EKONOMİNİN TEMEL KAVRAMLARI: BÜYÜME (GSYH)

Abone Ol

Okuyucuya not: Bu günden itibaren bartin.info haber sitemizde, bizleri yakından ilgilendiren ülkemiz ekonomisi ile ilgili temel kavramların ne anlama geldiğini anlamaya çalışacağız.

Hepimiz zaman zaman "Ekonomiz büyüyor" ya da "Ekonomiz küçüldü" gibi haberler duyarız. Peki, bu ifadeler tam olarak ne anlama geliyor? Ekonomik büyüme, bir ülkenin belirli bir dönemde ürettiği mal ve hizmetlerin toplam değerindeki artış olarak tanımlanır. Basitçe söylemek gerekirse, bir ülke daha fazla araba, daha fazla telefon, daha fazla hizmet üretiyorsa ekonomisi büyümüş demektir.

Ekonomik büyüme, bir ülkenin yaşam standardının yükselmesi, istihdamın artması, gelir dağılımının iyileşmesi gibi birçok olumlu sonuç doğurur. Büyüyen bir ekonomide insanlar daha iyi işlere sahip olur, daha yüksek gelir elde eder ve daha iyi bir yaşam standardına ulaşır. Ayrıca, büyüyen bir ekonomi, ülkenin uluslararası alandaki gücünü de artırır.

Ekonomik büyüme genellikle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) olarak adlandırılan bir gösterge ile ölçülür. GSYH, bir ülke içindeki tüm üretim faaliyetlerinin toplam değerini ifade eder. GSYH'deki artış, ekonomideki büyümeyi gösterir.

Büyüyen bir ekonomide insanlar daha iyi konutlara, daha iyi sağlık hizmetlerine ve daha iyi eğitime erişebilirler.

Büyüyen bir ekonomide iş imkanları artar ve işsizlik oranı düşer.

Büyüyen bir ekonomide devlet gelirleri artar, böylece kamu hizmetlerine daha fazla kaynak ayrılır.

Büyüyen bir ekonomi, yerli ve yabancı yatırımcılar için daha cazip hale gelir.

Şimdi,bu bilgiler ışığında Türkiye'nin aşağıda yer alan 2020 ile 2024 yılı 2.Çeyrek sonu itibarıyla "büyüme"oranlarına bakalım: