Eğitim

FEM'den Önemli Tercih Tavsiyeleri

Abone Ol
Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) sonuçları açıklandı. Geleceğini şekillendirecek seçimi yapmaya hazırlanan gençler için en kritik süreç başladı. Çünkü yanlış tercih, emek ve zaman kaybına sebep olabilir. LYS'den 1 hafta sonra sonuçları açıklayan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tercih sürecini de hemen başlattı. ÖSYM, tercih süresini 8-18 Temmuz olarak açıkladı. 2013-2014 öğretim yılı yükseköğretim programlarına kayıt tarihlerini de en son yapılan değişikle 2-6 Eylül olarak belirledi. ÖSYM, üniversite adaylarının tercih kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve tercihlerini buna göre yapmaları konusunda uyardı.
Üniversite adayları tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da internetten bireysel olarak yapabilirler. Peki, doğru tercih için nelere dikkat etmek gerekir; İşte Fem Dershaneleri Rehberlik Yayın Kurulunun tercih döneminde öğrenci ve öğretmenlere tavsiyeleri:

Tercih Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar

1.
Tercihte 1. öncelik İSTEK sırasıdır.

2.
Tercihlerde kullanılması gereken temel veri BAŞARI SIRASI olmalıdır.

3.
Okunmayacak bölüm yazılmamalıdır.

4.
Öğrenci tercih ettiği üniversitenin vakıf mı devlet mi olduğuna dikkat etmelidir.

5.
Özel şartlar tutuyor mu?

Özel koşullar ve açıklamalar nedir? Ne önemi var?

Her aday tercih yapmayı düşündüğü bölümün (varsa) özel koşullar ve açıklamalarını okumak zorundadır. Pek çok aday ne yazık ki kılavuzu dahi okumamaktadır.

Bu nedenle her yıl birçok aday mağdur olmaktadır. Örneğin tercih ettiğiniz bölümün özel koşullarında ‘sadece kız öğrenciler bu programı tercih edebilir’ ibaresi varsa ve erkekseniz o bölüme yerleştirmeniz yapılır fakat kayıtta bu koşulları taşımadığınız için kaydınız yapılmaz.

Ya da devlet üniversitesi sanıp bir özel üniversiteyi tercih etmiş olabilirsiniz.

Üniversite mi, yoksa bölüm mü önemlidir?

Bölüm önemlidir. Çünkü tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm aynı zamanda sizin istediğiniz mesleği de ortaya koymaktadır. Sırf ‘güzel’ bir üniversitede okuyacağım diye istemediğiniz bir bölümü tercih etmeyiniz. Sonuçta 4 yıl çabuk geçer ve sonunda hayal kırıklığıyla ortada kalmak var. Hayalinizdeki mesleğin peşinden gitmeniz sizin mutluluğunuz için daha önemlidir.

Tercihlerimi oluştururken şehir önemli midir?

Tercih etmeyi düşündüğünüz bölüme göre değişen bir durumdur. Örneğin, öğretmenlik düşünüyorsanız hangi şehirde ya da üniversitede okuduğunuzdan ziyade atama durumları ve sizin kendinizi ne kadar yetiştireceğiniz ön plana çıkmaktadır. Elbette ki her üniversitenin koşulları bir değildir.

Fakat sonuçta sizin performansınız, meslekte iyi olup olmayacağınızı belirleyecektir. Hiçbir öğrenci sırf Boğaziçi Üniversitesinden mezun olmuş diye öğretmenini iyi olarak görmez. Önemli olan sınıftaki performanstır.

Diğer bir faktör ise şehrin yakınlık ve uzaklığıdır. Örneğin kendi şehrinde 2. Öğretim okuyan bir öğrenci, başka bir şehirde normal öğretim okuyana göre ekonomik açıdan daha avantajlıdır diyebiliriz.

Farklı bir şehirde okuyacaksanız da tek vasıtayla gidilip gidilmediğine de bakmak gerekir. Bütün bunlar tercih döneminde çok düşünülmese de önemlidir.

Yeni açılan bölümlerin taban puanları

Yeni açılan bölümleri tercih ederken bölümün bulunduğu üniversitenin eşdeğeri niteliğindeki üniversitelerde, aynı bölümün taban puanına ve başarı sırasına bakılarak tahmin yürütülebilir. Örneğin, Ege Üniversitesinde açılan bir bölüm için Dokuz Eylül Üniversitesindeki eşdeğer bölümün taban puanına ve başarı sırasına bakılabilir..

Tercihler yapıldıktan sonra tutarlılık denetlenmesi yapılmalıdır

Adaylar tüm tercihleri oluşturduktan sonra bir uzman gözetiminde tercih tutarlılık denetlemesi yapmalıdırlar. Bu denetleme yapılırken her programın tek tek bir alttaki program ile karşılaştırılmalı, en çok istenen program üste yazılmalıdır.

Ayrıca;

Doğru tablolardan tercih yapıldı mı?

Listenizdeki programların giriş için aradıkları bütün özel koşulları taşınıyor mu?

Listenizdeki programlarla mezuniyet alanı aynı mı? Farklı ise tercih sıraları doğru mu?

Listenizdeki programların sırası gerçekten istek sırasına uygun mu? Ve listedeki programların kodlarını kontrol edilmesi gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Neden yanlış bölüm seçiliyor?

Üniversite ve Bölüm hakkında detaylı bilgi sahibi olmaması,

Öğrencinin yetenek ve isteklerini bilmeden mesleki tercih yapması,

Seçilen yükseköğretim programının özel koşullarının gözden geçirilmemesi,

"Puanım kaybolmasın " anlayışı ile öğrencinin girmek istediği değil, puanının yettiği daha yüksek puanla öğrenci alan bir programı tercih etmesidir.

Bu tür ayrımların detaylı biçimde bilinmemesi tercih hatalarına yol açmaktadır.

Fen Edebiyat Fakültesi mezunları öğretmen olabilir mi?

En son alınan kararla Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının pedagojik formasyon alarak öğretmen olmalarının yolu yeniden açıldı.
     
“Bartın Fem Dershaneleri olarak tüm öğrencilerimize uzman öğretmen kadrosuyla ücretsiz tercih hizmeti sunmaya devam ediyoruz ve ayrıca tercih yapacak tüm adaylara başarılar dileriz.”