EKONOMİNİN TEMEL KAVRAMLARI: İŞSİZLİK %

İşsizlik Nedir?

Belirli bir dönemde işgücüne dahil kişilerin, kaçının işsiz olduğunun yüzdesi.

Türkiye'de işsizlik oranı, özellikle gençler ve kadınlar arasında daha yüksek seyrediyor. Mevsimsel etkiler, ekonomik konjonktür ve sektörel yapıdaki değişimler işsizlik oranını doğrudan etkileyen faktörler.

Yüksek İşsizlik oranı, ekonomik büyüme, gelir dağılımı ve sosyal huzursuzluk gibi birçok konuda önemli bir göstergedir Bu oranın yüksek olması , ekonomik büyümeyi yavaşlatır, gelir eşitsizliğini artırır ve sosyal sorunlara yol açar.

Türkiye'de genç işsizlik oranı, yetişkinlere göre daha yüksektir ve önemli bir sosyal sorun olarak çözüm beklemektedir.

Bu durum, gelecekteki ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği gibi, gençlerin sosyal hayata katılımını da zorlaştırır.

Öte yandan, İşsizlik ve ilgili diğer göstergeler, hükümetlerin işsizlik sorunuyla mücadele etmek için uygun politikalar geliştirmesine yardımcı olur.

İşgücü piyasasının yapısının anlaşılması, hangi kesimlerin işsizlikle daha fazla karşılaştığı, hangi sektörlerde iş imkanlarının daha fazla olduğu gibi sorulara cevap bulunabilir.

Eğitim ve Mesleki Eğitim Politikalarının Değerlendirilmesi, eğitim düzeyine göre işsizlik oranlarının incelenmesi, eğitim sisteminin işgücü piyasasının ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığı konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlar.

Bu göstergeler Türkiye'nin iş gücü piyasasının güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesine de yardımcı olur.

Bazı ülkelerin ve Türkiye'nin güncel işsizlik oranları aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.