Teknoloji

E-ticarette Kasım ayı fırsatları, her indirime inanmayın

E-ticaret için en çılgın ay kasım geldi. Bu ay internetten alışveriş hacminin 500 milyar TL’yi bulacağı öngörülüyor. Ama tüketici her indirime inanmamalı.

Abone Ol

E-ticaret için en çılgın ay kasım geldi. Bu ay internetten alışveriş hacminin 500 milyar TL’yi bulacağı öngörülüyor. Ama tüketici her indirime inanmamalı.

Elektronik ticarette (e-ticaret), “mega, efsane, süper, şahane” fırsatların ayı kasım geldi. E- ticarette “11 Kasım Bekârlar Günü (11.11)” ile başlayan bu süreç, “29 Kasım Black Friday (efsane cuma)”, “2 Aralık siber Pazartesi” ve yılbaşı kampanyalarıyla bir alışveriş sezonuna dönüştü. 

Türkiye’de e-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 115 artarak 1.85 trilyon TL’ye ulaştı. (77.89 milyar dolar) İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak 5.87 milyar adet olarak gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı’nca 2024 yılında e-ticaret hacminin 3.4 trilyon TL ve işlem sayısının da 6.67 milyar adet olacağı öngörülüyor. E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında yüzde 10 iken yıllar içinde büyük bir artış kaydederek 2023’te yüzde 20’ye ulaştı. E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektörden ilki 233 milyar TL ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri olurken bu sektörü sırasıyla 135 milyar TL ile elektronik ve 127 milyar TL ile giyim, ayakkabı ve aksesuvar izliyor.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kasım ayındaki kampanyalar sayesinde internetten alışveriş hacminin 500 milyar TL’yi bulacağını anlatarak yıllık toplam e-ticaretin yüzde 12.5’inin kasımda olduğunu söyledi. 

OYUNA GELMEYİN

Yüzde 25’ten yüzde 70’e varan indirimlerin devreye alınacağı kasım ayına özel günlerde tüketicinin hazırlıklı ve bilinçli olmasında büyük fayda var. İndirimlere en pratik ulaşılan mecralar e-ticaret siteleri. Bu mecralarda on binlerce satıcı yer alıyor. Bazen ürün fiyatları kampanyadan önce yükseltilip sonradan yüksek (yüzde 60-70 gibi) indirim varmış gibi gösterilebiliyor. Böyle indirim oyunlarına gelmemek için öneriler şöyle:

  • Planladığınız ürünlerin fiyatlarını yakın takibe alın. O ürünün fiyatını farklı sitelerden kontrol edip en uygun olanını not edin. Satın alacağınız cihazların fiyatlarını şimdiden kaydedin. Markalar ürünün fiyatını birkaç hafta öncesinde şişirerek indirim döneminde ürünün olağan fiyatını yüksek indirimmiş gibi gösterebilirler.
  • İnternet sitelerinde alışveriş yapmadan önce mutlaka ihtiyaçlarınızı belirleyin, bir liste yapın. Alışveriş çılgınlığı var diye ihtiyacınız olmayan şeyleri almayın. Ürün hakkında kullanıcı yorumlarını inceleyin. Stoklarla sınırlı ve dakikalar içinde tükenecek cazip fiyatlı ürünü önce davranan alabilecek.
  • Güvenilir satıcıları tercih edin. Güvenli internet bağlantısı kullanın. Sitelerin güvenlik sertifikasını kontrol edin. Ödemelerinizi sanal kartla yapmaya dikkat edin. Alışveriş yaptığınız sitenin gizlilik politikasını okuyun. 
  • Hesap oluştururken güçlü ve benzersiz şifreler kullanın. Şifrelerinizi periyodik olarak değiştirin ve her site için farklı şifreler belirleyin. Bilgisayarınızda güvenlik yazılımlarını düzenli olarak güncelleyin. 
  • Sahte indirim ve kampanya tuzağına düşmeyin. Aldığınız ürünün iade ve değişim koşullarını önceden okuyun. Alışverişlerinizden sonra kredi kartı veya banka hesap ekstrenizi düzenli olarak kontrol edin.