasar olur gibi soruları merak ediyor. Bununla ilgili de sürekli her gün haberlerde birtakım açıklamalar, görüşler görüyoruz. Bu açıklamalar ve görüşler de zaman zaman birbiriyle çelişebiliyor. Vatandaşımızın da kafası karışabiliyor. Biz istedik ki kabul görmüş, uluslararası arenada yayınlanmış, üzerinde uzlaşılmış verileri toplayıp vatandaşımızın anlayacağı dilde, vatandaşımızın kendi zeminini, bölgesindeki tehlikeyi sorgulayabileceği bir formata getirelim. Böylece vatandaşımız rahatlıkla kendi başına bulunduğu bölgedeki durumu gözden geçirebilsin istedik” dedi.