EĞİTİMDE KALİTE,TÜBİTAK VE TOKİ OKULUNDA ŞENLİK

Kâh birileri tarafından, kâh kendi isteğinizle eğitiyorsunuz bedeninizi, aklınızı, hatta ruhunuzu. Yaşamın her sahnesinde düzenli ve ya düzensiz, dört bir koldan,  boş çipiniz dolduruluyor.

Sosyal, fiziki, ekonomik yaşam alanınızın size sundukları baz alınarak bu programa tabi tutuluyorsunuz.

Denetim masasında;  ebeveynler, profesyonel eğitimciler, kurumlar ve olmazsa zordur dedirten cüzdan politikası…

Doğumdan yok oluşa eğitimin her türlüsünde kalitenin grafiğini aynı doğru orantı da yakalayamıyorsunuz. İşte; yaşam boyu çırpınmaların, o muazzam gayret ve beklentilerin yüzde doksanı bu sebepten…

Öğrencisiniz ve memnun musunuz diye sorulduğunda, kaç kişi mükemmel bir öğrencilik yaşadığını söyler?

Anne baba olarak, kaçınız çocuklarınızın, okudukları okulların ve öğretmenlerinin mükemmel olduğunu söyleyebilirsiniz peki?

Ya para, yeterli para var mı eğitim için gerekli olan?

Kaç kişi görmüşsünüz dür eğitim  de sizin için gerçekten gönüllü çalışan?

Fakat bu söylediklerimin hepsi devlet okulları için geçerli.

Tüm bunlar için çalışan, hakikaten çalışanlar var. Fakat onlar da bir süre sonra sunulanlarla, ya maddi manevi imkânsızlıklar ya da çevrelerinde ki eğitim düzeyi düşük guruplar sebebiyle, ister istemez hedeflerine ağır ilerliyorlar. Kimisi küsüp bırakıyor. Yılmayanlarsa ki; biz bunlara eğitim gönüllüleri diyoruz. Akademisyenler, sivil toplum örgütleri, eğitmenler ve ya ebeveynler olsun, günümüz de azımsanmayacak kadar var bu zümreden, inanın… Yeter ki, hakikaten bunun için çalıştıklarına emin olun ve destek olun onlara.

Çocuk okutuyorsunuz; ne şekilde olursa olsun onların geleceklerini hazırlamak için çabalıyorsunuz. Sadece öğrenmelerini değil, yaşama dair, maneviyatıyla da eğitilmelerini istiyorsunuz. Hayalleriniz de ki evlâdınızın portföyü çok yüksek de olsa, çizili ve hedef bellidir. İş; bu şeklin ona da, size de, vatana millete de, hedefe de uygun olması.

İdari kadrosu,eğitimci personeli, aile birliği organizasyonu,, şaşırtacak hıza kavuşmuş durumda bir okul hayal edin.İdare velisine de personeline de bulaşan bu  hızın meyvesini öğrencilerinin  her geçen gün artan eğitim çizgisiyle sunuyor.Herkes işini yapıyor.Her sınıf donanımı amacına hizmet eder şekilde.

* * *

Müzik sınıfından, yeteneklerin melodiye bu kadar mı yakışır dedirten kahkaha güfteleri yükseliyor, motive eder şekilde diğer sınıfları.

Matematik sınıfından, her teneffüs zilinde  rakamlar, çocuklarla birlikte halaylar çekercesine çıkıyor.

Sosyal bilgiler sınıfındaki sohbetler, tıpkı duvarlarında ki tarih cetvelini yaşama geçirircesine… Dört mevsim çizelgesi de kazınır hafızalarına öğrencilerin… Çalan zil sesi, barok müziğin en meşhur örneklerinden biri olan Antonio Vivaldi’ nin keman konçertosu dur aslında.

Türkçe dersini bir daha ki derse kadar “Bir başkadır benim memleketim” zil sesi noktalamış  gibi görünse de, o işaret  virgül dür. Eğitimde ihtiyaç molası için ders sonuna, cümle sonunda ki nokta değil, virgül atılır.

İŞTE TENEFÜS VE KORİDORLARDA ÖĞRENCİLERİN HEYECANLA VE MERAKLA DOLAŞTIKLARI TÜBİTAĞIN 4006 BİLİM PROJE FUARI…

Birbirinden güzel büyük çaba ve düşüncelerle hazırlanmış,   bireysel ve ya gurup çalışmalarıyla meydana çıkmış bu projeleri sunan, mutlulukları, heyecanları ve ışıl ışık zekâları gözlerinden okunan, ülkemin geleceği öğrenciler var burada. Eğitimin buram buram bilim koktuğu bu koridorda dolaşmaktan o kadar büyük haz alıyorsunuz ki, bu neyin nesidir diye sorup öğrenme arzusuyla yanıp tutuşuyorsunuz…

TÜBİTAK BU OKULDA; BARTIN TOKİ ORTAOKULUNDA BİR FUAR ORGANİZE ETTİ…

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK’IN aralarında yaptığı anlaşma ile 3 yıllık hazırlanan tüm branşların da katılabileceği eğitim amaçlı bu proje, böyle yıllarla sınırlanmamalı. Öğrenci fikirlerinin, belli bir plânla, aşama aşama çözüm odaklı dile gelip, yazı ve materyallerle şekle sokulması, bu fuarın ürünlerini oluşturuyor. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilen gözetmen koordinatör, her bir düşünce ve plânlı çalışma ürünü projeyi resimliyor. Öğrencilerin heyecanını da ustaca soğurarak sunum yapmalarını sağlıyor. Onlardan topladığı her bir kelimeyi heyecanla beklediği apaçık ortada; görmeliydiniz…

Bir öğrenci soruyor hatta :     -Siz bilim insanı mısınız? Diye…

Evet; o bir bilim insanı… Bartın Üniversitesi, Eğitim Fakültesi bünyesinde Fen Eğitimcisi öğretim üyesi Doç.Dr. Cemal TOSUN.

Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK’IN “Benim Eserim” yarışmasında, Eskişehir Bölgesi bilim kurulunda da görevlendirilmiş Doç.Dr. Cemal TOSUN… Üçer kişilik eğitimcilerden oluşturulan bu bilim kurulları,  Türkiye de 7 adet.

Doç Dr. Cemal TOSUN Bartın TOKİ Orta Okulu’ndan birkaç hafta önce, Kızılelma Orta Okulu’nda bu organizasyonu yapmış. Orada da heyecanla hazırlanan bu projeye, öğrencilerin 1/4’ü katılmış. Daha sonra bu yıl içerisinde Amasra Köksal TOPTAN Orta Okulu’nda ve Çanakçılarda da yapılacak olan bu projeye katılımın yüksek olacağı kanısındayım.

60 gün içerisinde geri ödemeli 5000Tl.  proje oluşturma katkı payı ile TOKİ Orta Okul’u Fen Bilimleri öğretmeni Emre ÇAYA, okulun proje koordinatörü olarak eğitim adına bu projeye, 20 Kasım 2013’de gönüllü dahil oluyor.Emre Bey, bu yıl içerisinde Mugada Tabiat ve Ormanı Koruma Derneği, Orman Şube Müdürlüğü’nün de izniyle “Tuzlu su ve saf su da kum zambakları” çalışması ile TÜBİTAK’IN Benim Eserim Yarışmasında da yer aldı.Bu bilim ve eğitim aşığı öğretmenimizi kutluyoruz.Belli ki çocukları gençleri her şeyden evvel mesleğini çok seviyor.

Emre ÇAYA, okulda düzenlenen fuarın sadece fen ve matematik bilimleri üzerine değil, eğitim de çözüm odaklı çalışmalar adına diğer bilimlere de yer verildiğini anlattı.Sosyal Bilimler,Türkçe, hatta  Müzik ve Beden Eğitimi,Rehberlik çalışmalarına da projede yer verilebileceğini  anlatan öğretmenimiz,projenin  yeni oluşundan diğer branşların katılımı bu yıl az oldu dedi.Okulda çıkartılan hikâye ve şiir kitapları,DAMLA isimli gazete de bu fuara dahil edildi.Matematik Öğretmeni Ertan DEMİRCAN’IN öğrencilerinin hazırladığı matematik formülleri oynar küpleri, ilginç projeler içerisinde görülmeye değer.Diğer Fen Bilimleri Öğretmeni Esat  GÜNAYDIN ve Teknoloji tasarım öğretmeni Nurten ÖZKAN’IN emekleri ve gönülden katkıları da az değil doğrusu, teşekkürler sevgili öğretmenlerimiz…

Tüm projeler teker teker fotoğraflanarak, öğrencilerden projeleri hakkında işlevsel bilgiler, birebir sohbet ortamıymışçasına alınarak rapor hazırlandı. Bu raporlar, genel proje sorumlusu Doç Dr. Cemal TOSUN ve asistanı, okul Fen Bilimleri Öğretmeni Emre ÇAYA tarafından hazırlandı.

Yaşama dair eğitim işte bu demek…

Tüm bilimlerin atası olan düşünce bilimi felsefe; doğru, plânlı, sabırlı, akılcı düşüncenin ürününü pozitif bilimlere pazarlar. Yazması ve anlatması kolay gibi görünse de işlevsel duruma geçişi büyük emek isteyen bu sıralı ve süreli çalışma, haz alarak, mutlu bir şekilde yapılırsa, ürün olarak insan yaşamına o kadar kolay geçer. Ve insanlığın medeniyet çizgisi de özünden uzaklaşmadan bir o kadar akılcı, bir o kadar da huzur verici olur kanısındayım.

Çocuklarımızı yetenekleri ve mutlu oldukları şekilde yönlendirip, bu çerçeve de eğitmek daha verimli olacaktır. Unutmayın, onlarla ilgilendiğiniz ölçü de ilgi görürsünüz. Herkes görevini yapıp,bu görevi  bir de severek yapsa .Gelecek mutluluk dolsa, bütün dünya buna inansa, keşke hayat bayram olsa…

BİLİYOR MUSUNUZ MAYIS AYI SONUNDA TOKİ OKULUNUN ŞÖLENLİ KERMESİ VAR!  
ÇEKİLİŞLİ HEM DE!  
BİLETLER: 2,5TL. 
SİZ DE EĞİTİME KÜÇÜK BİR KATKI DA BULUNMAK İSTEMEZ MİSİNİZ?