Fırsat; duymaktan hoşlandığımız ve ilgi çekici bir kelime. Bir çoğumuzun ayağımıza gelmesini beklediği ama bir türlü kendisini göstermeyen ya da bizim gör(e)mediğimiz o merak edilesi olgu.

Bu yazımda birçoğumuzun hayallerini gerçekleştirmesine yarayacak birkaç fırsattan bahsetmek istiyorum. Bunları, gençler için Avrupa fırsatları ve girişimciler için hibeler olarak söyleyebilirim.

Aslında biz gençlerin hayallerinin en önemlilerindendir yurt dışına çıkmak. Hem yabancı dil öğrenmek, hem farklı kültürleri keşfetmek ve hem de iş yaşamımıza sağlam adımlar atarak başlamak için bir yurt dışı seyahati elzem konulardan biridir. Hele uzun süreli bir yurt dışı seyahati özellikle kafa dağıtmak için güzel bir sebep olabilir. Ama biz gençlerin bu hayali özelikle maddi sebeplerden dolayı hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir imkansız gibidir.

Yurt dışı hayali benim de imkansızımdı. Ta ki Ulusal Ajans fırsatlarını duyana kadar. Genç okuyucularıma tavsiyem Ulusal Ajans’ı bir yere not etmeleri. Bu ajans kendi tabirimle ülkemizin AB’ye uyum sürecini hızlandırmak için faaliyet gösteren bir kuruluş. Özellikle gençlik değişimleri üzerine faaliyetler yürütüyor. Ülkemiz gençlerini, yetkili kıldığı vakıflar aracılığıyla ulaşım, konaklama, barınma ve harçlık giderlerini karşılayarak Avrupa ülkelerine gönderiyor. Yanlış okumadınız; tüm giderleriniz karşılanıyor. Ulusal Ajans’ın bunun için sizden istediği ise ilgi duyduğunuz bir projenin içinde görev almak. Aslında bu yönüyle de biz gençler için ilginç ve yararlı bir deneyim sunma imkanı taşıyor. Üstelik iki aydan başlayarak bir yıla kadar da süren projeler bunlar. Bu demek oluyor ki; ufkunuzu açmaya yetecek kadar bir süre yurt dışında kalacaksınız, hem yabancı dil(ler) öğreneceksiniz hem de bir projenin içinde yer alarak farklı çevreler edineceksiniz. Bunu sadece ülkemizde yüksek maaşlı bir işe girmek için bile yapmış olsanız amacınıza kolayca ulaşabilirsiniz. Bu fırsatın İngilizce bilme zorunluluğu olmadığını da hatırlatmak isterim. Bu fırsatı değerlendirebilmek için Ulusal Ajans’ı araştırmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Gelelim girişimciler için hibe fırsatlarına. Girişimciler için hayallerini gerçekleştirebilmenin en önemli aşamalarından birisi, girişimi gerçekleştirmeye yarayacak maddi olguların oluşturduğu aşamadır. Girişimciler eğer bu aşamayı başarıyla aşabilirse girişimi gerçekleştirebilmenin eşiğine gelebilirler. Eğer tam tersi bir durum olursa(-ki başarıya ulaşması muhtemel birçok fikirde olduğu gibi) girişim fikir olma durumundan öteye gidemez.

Girişimcileri destekleyen birçok kurum, kuruluş veya yatırımcı olduğu gibi dünyanın ve insanlığın daha iyi bir geleceğe sahip olması için oluşturulmuş yapılardan da girişimciler faydalandırılabilmekte. Örneğin; siz bir girişimci olarak sağlık sektörü üzerine yeni bir ürün üreten bir fabrika kurmak istiyorsunuz. Ama elinizde yeterince kaynağınız yok. Bu noktada fikrinizi hayata geçirmeniz konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün projeleri desteklemek adına ayırdığı hibelerden faydalanabilirsiniz. Bu destekten faydalanma hakkına erişmenin en önemli kısmını, girişimcilik fikri ve bu fikri en anlaşılabilir bir şekilde dile getiren proje dosyası oluşturmaktadır desem yanlış söylemiş olmam.

Her yıl, gerek ulusal gerekse de uluslar arası birçok birçok kurum ve kuruluş kendi alanlarında ya da her yıl belirledikleri spesifik bir alanda proje desteğinde bulunmakta. Size düşen fikrinizi en iyi şekilde anlatan bir proje dosyası oluşturmak. Eğer bunu yapamıyorsanız yapan birisini bulmalısınız. AB Bilgi Bürolarında size yardımcı olabilecek yetkilileri pekala bulabilirsiniz. Son olarak; Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin( www.stgm.gov.tr ) ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın( www.istka.org.tr ) internet sitelerini ziyaret etmenizin çok faydası olacağı kanısındayım. Bu adreslerde size yetecek kadar bilgi bulacaksınız. Şimdiden kolay gelsin.