DÜNYA UNUTSA, BARTIN UNUTMAZ

Bartın’da Somali'ye yardım kampanyası hesaplarında toplanan tutar 704 Bin TL’yi geçti. Bartın’da Diyanet İşlerinin kampanyası bünyesinde Bartın Müftülüğü tarafından yürütülen kampanya’da ile genelinde 626  Bin TL’yi aşıldı. BAKİAD Ramazan ayından bu yana toplam 40 Bin TL civarında yardım topladı. İnsani Yardım Vakfı İHH ise yaklaşık  38, 5 Bin TL’yi aşkın yardım topladı.Bartın Müftülüğü tarafından Ramazan ayında başlatılan ve halen devam eden kampanya’da Amasra’dan 44.500 TL, Kurucaşile’den 8.275 Bin TL, Ulus’tan 177 Bin TL ve merkez ilçeden 397 Bin TL olmak üzere toplam  626 Bin TL’yi aşkın nakdi yardım toplandı.



TÜRKİYE SEFERBER OLDU



Somali'ye yardım kampanyası hesaplarında toplanan tutar 495 milyon 100 bin TL'ye ulaştı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, Somali'ye yardım kampanyası kapsamındaBaşbakanlık AFAD hesabında 105.5 milyon TL, Diyanet İşleri Başkanlığı hesabında ise 198 milyon TL toplandı. Yürütülen diğer kampanyalarda da toplanan miktar 191 milyon 600 bin TL'yi buldu. Yardımların toplamı ise 495 milyon 100 bin TL'ye ulaştı



SOMALİ’DE SON DURUM



Yeryüzü Doktorları Derneği 21 Eylül tarihinde Somali ve Afrika’daki son durumla ilgili bir bildiri yayınladı.Yayınlanan bildiride şu satırlara yer verildi:



"Tüm insani yardım çalışmalarına rağmen Afrika Boynuzu'nu vuran iklim felaketi giderek derinleşiyor. Toplam etkilenen nüfus 13.5 milyona, ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteci sayısı ise bir milyona yaklaştı.



Yeryüzü Doktorları bölgede hızla artan çocuk ölümlerini engelleyebilmek üzere 1 milyon TL değerinde 150.000 yüksek enerjili çocuk mamasını Somali'ye sevk ediyor.



Somali'ye gönderilen yarım milyon dolar değerinde 100.000 kutu ilaç ise Mogadişu limanına ulaştı.



İlaçların özellikle güney Somali'de yardımların zorlukla eriştiği Şebab bölgelerine indirilmesine çalışılıyor.



Afrika'ya Hayat Operasyonu çerçevesinde Yeryüzü Doktorları iki yıl sürdürülmesi planlanan "Doğu Afrika Sağlık Programı" hazırladı.



Program çerçevesinde Kenya Dadaab Bölge Hastanesi, Somali Mogadişu Şifa Hastanesi, iki adet mobil klinik, Kenya Dadaab, Somali Mogadişu ve Güney Somali Lafole'de üç adet Malnutrisyon Tedavi ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezi, iki adet Bölge Hastanesinin renovasyon ve teçhizi, sürekli tıbbi ekip, ilaç, terapötik mama ve ekipman desteği, sağlık, hijyen ve beslenme eğitimi gibi projelerden oluşan program için Somali'de daimi bir operasyon merkezi kuruldu.



Bölgede görev yapan ekiplerimiz tarafından geçilen son bilgilere göre;



Sadece Somali'de günde yarısı çocuk 200 civarında insanın açlık ve buna bağlı hastalıklar nedeni ile öldüğü tahmin ediliyor.



Ülkede okul yaşındaki çocukların yüzde 70'i yani 1.8 milyon öğrenci okula gidemiyor. 3 milyon insan sağlıklı ve yeterli sudan yoksun. Ülke çapında yaklaşık 1.800.000 kişinin barınağa ve/veya gıda dışı malzemeye ihtiyaç duyduğu tahmin ediliyor. Şimdiye dek Somali'de ihtiyaç sahibi IDP mültecilerin yüzde 20'sine ancak barınak sağlanmıştır.



Yeryüzü Doktorlarının Kenya ve Somali'deki ekiplerinin ve BM'nin verileri ile güncellenen rakamlara göre, Afrika Boynuzunda 841.130'u mülteci olmak üzere 13.5 milyon kişi acil insani yardıma muhtaç halde bulunuyor. Yeryüzü Doktorları gönüllü hekimleri operasyon çerçevesinde hızla artarak iki yıl boyunca sürdürülecek operasyon için desteklerini sürdürüyorlar."

Güngör Yavuzaslan

- - - -