Uluslararası Bartınlı resim sanatçısı Dilek Özmen, “Kadının Gücü” başlıklı 29. Solo resim sergisiyle İBEV Kültür ve Sanat Evi’nde Bartınlı sanatseverlerle buluşuyor. Kız çocuklarının okuması ve gelecekte güçlü bireyler olmasını misyon edinmiş olan İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı İBEV’de 5 Mart saat:14:00’de açılacak olan sergi 20 Mart’a kadar devam edecek.
1970 yılında Bartın’da doğan sanatçı, 1992 yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Yurtiçinde ve yurtdışında (Almanya'da) kişisel sergiler açtı. 100den fazla yurtiçi ve yurtdışında karma sergi, bienal ve sanat fuarlarına katıldı. 2009 yılında New York Sanat tarafından fark edilen sanatçı ard arda 3 kez ayın sanatçısı seçildi. Ardından New York Sanat pavyonunda 53. Venedik Bienali’ne katıldı. Resmi ve özel birçok önemli koleksiyonda eserleri bulunmaktadır.
Çalışmalarını Bartın’daki atölyesinde sürdüren sanatçı UNESCO AIAP Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) üyesidir.
Sanatçı bu sergisinde; “Yalnız Kadın” “İkilemler”, “Benliksel İzler, “Dişil Söylemler” serilerinden resimlerine dair örnekleri ve son dönem çalışmalarını izleyici karşısına çıkarıyor. Amerikalı sanat eleştirmeni Suzie Walshe, New York Sanat Dergisi’nin “Kış 2010” sayısında sanatçı için şunları söylüyor: “Eşsiz bir içsel kuvvete sahip olan Dilek Özmen’in resimlerinde sanatçının vizyonu ve mecazi becerisi ile tuvale boyadığı yağlıboya figürlerdeki başarısı birleştiğinde ortaya çıkan biçimler ve kompozisyonlar sanatçının özenini, titiz çalışma tarzını vurguluyor. Ressamın tabloları izleyiciyi bir bulut gibi sararak bizi bilinçli olarak bilinçaltımızla buluşturuyor. Bu özgün resimler; bizleri şimdiye kadarki bildiklerimizi ve günlük deneyimlerimizi aşmak için davet ediyor. Özmen’in olağandışı resimleri; grafiksel unsurları ağır basan tarihsel ve romantik bir estetiği icat ediyor ve bunun sonucunda ortaya çıkan bu yeni kişiliği sergiliyor.”
Dilek Özmen “Kadının Gücü” başlıklı sergisini şöyle tanımlıyor: “Renkçi bir anlayışla, dışavurumcu (ekspresyonist) resimler yapıyorum. Dünya genelindeki toplumsal kadın engellemelerinden yola çıkarak yaptığım resimlerimde tema ve kompozisyonu özgün bir tarzda bütünleştirmeyi, evrensele ulaşmayı amaçlıyorum. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada toplumsal normlar, ataerkillik gibi birtakım kadın engellenmelerini düşünerek ve kadının bir ışığı, gücü, enerjisi olduğunu, ama dış çevrenin kadını etkilediğini, enerjisini yansıtmasına, üretmesine imkan tanımadığı durumlara rağmen dirençle gücünü koruyan duruşu felsefemin çıkış noktasını oluşturuyor. Resimlerimde toplumsal normlar, baskı, ataerkillik gibi unsurlar dış çevre ve karışık tekniklerle karşılık bulurken kadının kollarını, yüzünü, ellerini belirsizleştirmem, kimseye benzemesin isteğimden geliyor. Evrensel dünyadan kadınlar benim kadınlarım. Üretmek isteyen, kendisini, kimliğini, ikilemlerini, yalnızlığını, anlaşılamamışlığını, geçmişten bu yana biriktirdiği benliğinde yer alan onu etkileyen ve çoğu zaman da yaralayan izleri taşıyan yine de güçlü kadınlar bunlar. Asla estetik bir obje ve nesne konumunda değiller ve öykülerini tarihe dönüştürürler. Dişilliğin öznel ve kollektif düzeylerini kurgulamak, homojenleşmeye karşı farklılığı korumak, pek çok değişik toplumsal baskı türlerine karşı direniş göstermek figürlerimin en önemli özellikleridir. “
Kadın imgeleminden yola çıktığım resimlerimde Anadolu’nun eşsiz kültürel mozaiğinden etkilenerek “Kibele’ye, Mezopotamya’ya, ikonalardaki kadın figürlerine” göndermeler yapmaktayım. Antik şehirlerdeki sütun başlıkları, küpler gibi tarihsel unsurlara kompozisyonlarımda yer veriyorum.
Açılış: 5 Mart 2019 Saat:14:00
İBEV KÜLTÜR VE SANAT EVİ (ALT SALON)
Kırtepe Mah. Asma Cad. No:40 BARTIN